Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Life 7 mrt 2020

DGTL Festival gaat volledig circulair: 6 vragen en antwoorden

DGTL Amsterdam heeft een circulaire blauwdruk gerealiseerd die toepasbaar is op zowel een festival als een stad. Het festival, dat op 11 en 12 april het festivalseizoen aftrapt, wil als eerste elektronische muziekfestival volledig circulair worden en is een aardig eind op weg.

Het duurzaamheidsprogramma van DGTL draait sinds 2013 en is gericht op een volledig circulair systeem op het gebied van energie, water, sanitair, voedsel, afval en mobiliteit. Xander Kotvis is revolution manager voor DGTL en houdt zich al zeven jaar bezig het verduurzamen. Zes vragen en antwoorden.

1. Wat kan een stad leren van een festival?

„Een festival kun je zien als een tijdelijke mini-maatschappij. Er wordt gewerkt en geconsumeerd, mensen zijn in beweging, eten en slapen. Net als in de maatschappij zijn er verschillende stromen aanwezig; geld, energie, voedsel, kennisuitwisseling, water en creativiteit. DGTL ziet het terrein als levend laboratorium voor circulaire innovatie in wijken en steden. Samen met onder meer de Gemeente Amsterdam en de Rijksoverheid pakt het dancefestival stedelijke uitdagingen op kleine schaal aan.“

2. Hoe zit het met de energie?

„Op het gebied van energie is de doelstelling simpel: tijdens de festivaldagen moet de energieconsumptie volledig van hernieuwbare bronnen afkomstig zijn. De gemeente heeft geïnvesteerd in de evenementenvoorzieningen op de NDSM-werf. Zo is door de aanleg van extra stroomkasten de toegang tot netstroom toegenomen. Onderdelen als bars, verlichting en het foodcourt kunnen daardoor voor stroomvoorziening gebruik maken van de stopcontacten op de NDSM-werf. Hiermee neemt DGTL tijdens de festivaldagen definitief afscheid van de traditionele dieselgeneratoren.”

3. Wat gebeurt er met de ontlasting?

„Samen met de Gemeente Amsterdam, onderzoekers, toiletleveranciers en verwerkers is DGTL een pilot gestart om op het evenement een circulair sanitair systeem te realiseren. Hierbij wordt urine omgezet tot (grijs) water en ontlasting tot compost verwerkt.”

4. Hoe gaat DGTL Amsterdam om met voedsel?

„Na de introductie van een vleesvrije foodcourt in 2016 is DGTL Festival in de afgelopen jaren gegroeid naar een menu dat bestond uit gered voedsel en imperfecte producten. Dit jaar gaat DGTL nog een stap verder door een volledig plantaardig menu aan te bieden, samengesteld door verschillende chefs. ”

5. Worden er wel DJ’s vanuit de hele wereld ingevlogen?

„Vluchten van artiesten, de vervoersbewegingen van leveranciers zorgen inderdaad voor de nodige emissies. Daarom wordt er al jaren naar een duurzame manier van programmeren gekeken, door naast internationale headliners de focus te leggen op lokaal talent. Maar het grootste deel van uitstoot door vervoer wordt veroorzaakt door bezoekers. De focus van DGTL ligt dit jaar dan ook op het aantrekkelijk maken van het reizen per trein, zowel voor nationale als internationale bezoekers. Er zijn bijvoorbeeld speciale ticketdeals.

6. Wordt er buiten de festivaldagen om ook duurzaam gedacht?

„Zeker. Wat betreft de brandstof voor de gebruikte machinerie tijdens de op- en afbouw van het evenement, stapt DGTL dit jaar volledig over van diesel op biodiesel. Hiermee verlaagt het festival de uitstoot van CO2 op dat gebied met 89 procent.”

? Check ook: Duurzaam raven op een nieuw festival in de achtertuin van Rotterdam

Reageer op artikel:
DGTL Festival gaat volledig circulair: 6 vragen en antwoorden
Sluiten