Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 1 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Deposito sparen: zo laat je geld voor jou werken zonder risico

Wat is deposito sparen? En waarom zou je hiervoor kiezen? Zo laat je jouw geld voor je werken in plaats van andersom.

Geld voor je laten werken. Dat klinkt als de muziek in de oren. Vaak komt het erop neer dat je dan moet beleggen of je geld anders moet investeren, en laat dat nou net niet in je straatje passen. Wat kun je met je geld doen als je niet veel risico wil lopen? Als het aflossen van je hypotheek en andere schulden niet aan de orde zijn, is deposito sparen voor jou wellicht een goed idee.

Dalende spaarrente

De spaarrente in Nederland blijft maar dalen. Waar je vroeger beter af was als je jouw geld op de bank had staan in plaats van in een oude sok, maakt het tegenwoordig bijna niet meer uit. Steeds meer banken hebben 0 procent spaarrente en de kans groeit dat we straks zelfs te maken krijgen met negatieve spaarrente.

Dat is ook de reden dat steeds meer mensen naar andere opties, zoals beleggen, op zoek gaan. Maar wat als jij niet lekker slaapt van risicovolle opties? Dan is deposito sparen misschien iets voor jou. Toch zitten hier ook nadelen aan. We bespreken de voors en tegens.

Wat is deposito sparen?

Bij deposito sparen zet je een bepaald bedrag ‘vast’ bij een bank voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld drie maanden of tien jaar). Meestal krijg je hierover dan één keer per jaar rente uitbetaald, en het grote voordeel van deposito sparen is dat het percentage vaak een stuk hoger ligt dan bij een spaarrekening. Hoe langer je deposito vaststaat, des te meer rente je over het algemeen krijgt.

Deposito sparen is vooral geschikt als je een spaardoel hebt waarvan je weet dat je het geld pas later nodig hebt. Die wereldreis die je over een jaar wil maken bijvoorbeeld. Of als je jouw pasgeboren kind over 18 jaar een flink zakcentje wil meegeven.

Een voordeel én nadeel

Het is ook fijn dat je van je deposito niet makkelijk geld kan afhalen. Dit doe je misschien wel met je flexibele spaarrekening als je een nieuwe telefoon of wat dan ook op het oog hebt. Maar dat is ook direct het grootste nadeel van deposito sparen: je geld staat echt vast. Je kunt het tussentijds niet opeens opnemen als je auto het bijvoorbeeld begeeft.

Daarom is het belangrijk dat je alleen geld inlegt dat je niet nodig hebt (en je dus sowieso nog een flinke financiële buffer hebt op je flexibele spaarrekening). Als je tussentijds wil opnemen of vervroegd wil beëindigen, kan dat simpelweg niet of er zitten kosten aan verbonden. Vraag dit altijd even na bij de bank, want sommige banken keuren het wel goed als je bijvoorbeeld een huis gaat kopen of gaat trouwen.

Hoeveel moet je minimaal inleggen?

Bij de meeste banken moet je een minimumbedrag inleggen als je wil deposito sparen. Dat ligt tussen de 250 euro en 2.500 euro. Ook verschilt het per bank of je nog geld kan inleggen. Ten slotte verschilt het per bank of ze de spaarrente uitkeren of bijschrijven.

Of deposito sparen bij jou past, ligt dus helemaal aan jou en jouw spaardoel. Doe eerst je research voordat je besluit een deposito te storten, want er zijn dus nogal verschillen tussen banken. Let vooral op de hoogte van de spaarrente, want ook die is bij iedere bank anders. En dat is immers wel waar we het voor doen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.