Redactie
Redactie Geld & Carrière 31 mrt 2016
Leestijd: 3 minuten

Deep work – supergefocust werken – is dé sleutel tot succes

Naast eten, slapen en seks is ‘afleiding zoeken’ één van de basisverlangens van de mens. Het is dus volstrekt logisch dat we de neiging hebben om voor het makkelijke werk te kiezen of snel bevrediging zoeken door iets op social media te posten. Fout, zegt wetenschapper Cal Newport. Deep work – alle focus bij één taak neerleggen – is dé manier om efficiënt te werken én met een bevredigd gevoel naar huis te gaan. 

Het is een bekend fenomeen bij succesvolle personen; ze kunnen heel goed focussen – soms bijna obsessief. Neem Bill Gates, die zich vroeger dagenlang bezighield met programmeren. Of Cal Newport zelf, die zijn eigen productie van wetenschappelijke artikelen heeft verdubbeld. Niet door overuren te maken of werkmomenten in het weekend in te lassen, maar dankzij pure focus. ‘Onze werkcultuur schuift op naar het oppervlakkige, of je dit nu goed of slecht vindt’, vertelt hij tegen NRC Next. Social media noemt hij ‘crack voor mediaverslaafden’. Duidelijk.

Superfocus, hoe doe je dat?

Volgens Newport zijn er vier manieren om je superfocus aan te boren. De eerste is het meest logisch: afzondering. Geen prikkels, geen mensen die van alles van je willen, geen mailbox die aan je been hangt en zeker geen Facebook. Muzikanten, schrijvers en filmmakers zijn er niet vies van om zich zo nu en dan op te sluiten om zo het creatieve proces te bevorderen. In de rest van de kennismaatschappij wordt dit echter een flinke uitdaging.

De tweede manier is haalbaar, indien werkzaamheden flexibel zijn in te delen. In dat geval raadt Newport aan om periodes van deep work in te roosteren. Zo kent hij een docent die periodes van  focus op wetenschappelijke publicaties afwisselt met semesters vol colleges.

De derde manier is om ritme te vinden in momenten van superfocus, iets wat ook goed werkt voor sporters. Komiek Jerry Seinfeld is er groot mee geworden, doordat hij probeerde om elke dag een moment van deep work in te roosten, waarin hij zijn nieuwe grappen schreef.

De laatste vorm is de zogenoemde ‘journalistieke methode’. Oftewel: korte periodes van superfocus afgewisseld met lichtere momenten. Eigenlijk precies hetgeen wat wij dagelijks bij Manners doen. Sterker nog: op dit moment, terwijl ik dit schrijf, begeef ik mezelf in een superfocus en staan alle prikkels op de achtergrond. Die plaatjes van de knapste blonde actrices – hoe verleidelijk ook – wachten wel even.

Wees lui

Volgens de Newport is het zaak om rust te pakken. Houd werk en privé zoveel mogelijk  gescheiden en durf je te vervelen. Directeur Institute for Advanced Study Robbert Dijkgraaf, je wellicht bekend van De Wereld Draait Door, gelooft ook in deze theorie. ‘Het draait om een sfeer van vertrouwen en een langzaam tempo. Zie het als iets wat op de bodem van een zwembad ligt: pas als het water helemaal stil is, kun je het zien. Die stilte is noodzakelijk.’ Een saai leven zonder constante prikkels? Nee. De ruimte die je overhoudt kun je prima invullen met zaken die er écht toedoen. Aandacht voor je partner, vrienden, gezin of hobby’s; wedden dat het goed voelt?

[RELATED_ARTICLE article_id=”267182″]

[FB_AANJAGER]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deep work – supergefocust werken – is dé sleutel tot succes
Sluiten