Redactie
Redactie Eten & Drinken 11 jan 2018

Dining Manners: Bluespoon (nieuwe menukaart) in Amsterdam

Waar moét je gegeten hebben? Waar serveert men het perfecte stuk vlees en is die hoog aangeschreven tent wel écht de moeite waard? Leroy en Thomas dineren (en lunchen soms ook) in restaurants door heel het land om te beoordelen: zijn zij Manners-waardig? Dit keer: Bluespoon aan de prinsengracht, Amsterdam.

Voor meer Dining Manners klik je hier.

Bluespoon is geen onbekende speler in het high-end horeca segment. Het restaurant en de cocktailbar zijn onderdeel van het luxe Andaz Hotel aan de Prinsengracht – misschien wel het mooiste stukje van de hoofdstad. Om de hoek van alle trekpleisters, maar toch rustig. Geen verkeerde luxe in de 24/7-chaos van de stad.

Waarom deze review, het restaurant bestaat immers al een tijdje? Nou, dat heeft alles te maken met de nieuwe chef. Een restaurant wordt in de regels gevormd uit drie onderdelen: de sfeer/het interieur, de bediening en het menu. Dat laatste is flink gewijzigd sinds de komst van de nieuwe chef, waardoor Bluespoon eigenlijk voor een derde vernieuwd is. Het kersverse brein achter de gaspitten is de 31-jarige Sander Bierenbroodspot. Jong, maar getalenteerd. Sander heeft onder andere Ciel Blue**, La Rive, Villa Joya** en Vrienden van Jacob* op z’n cv pronken. 

De sfeer

Bluespoon is niet het type restaurant waar je in een joggingbroek aan tafel schuift, maar een driedelig pak is eveneens onnodig. Casual chique is misschien wel de beste beschrijving. De ruimte is open, ademt luxe en is bovenal voorzien van typisch Hollandse elementen. Waar je ook kijkt: het opvallende Delfts Blauw en de diepblauwe kleuren trekken je aandacht. Niet als in een toeristen shop, eerder stijlvol en in balans. Het personeel draagt je op handen en geeft je echt het gevoel van een luxe avondje uiteten.

Het menu

De stijl van Sander is licht, fris en kleurrijk. Met een handje vol lokale ingrediënten (Hollandse ingrediënten mogen uiteraard niet ontbreken) creëert hij de meeste smaak. Smaken die op zichzelf goed zijn, maar door elkaars gezelschap het best tot hun recht komen. Zijn culinaire handtekening is terug te vinden in gerechten als opperdoezen met kabeljauw en scheermesjes. Of kalfszwezerik met knolselderij en eekhoorntjesbrood. Klinkt wellicht ietwat vreemd, en dat is het ook wel, maar het is absoluut de moeite waard om te proeven.

Op het nieuwe menu krijgen gasten de vrijheid om uit geselecteerde gerechten hun 3-, 4- of 5-gangenmenu samen te stellen. Sander behoudt zijn culinaire verhaallijn, maar geeft gasten in iedere gang enkele opties. De volledig open keuken (het is letterlijk onderdeel van het restaurant) geeft je de mogelijkheid om mee te kijken tijdens het creëren van de kunstwerkjes die niet veel later in je maag eindigen.

Sander komt waar wat graag langs bij je tafel voor een babbeltje en een uitleg over de menukaart. Dus mocht je een romantische avond willen plannen met je partner, reserveer dan een avondje bij Bluespoon. Kost je geen vermogen, maar wel een hoop luxe. Als je echt indruk wil maken, kun je daarna richting de cocktailbar verplaatsen waar de beste cocktails worden geschonken die we ooit hebben geproefd. Die zijn overigens niet goedkoop, maar wel serieus de moeite waard. Eet smakelijk!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dining Manners: Bluespoon (nieuwe menukaart) in Amsterdam
Sluiten