Redactie
Redactie Life 10 apr 2016

Die ‘gratis’ €1000,- per persoon, komt dat er nog?

Je hebt het fenomeen de afgelopen drie jaar vast wel een keer voorbij horen komen: helikoptergeld. De Europese Centrale Bank (ECB) zet de digitale drukpersen aan en strooit het geld spreekwoordelijk uit een helikopter. Elke burger krijgt 1000 euro bijgeschreven, zonder restricties. Een haalbaar idee of kansloze opportunisme?

Wereldwijd komt de inflatie niet uit op het gewenste percentage en blijft economische groei uit. Gratis geld voor iedereen, zou één van de oplossingen kunnen zijn. Geen verkeerd idee denkt Peter Praet, hoofdeconoom van de ECB.  Volgens hem is het voor elke centrale bank mogelijk om geld ‘te maken’ en te verdelen onder het volk.

Door elke burger 1000 euro te geven, wordt er geld gepompt in de ‘echte’ economie.

Hoe werkt het?

Volgens NRC zijn er twee vormen van helikoptergeld te onderscheiden. In het meest sprekende voorbeeld stort de ECB de knaken direct op de bankrekening van de burgers, zonder tussenkomst van de overheid. In het tweede geval wordt een belastingverlaging gecreëerd, dat aan het einde van de lijn voordeel oplevert voor elke inwoner.

Voor- en tegenstanders

Volgens de voorstanders wordt er geld in de ‘echte’ economie gepompt door elke burger 1000 euro te geven. De euro’s komen direct in de portemonnee van het volk terecht, die het – hopelijk – uitgeven. Het gevolg? De economie groeit. Indien het geld bij de overheid terecht komt, kunnen zij de euro’s gebruiken voor een cocktail aan maatregelen die de economie het meest oplevert.

Waarschijnlijk kun je fluiten naar die drie extra nullen

De tegenstanders zeggen dat het direct storten van 1000 euro een verkeerd signaal afgeeft, waardoor burgers zich eerder zorgen maken en het geld liever in een oude sok steken in plaats van spenderen. Een ander groot probleem is het feit dat de ECB onafhankelijk moet opereren ten opzichte van de politiek, zoals vastgesteld staat in EU-verdragen. Ook mag de ECB de overheid niet direct financieel steunen. Het derde probleem: de ECB lijdt verlies zodra er extra geld ‘gedrukt’ wordt, zonder dat daar kapitaal tegenover staat. Die verliezen staan weer in verbinding met overheidsbegrotingen, dus ook daar schuurt dit idee behoorlijk.

 

Komt die 1000 euro er wel of niet?

Volgens het NRC is die kans zeer klein. De hobbels zijn té groot. Zowel ECB-directielid Benoît Coeuré als Nederlandse en Duitse ECB-bestuursleden hebben zich daarom negatief uitgesproken over het idee. En dan hebben we het nog niet over de gevolgen van gratis geld op de arbeidsmarkt gehad. Je kunt dus waarschijnlijk wel fluiten naar die drie extra nullen op je bankrekening.

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Die ‘gratis’ €1000,- per persoon, komt dat er nog?
Sluiten