Sander van den Berg
Sander van den Berg Gezondheid 17 sep 2018

Afvallen en ontgiften door detox: keiharde noodzaak of onnodige hype?

In een markt waarin het steeds meer draait om het perfectie lichaam en een optimale staat van fitheid en geest, is het niet gek dat bedrijven en individuen hier op inspelen. Allemaal hebben ze hét wondermiddel. Jij als Manners lezer weet natuurlijk al lang dat je gewoon lekker moet doen wat werkt voor jou, maar het kan geen kwaad om hypes onder de loep te nemen.

Detoxen is een enorme gezondheidshype en lijkt steeds populairder te worden. En dan hebben we het niet over het soort noodzakelijke detox na een avond comazuipen als domme tiener. Zo’n detox (die we wél bedoelen) komt in allerlei vormen en maten voor, van pillen tot sapjes. Het gebeurt vaak in de vorm van een kuur en duurt meestal een paar dagen, maar duurt in extreme gevallen soms maar liefst drie weken.

Wat een detox nou echt doet is vrij onbekend. Dit aangezien het ene detoxprogramma vage claims gebruikt zoals “helpt het lichaam te ontgiften’’, terwijl een andere detox regelrecht claimt chronische ontstekingen en huidaandoeningen tegen het lijf te gaan. Lekker vaag, inderdaad. De enige overeenkomst zou zijn dat het helpt bij je lichaam te freshen.

detox

Het meest populair lijkt de sapjeskuur-detox waarbij je bepaalde supplementen dient te kopen om je lichaam te helpen detoxen. Een sapjeskuur-detox bestaat uit groente- en fruitsappen en kan worden aangevuld met supplementen. Op het moment dat de klachten verdwijnen kan er volgens de verkopers overgegaan worden in een ‘onderhoudsfase’. Na een aantal weken wordt een ‘stopweek’ ingelast, maar na die stopweek dien je weer te detoxen.

Met andere woorden: je bent constant aan het betalen en afhankelijk van een supplement.

Vanuit de wetenschap

Wil je een uitgebreide wetenschappelijke analyse van de detox, dan raden we je vooral om dit artikel van Fit zonder Fabels te checken. Zij schrijven het allemaal heel helder op en hebben er knetter veel verstand van. Kort gezegd: onze lever, nieren en andere organen zijn onder normale omstandigheden prima in staat ons lichaam op natuurlijke manier te detoxen. Doehoei, sapkuur. Toch denken veel mensen een detoxkuur nodig te hebben gezonder en slanker lichaam te krijgen. En dat kan best kloppen.

Afvallen met een detox

Want, natuurlijk val je af met een detox. Weet je wel hoe weinig hoe je binnen krijgt tijdens zo’n kuur? Elk dieet dat ons minder laat eten dan we aan energie verbruiken, laat je afvallen. Dus ook een detox kuur. Maar je moet een detox kuur niet zien als een quick fix, want die bestaan simpelweg niet. Veel mensen vallen in hun oude gedragspatroon en daardoor is de mogelijke gezondheidswinst van korte duur.

Daarom geven wij jou als advies om gewoon te beginnen met een gezondere levensstijl. We hebben er al genoeg over geschreven. Meer lichaamsbeweging, een gezonder voedingspatroon en meer rust. Dan is een detox niet nodig. Gelukkig maar, want waarschijnlijk zouden de ontgiftende effecten van het detoxkuurtje vies tegenvallen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fit zonder Fabels

Reageer op artikel:
Afvallen en ontgiften door detox: keiharde noodzaak of onnodige hype?
Sluiten