Pim Jansen
Pim Jansen Stijl 23 jan 2019

De zelfstrikkende schoen van Nike: op 17 februari is ‘ie verkrijgbaar

De Nike schoenen die Marty McFly droeg in Back to the Future staat hoog op de verlanglijst van menig fan. Nike is lang bezig geweest om de schoenen te verwezenlijken . Vele prototypes zagen het levenslicht, maar van massaproductie was geen sprake. Tot 2019 dus.

Deze week onthulde de schoengigant de Nike Adapt BB – een paar sneakers die je kunt bedienen via een smartphone-app. Als we de berichten mogen geloven kunnen gebruikers de pasvorm van hun schoen aanpassen via een app en kunnen ze de sneakers losser of strakker maken tijdens het dragen.

Nike on Twitter

Introducing Nike Adapt BB. Power laces for the perfect fit. Pre-order now for a limited time only on https://t.co/bowoctlxR0 in the U.S. Arriving globally February 17: https://t.co/5cm5ou0XQC #nikeadapt https://t.co/UDbUBK7HvK

Nike Adapt BB: aanpasbaar aan de vorm van je voet

Gebruikers kunnen verschillende instellingen invoeren en aanpassen, zelfs voor verschillende tijden, wat betekent dat je de sneakers los kan maken via de app tijdens een time-out en ze weer aan kunt trekken zonder te bukken. Het wordt nog leuker. Een ingebouwde motor, inclusief versnelling, voelt de hoeveelheid spanning die nodig is als je de schoen aantrekt en past de schoen aan de vorm van de voet aan. Met andere woorden, dit is de e-schoen.

Zelfstrikkende schoen van Nike

Als eerste zijn de basketbalspelers aan de beurt

Op dit moment heeft Nike basketballers aangetrokken om de schoenen te dragen. Gezien de populariteit van de sport in Amerika is het de verwachting dat het op die manier aan zal slaan bij het grote publiek. “We hebben opzettelijk voor basketbal gekozen vanwege de eisen die atleten aan hun schoenen stellen,” zei Eric Avar, de Nike VP Creative Director of Innovation.

“Tijdens een partij basketbal, staat er behoorlijk wat druk op de voet. Dit komt door de intensiteit van de sport. De pasvorm verandert bijvoorbeeld als je springt of een korte sprint trekt. Hierdoor wordt er veel van de schoen verwacht. Die flexibiliteit hopen we met deze schoen te kunnen bieden.”

Nike on Twitter

The game will never be the same. Tune in tomorrow at 8AM EST. @nikebasketball https://t.co/4LrJGpPDY6

Feedback van consumenten

“Wat we wilden doen, was het benadrukken van een probleem dat veel consumenten hebben gemeld. Dus hebben we gekeken hoe men een schoen gebruikt en daarop hebben we een schoen ontwikkeld die voldoet aan de eisen van de gemiddelde consument”, zegt Jordan Rice, de senior director van Smart Systems Engineering bij Nike.

Op dit moment zal de schoen op 17 februari worden gepresenteerd en zal er een prijskaartje van ongeveer 350 dollar aan hangen. Ook al is dat een vrij hoge prijs voor een paar sneakers, toch is de verwachting dat de eerste oplage snel zal zijn uitverkocht. Nike verwacht zelf dat de schoen snel aan populariteit zal winnen en dat de prijs in de toekomst verlaagd kan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

VT

Reageer op artikel:
De zelfstrikkende schoen van Nike: op 17 februari is ‘ie verkrijgbaar
Sluiten