Clothing 12 dec 2014 Redactie

Suit Stories: 7 zondes bij het kopen van een pak

Exclusief op Manners.nl neemt Chris van Luxemburg je mee in de wereld van (maat)pakken. Chris is de oprichter van de Amsterdamse herenmodewinkels Pakkend. In de serie ‘Suit Stories’ vertelt Chris je de ins en outs en de do’s en don’ts van hét kenmerk van gentlemen: fraaie pakken. Vandaag behandelt Chris de zeven zondes bij het dragen van een pak.

[RELATED_ARTICLE article_id=”206943″]

Voor de een is het dragen van een pak een noodzakelijk kwaad; voor de ander is het als een warm bad. Hoe dan ook, als je een pak draagt, volg dan de volgende spelregels en voorkom dat alle goede intenties om dressed voor de dag te komen, teniet gedaan worden door het overtreden van één of meerdere van de deze zondes.

1. De brede schouder

Manners te brede schouders

Een colbert sluit mooi op de schouders aan. Laat je nooit een jasje aansmeren waarbij de schouders uitsteken en je daarmee de vorm van een baksteen geven. Sterker nog, een casual jasje (maar liever niet bij de klassieke blazer) mag best zonder schouderwatjes of zoals in jargon ‘unconstructed’ gekocht worden. Door te kiezen voor deze make zal het jasje de lijn van de schouder en bovenarm mooi volgen. De enige uitzondering die op deze zonde mag worden gemaakt, is de zeer slank geschouderde man die juist met een klein beetje schoudervulling geholpen kan zijn.

Nog meer stijltips zien? Like Manners op Facebook!

2. Een onflatteuze pasvorm

Manners pak pasvorm

Ben je niet al te lang? Draag je items kort. Als de lengte van het colbert, de mouwen en de hoogte van het kruis (zogenaamd basin) van de broek korter zijn, creëert dit optisch lengte. Ben je lang? Dan werkt een langer jasje met een langere mouwlengte beter.

Wat is te lang en wat is te kort? Een jasje in de palm van de hand vast kunnen pakken terwijl de armen ontspannen langs het lichaam hangen is al een tijd not done. Als houvast mogen deze twee vuistregels gehanteerd worden:

– Kijk of het jasje niet over de billen valt. De onderkant van het colbert zou in de buurt moeten komen van de onderkant van de broekzak.
– Van het overhemd zouden de manchetten nog 1 á 2 cm zichtbaar moeten zijn.

3. Hoogwater pijpjes

Manners hoogwater pijpjes

Leuk als je naam begint met ‘J’ en eindigt met ‘ort’ maar dergelijke statements zijn inmiddels vergeven. Het is hiermee niet gezegd dat een korte op opgerolde broekspijp niet voor een spannend effect kan zorgen maar bewaar deze look liever voor de chino.

4. Matching das & pochet

Manners matchende das en pochet

Begrijp mij niet verkeerd: ik ben in mijn nopjes met het terugkeren van het pochet in het straatbeeld (dank aan alle trendsetters met volharding) maar geef het pochet alstublieft iets meer ruimte om te shinen. Immers, als je een mooie bolide aanschaft, laat je er ook geen 15 inch velgen onder zetten. Het pochet is niet de ‘mini-me’ van de das: zorg dan ook voor een nadrukkelijk onderscheid. Een paar voorbeelden: een das met een paisley patroon en een pochet met een polka dot, een uni das gecombineerd met een geruit pochet, een gestreepte das met een uni handgerold pochet? Allen zijn een GO.

5. Knoopje open, knoopje dicht

Manners geknoopt shirt

Hoe graag de Scandinaviers ook willen; voorlopig is het nog altijd een zonde om het bovenste knoopje van een dress shirt dicht te dragen en dan geen das (of bow tie) te dragen. Dit kan alleen bij een casual shirt. Dus: dubbel knopen: het knoopje en de das.

6. Brandlabels

Manners label op mouw

Ok, nog één keer om er zeker van te zijn dat we nooit meer in de gênante situatie belanden waarin we discussie krijgen over het brandlabel op de mouw van een colbert. Voor wie twijfelt, dit label hoort in de prullenbak. Misschien is dit de plaats om aan de brands die zich op dit punt aangesproken voelen de vraag te stellen: waarom prijkt dit non-label op de mouw? De merknaam kan de drager aan de binnenkant van het jasje vinden evenals informatie over de eventuele ‘S’-waarde, stofsamenstelling en wellicht weverij. Laten we afspreken dat niemand deze vorm van branding nog in stand gaat houden.

7. Volg nooit klakkeloos een trend

Manners pak trend

Laat je niet verleiden en misleiden door gelikte plaatjes en gladde verkooppraatjes. Voordat je het weet, kom je thuis met the latest fashion statement waar jij je helemaal niet happy in voelt. Weet wat je uit wenst te stralen; in welke omgeving je zult zijn. Weet welke pasvorm bij je past (zie 2) en welke kleuren flatteren. De ene trend sluit wel bij je aan en een volgende sla je over. Bij twijfel, niet doen. Investeer liever in een mooie klassieker, in een goede stofkwaliteit met een prachtige cut. Je kunt er dan altijd voor kiezen om de trends in het casual segment wat meer op de voet te volgen.

Koop een pak als een pro

Manners kopen van een pak

Ik kan mij de situatie inbeelden waarbij je aan het shoppen bent voor een nieuw pak en denkt: Damn! Sta ik op het punt een zonde te begaan? Hoe zat het ook alweer met die vuistregels? Geen nood. Een goede en oprechte verkoper moet je kunnen behoeden voor de voornoemde valkuilen. We horen je denken; waar vinden we die oprechte verkopers? Er is één gouden tip: be a pro. Op het moment dat je de volgende krachttermen in een gesprek met een verkoper laat vallen (waarbij een beetje nonchalance in je acteerwerk zeker zal helpen) word je een gelijkwaardige gesprekspartner en dwing je respect af. Doseer de onderstaande vragen totdat je het gevoel hebt oprecht goed advies te krijgen. Als de verkoper begint te stamelen en stotteren en dus de parate kennis niet op orde heeft, mag je de winkel verlaten en je tijd elders besteden.

De vragen van de professionele suit shopper:
Ik zoek een pak met een slanke snit, zou je zeggen dat jullie collecties eerder een Engelse of Italiaanse cut benaderen?
Ik merk dat een pantalon met een voetwijdte van …. cm (16-17 voor de zeer slanke pijp, 18- 19 cm voor de tijdloze pijp en 20 – 22 cm voor de wijdere voetwijdte) mij goed bevalt. Kunt u mij deze laten zien?
Verkoopt u zowel full als semi-canvas pakken?
Kunt u mij een colbert met een soft shoulder tonen?
Ik merk dat een jasje met een laag gesneden schouder bij mij zorgt voor minder overtollige stof bij de drape (gooi deze in de strijd wanneer je ook daadwerkelijke lagere schouder hebt)
Kunt u mij helpen aan een pantalon met een kort basin?

Geloof mij: zet de verkoper op scherp en krijg het beste advies ever!

Reageer op artikel:
Suit Stories: 7 zondes bij het kopen van een pak
Sluiten