Deze groente- en fruitsoorten bevatten de minste pesticiden
De overheid wil dat onze groenten en fruit vanaf 2030 pesticide-vrij zijn. Een nobel streven, maar op dit moment zijn ze giftiger dan ooit. In afwachting van de betere tijden die ons zijn beloofd, zet Manners op een rij welke groenten en fruit de minste pesticiden bevatten.
Niet ver van nu zullen we op deze tijd terugkijken als een periode waarin we massaal vergiftigd werden door Big Agro. Tussen 2011 en 2021 verdrievoudigde het aantal groenten en fruit waar PFAS-pesticiden op werden aangetroffen. Internationaal is Nederland koploper in het gebruik van deze gifsoort. Wat je verder binnenkrijgt als je met je goede gedrag een stuk groente of fruit eet: difenoconazool, fludioxonil, lambda-cyhalothrin, boscalid en tebuconazool. Allemaal behoren ze tot de ‘Kandidaten voor Vervanging’ bij de Europese Unie. Niet zomaar, maar omdat je er ziek van wordt.
Zoals altijd hebben de rijken een escape, want die kopen (onbespoten) biologische groenten en fruit. Mensen van eenvoudiger komaf die geen 2 euro voor een komkommer kunnen betalen, moeten het doen met dit Manners-artikel.
De tien soorten groenten met de minste pesticiden
In het rapport Giftige Oogst uit 2024 analyseerde Pesticide Action Network op basis van onderzoeksresultaten van het NVWA op welke groente- en fruitsoorten de minste pesticiden zijn aangetroffen. Hieruit valt de volgende top 20 af te leiden.
# | Groente | Gem. aantal pesticiden |
---|---|---|
1 | Asperges | 0,0 |
2 | Rode bieten | 0,1 |
3 | Witlof | 0,2 |
4 | Rode kool | 0,4 |
5 | Pompoen | 0,4 |
6 | Bloemkool | 0,6 |
7 | Knolvenkel | 0,6 |
8 | Spitskool | 0,7 |
9 | Chinese kool | 0,8 |
10 | Avocado | 0,9 |
11 | Spruitjes | 1,0 |
12 | Wortels | 1,1 |
13 | Savooiekool | 1,1 |
14 | Uien | 1,2 |
15 | Prei | 1,2 |
16 | Knolselderij | 1,2 |
17 | Pastinaak | 1,2 |
18 | Komkommer | 1,3 |
19 | Tomaat | 1,3 |
20 | Courgette | 1,3 |
Wie geen pesticiden wil binnenkrijgen, moet elke dag asperges eten. Jammer genoeg liggen die maar een paar weken per jaar in de winkel. Ook met rode bieten en witlof zit je relatief veilig. Op 1 van de 10 rode bieten werden resten van een pesticide aangetroffen. Bij witlof waren dat er 2 van de 10. Helaas eveneens niet de meest alledaagse groenten. Rode kool en bloemkool zijn wél alledaags en bevatten met gemiddeld 0,4 en 0,6 pesticiden per stuk ook relatief weinig pesticiden.
De tien soorten fruit met de minste pesticiden
Met het fruit is het helaas slechter gesteld. De onderzoeksresultaten gaan over het eetbare deel, waarvan de schil dus al verwijderd is. Deze schil beschermt het fruit voor een deel tegen gif, vandaar dan avocado’s en bananen het minst slecht scoren. Alsnog dringt er bij negen op de tien avocado’s een pesticide door tot het vruchtvlees. Het dikke pantser van de banaan kan gemiddeld 1,4 pesticiden niet buiten de deur houden. Hier zie je wederom de top 20.
# | Fruit | Gem. aantal pesticiden |
---|---|---|
1 | Avocado | 0,9 |
2 | Banaan | 1,4 |
3 | Mango | 1,5 |
4 | Kiwi | 1,7 |
5 | Sinaasappel | 2,0 |
6 | Citroen | 2,1 |
7 | Watermeloen | 2,3 |
8 | Mandarijn | 2,3 |
9 | Ananas | 2,4 |
10 | Papaja | 2,5 |
11 | Cactusvijg | 2,6 |
12 | Kokosnoot | 2,8 |
13 | Passievrucht | 3,0 |
14 | Dadels | 3,1 |
15 | Lychee | 3,2 |
16 | Grapefruit | 3,3 |
17 | Granaatappel | 3,4 |
18 | Persimmon (kaki) | 3,6 |
19 | Druiven zonder pit | 3,7 |
20 | Pomelo | 3,8 |
Tips om minder pesticiden binnen te krijgen
Voor een gifvrij leven zijn we helaas te vroeg geboren. In 2025 zijn er te weinig wetten die ons beschermen tegen de wagonladingen gif die over ons eten gespoten worden. Met Femke Wiersma (Minister van Landbouw) bevindt zich bovendien een dienstmaagd van Big Agro in de hoogste echelons van de macht, een schande als je het ondergetekende vraagt. Zolang zij er zit, delft de gezondheid van de burgers het onderspit tegen de economische belangen van de boeren. Maar goed, voordat we weer kwaad worden, hier nog twee tips om de gezondheidsschade te beperken.
1. Groenten en fruit wassen
Groenten en fruit wassen voor consumptie helpt, in ieder geval een beetje. Uit onderzoek van het European Food Safety Authority blijkt dat wassen met kraanwater 20 tot 40 procent van de pesticiden verwijdert. Effectiever is echter om ze te laten weken in baking soda opgelost in water. Na een kwartier zijn 80 procent van de pesticiden verdwenen. Dat zet tenminste soda aan de dijk (sorry, poging tot humor in duister artikel).
2. Gevarieerd gif eten
Een laatste, ietwat cynisch klinkende tip is om zoveel mogelijk verschillende groenten te eten. Zo krijg je een gevarieerde mix aan pesticiden binnen. Dit schijnt minder slecht te zijn dan dat je van één pesticide heel veel binnen krijgt. Komt niet eens van Femke Wiersma, deze tip, maar van het Voedingscentrum. Ja, echt.
Een tijd geleden schreven we al over de groenten en fruit met de mééste pesticiden. Helaas blijkt het lekkerste fruit (volgens iedereen die wij kennen) ook het giftigst.