Alrik de Jong
Alrik de Jong Hebbedingen 29 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Het fototoestel waarmee Apple zijn tijd té ver vooruit was

Waar Apple ooit met deze spelcomputer zijn tijd te ver vooruit was, gold hetzelfde voor de Quicktake 200. Niemand snapte wat van het digitale fototoestel met een geheugen waar we nu om lachen.

Aan revolutionaire innovaties gaan ellenlange onderzoeken, testfases, en pretentieuze presentaties vooraf. Des te pijnlijker is het als jouw uitvinding helemaal niet zo revolutionair blijkt te zijn. In deze rubriek behandelen we de flops uit de techgeschiedenis, die veelal zijn uitgegroeid tot cultgadgets. Vandaag aandacht voor de Apple Quicktake 200.

Digitaal fototoestel in de analoge tijd

In 1994 ging je nog braaf naar de HEMA om fotorolletjes af te laten drukken. Als je de foto’s eenmaal kreeg, keek je thuis op de bank met een kopje thee of de foto’s goed waren gelukt. De mooiste kiekjes liet je daarna dubbel afdrukken voor in je fotoalbum. Wat een heerlijke tijd was dat, toen nog niemand uit was op vernieuwing.

apple quicktake, digitaal fototoestel, flop, 1994, digitale camera
(Afbeelding: Wikimedia)

Apple probeerde dit heerlijke tafereel te doorbreken met de Quicktake 200, een van de eerste digitale fototoestellen voor de consument. Hoe durfden ze? De camera had een geheugen voor acht foto’s met een resolutie van 640×480 en 32 foto’s met een resolutie van 320×240. Alle foto’s waren in 24-bit kleur.

Apple Quicktake 200 te duur voor de consument

Allemaal heel revolutionair, maar de consument wilde niets weten van dit futuristische fototoestel. Wellicht had de prijs van 750 dollar hier iets mee te maken, niemand zag er het but van in.

De Apple Quicktake 200 werd al vrij snel weer van de markt gehaald. Zo konden we nog jarenlang genieten van fysieke foto’s. En met de camera zelf is het uiteindelijk ook nog goed gekomen: de Apple QuickTake veroverde een plek op de lijst met de ‘100 greatest and most influential gadgtes from 1923 tot the present‘ van Time Magazine.

Apple heeft een patent op flops. Zo werden de iTunes Phone ook niet bepaald een succes.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.