Redactie
Redactie Films & Series 18 jan 2016
Leestijd: 5 minuten

DiCaprio over het milieu, roem en acteren

Als er iets is dat Leonardo DiCaprio in zijn carrière heeft geleerd, dan is het wel dat hij geen interesse heeft in roem. “Ik lever een groot deel van mijn privéleven in, maar dat is het waard. Ik hou van films maken en voel me gezegend om het te mogen doen, maar roem is een vreemd iets. Ik denk niet dat iemand er echt aan kan wennen. Het blijft surrealistisch.”

Leonardo DiCaprio is tijdens dit interview  met het Amerikaanse Parade Magazine in Miami, klaar om naar Parijs te vertrekken om interviews af te nemen voor zijn nieuwe documentaire over het milieu. De acteur besteedt vandaag de dag veel tijd en geld aan het verbeteren van de planeet, maar is ook nog altijd actief als begenadigd acteur.

Zijn laatste troef: The Revenant (28 januari in de Nederlandse bioscopen). De film vertelt het verhaal van jager Hugh Classe (DiCaprio) die voor dood wordt achtergelaten door John Fitzgerald (Tom Hardy). Vanuit de wildernis moet hij zijn weg terugvinden.  De film speelt zich af in 1823 en is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse jager Hugh Glass. But first things first.

Vertel ons over je nieuwe documentaire…
Ik en mijn crew zijn overal ter wereld geweest om ervaringen op te doen voor deze documentaire. Van Argentinië tot de Noordpool. Toevallig kom ik net terug uit China en India. Ook dat was weer een ervaring die mijn ogen hebben geopend; we zijn ons eigen ecologische graf aan het graven.

Waarom vind je milieu zo interessant?
Het gaat over wat er gaande is vandaag  de dag. We vernietigen de natuur om onszelf te voorzien van luxe.

In The Revenant zien we hetzelfde; de wildernis wordt om zeep  geholpen ten behoeven van de mens. Dat was twee eeuwen geleden… Wat hebben we daar vandaag de dag van geleerd?
Vanuit een historisch oogpunt kijken we altijd met minachting terug op culturen die zelfdestructief zijn geweest. Maar de waarheid is dat we nu duizendmaal slechter omgaan met de natuur. We zijn onze klimaten onherstelbaar aan het  vernietigen.

Hoe is de drang om de wereld te verbeteren ontstaan?
Als kleine jongen was ik al geobsedeerd door bedreigde diersoorten. Ik had al vroeg twee beroepen op het oog: acteur en bioloog.  Toen ik ik succesvol was geworden als acteur, dacht ik: ‘Misschien kan ik nu met dezelfde passie opkomen voor de natuur.’ Ik besef vaak hoe gelukkig we zijn, maar ook hoe destructief we zijn geweest en hoe weinig aandacht we hebben voor de natuur.

Toch ben je acteur geworden?
Mijn liefde voor acteren was groot. Ik vond het een geweldige ervaring als mijn familie moest lachen om mijn acts. Ik besloot die liefde te willen delen met de rest van de wereld, maar bleef geïnteresseerd in de natuur.

Is acteren een manier om te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit?
‘Natuurlijk. Acteren is altijd een ontsnapping aan de waan van de dag. Ik heb veel narigheid gezien in de omgeving waar ik opgroeide. Acteren haalde me daar voor even weg. Een goede film doet dat nog steeds voor mij. Die twee uur in een bioscoop kunnen je meenemen naar een compleet andere wereld!’

 

Wat heb je dankzij het acteren verkregen wat je niet had gehad indien je een ander beroep had uitgeoefend? 
‘Het leven kan behoorlijk eentonig zijn. Acteren geeft me de mogelijkheid om meerdere levens te leven. Ik  reis naar verschillende plekken, proef van alle soorten culturen en kruip geregeld in de wereld van iemand anders. Daarbij kan een film of documentaire ontzettend veel ogen openen. Het is een sterk medium waarmee je veel kan bereiken.’

Je bent beroemd en rijk, je kunt alle vrouwen krijgen en doen wat je wil. Toch kies je er liever voor om je bezig te houden met  Orang-Oetans in Indonesië. Waarom?
‘Ik vind een leven dat draait om het verzamelen van voorwerpen compleet zielloos.  Steve Jobs vertelde op zijn sterfbed dat hebzucht en rijkdom de basis zijn van alle problemen. Ik geloof dat ook. Door mijn carriere heb ik ontzettend veel gekregen vanuit een materialistisch oogpunt. Voor m’n gevoel moet ik nu zoveel mogelijk teruggeven. Het is mijn morele plicht.’

Op welke film ben je vooral trots? 
Dat is hetzelfde als vragen om je favoriete kind uit te kiezen. Maar goed,  The Aviator The Wolf van Wall Street zijn  de enige twee films die tot stand zijn gekomen vanuit mijn eigen productiebedrijf. Voor die twee films heb ik echt verantwoordelijkheid gevoeld, dus die krijgen wel een beetje extra erkenning.


Foto: Leonardo ontvangt een Golden Globe voor Best Actor in The Revenant 

Je levert een hoop in omwille van roem. Is het de moeite waard?
Nee. Maar het houdt me ook niet tegen om door te gaan. Daarbij zijn er ontzettend veel mensen die het een stuk zwaarder hebben en soms zelfs hun leven opofferen, zoals soldaten. Dus ik weiger te klagen over de nadelen van roem, want ik heb de vrijheid om te stoppen wanneer ik wil.

Wat maakt je blij?
Wat ik nu doe! Ik vlieg de wereld over om dit belangrijke moment in de ontwikkeling van de natuur vast te leggen. Daarbij heb ik nog genoeg tijd voor mijn privéleven- en relaties.

Dus je bent gelukkig?
Mijn vader zei altijd tegen me: “Het maakt me niet uit of je succesvol bent, maar zorg dat je leven interessant is.” Dat is precies wat ik doe!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
DiCaprio over het milieu, roem en acteren
Sluiten