Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 10 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Oordeel zelf: fan verbetert peperdure Disney-film met deepfakes

Deepfakes kom je in de praktijk vooral tegen als creatieve uitspattingen: YouTubers die de technologie gebruiken om bijvoorbeeld acteurs in films te stoppen waarin ze nooit hebben gespeeld. Denk aan Tom Cruise als Tony Stark in Iron Man, of Will Smith als Neo in The Matrix.

Beide filmsterren waren bijna in die films gecast. Uiteindelijk besloten de studio’s in kwestie voor een ander acteertalent te gaan, waardoor fans zich tot in den eeuwigheid bleven afvragen hoe de films uit zouden hebben gepakt als men toch voor Cruise of Smith had gekozen.

De magie van deepfakes

Deepfakes zorgen ervoor dat je die vraag op zijn minst gedeeltelijk kunt beantwoorden. Je voedt de computer met uren aan video’s van de persoon in kwestie, zodat de software exact in kaart kan brengen hoe bijvoorbeeld Tom Cruise beweegt. Gezichten bestaan uit tig kleine spiertjes en meer details dan dat je beseft.

De software brengt al die bewegingen in kaart, en kan op basis van die informatie precies voorspellen hoe het proefkonijn in kwestie zou bewegen in bepaalde situaties. Daardoor kun je opeens Trump een grappig verhaal laten voorlezen, of zelf een korte film maken en daarin Tom Hanks casten.

Arjen Lubach

Arjen Lubach liet in Zondag Met Lubach echter zien dat deepfakes niet enkel hilarisch zijn. Ze kunnen zelfs zeer gevaarlijk zijn, omdat de technologie alleen in de afgelopen paar jaar al zo geavanceerd is geworden dat de doorsnee consument nep niet meer van echt kan onderscheiden. Met alle schade van dien. Denk aan politici die in je Facebook-tijdlijn shockerende dingen zeggen, zonder dat je doorhebt dat het om een deepfake gaat.

Tron: Legacy

Angstaanjagend, maar voorlopig blijven we vooral genieten van de leuke kant van de tech. Dan is vooral Shamook een aanrader, een YouTuber die vaak aan de haal gaat met beroemde films. Dit keer is hij aan de slag gegaan met Tron: Legacy, een baanbrekende film uit 2010.

Dat was namelijk de eerste keer dat een acteur jonger werd gemaakt met special effects. Een techniek die ook wel bekend staat als de-aging. Martin Scorsese gebruikte dat digitale trucje om ervoor te zorgen dat Robert De Niro en consorten ook jonge gangsters konden spelen in The Irishman.

In 2010 was de technologie… iets minder verfijnd. Als je nu de scènes met een jongere Jeff bridges terugkijkt, dan zijn de special effects haast lachwekkend en vooral afleidend. Dat laat maar weer zien hoe snel de ontwikkelingen gaan. Waar staan we over tien jaar?

Shamook laat zien dat je nu al met simpele deepfakes de scènes uit Tron Legacy kunt verbeteren. Het verschil is enorm, zoals je in de onderstaande video kunt zien. Benieuwd hoe het hele proces dat Shamook hiervoor gebruikt precies werkt? Check dan onder zijn video vooral de video waarin NBC laat zien hoe deepfakes werken.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oordeel zelf: fan verbetert peperdure Disney-film met deepfakes
Sluiten