Pim Jansen
Pim Jansen Life 23 augustus 2018

Dit is de meest bijzondere Single Malt uit Schotland: Jura Whisky

Uren verwijderd van het Schotse vasteland en kilometers verwijderd van de ‘gewone’ beschaving ligt Jura. Gezien de ligging is het eiland misschien de meest logische plek  om whisky te maken, toch is dit de plek waar een van Schotland meest legendarische distilleerderijen is gevestigd. En daar gaan wij je in dit artikel meer over vertellen. 

Jura is in veel opzichten bijzonder: één weg, één pub en één distilleerderij, en de thuishaven voor een select gezelschap eiland bewoners die duidelijk in de minderheid zijn. Hier woon je als je geen mensen om je heen wenst en graag één wil zijn met de natuur.

De eenbaansweg van het eiland leidt naar de distilleerderij en de enige pub op het eiland die in het hartje van de kleine maar gepassioneerde gemeenschap van de Jura ligt. De tweehonderd inwoners moeten hun kleine plekje op de aardbol delen met ongeveer vijfduizend herten. Alleen dat gegeven al maakt Jura uniek en volledig anders.

 

Indrukwekkende geschiedenis

Opgericht in 1810, raakte de distilleerderij in verval en werd de productiefaciliteit gesloten in 1901. In 1963, na jaren van economische depressie, vonden de eilandbewoners het hoog tijd om de economie nieuw leven in te blazen door Jura’s distilleerderij opnieuw op te bouwen. Een prestatie van formaat die uitsluitend het resultaat was van vastberadenheid, doorzettingsvermogen en loyaliteit aan de lokale cultuur en geschiedenis.

De opdracht om whisky te produceren die anders is dan wat dan ook, maakte dat de distilleerderijmanager William Delmé-Evans zijn uiterste best deed om ongewoon hoge distilleertoestellen naar een eiland te vervoeren.

Dat is de reden waarom je het verschil in elke druppel Jura whisky kunt proeven. Sindsdien heeft de distilleerderij hoogtijdagen beleefd en produceert het vakkundig vervaardigde, bekroonde whisky, net zo uniek als het eiland waar het vandaan komt.

De nieuwe whisky van 2018

In 2018 neemt Jura met trots de volgende stap op zijn weg en introduceert een unieke nieuwe huisstijl, een fles- en verpakkingsontwerp en vijf nieuwe whisky’s in de Signature Series.

Elke nieuwe whisky wordt gekenmerkt door de zoetheid van American White Oak ex-bourbon-vaten, gecombineerd met een vleugje subtiele rook. De vaten worden geselecteerd uit heel Europa.

Het resultaat mag er wezen: het is een huwelijk tussen de klassieke stijlen van Highland en de ongeëvenaarde eigenwijsheid van de eilandbewoners, verenigd in deze edele drank. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van vijf Jura Whisky’s die wij erg aangenaam vinden.

De meest bijzondere Single Malt uit Schotland: Jura Whisky

Jura Superstition – 70 cl – 37,50 euro

Gerijpt in Bourbon-vaten, verzorgt deze whisky de perfecte balans tussen turf, honing en dennen. Een diepe mahonie kleur met glinsterende gouden hoogtepunten. Deze whisky ziet er geweldig uit als hij wordt ingeschonken en verleid je bij de eerste slok.

De whisky heeft lichte fenolachtige aroma’s op de neus en subtiele nuances van honing en specerijen welke resulteren in een zoete maar rokerige smaakervaring. De warmte van de smaak op de tong laat specerijen als honing, dennen en turf los. Zoet en papachtig.

De afdronk is van gemiddelde lengte met cacao en rijstpapier met hints van honing en kruiden aan de staart. Superstition is gerijpt in een selectie van de beste ex-Bourbon-vaten om pittige tonen en subtiele rokerigheid naar voren te brengen.

Isle of Jura 10 Years 70 cl Legacy – 39,95 euro

Deze tien jaar oude Jura whisky is een aanrader op verschillende punten. Niet zozeer omdat het de unieke eigenschappen van een uniek stukje Schotland in zich verbergt, maar ook omdat deze whisky niet meer wordt gemaakt. Gelukkig is er nog genoeg van te krijgen.

Deze verleidelijke whisky symboliseert de onstuimige geschiedenis van een bijzonder merk. Het heeft een aanhoudende smaak van zoete peren, geplette appels en ahornsiroop met zachte tonen van honing, karamel, zachte drop en gebrande koffiebonen.

Isle of Jura 12 years Elixer – 70 cl – 43,49 euro

Jura Elixir-whisky biedt een smaaksensatie die nooit oud wordt. Dit is een complexe single malt whisky met veel ‘Elixer of life’ eigenschappen, afgewerkt in een combinatie van Amerikaanse witte eiken en Europese sherryvaten. Kortweg, een whisky zonder weerga. Boventonen van gemalen amandelen verwennen de smaakpapillen, met op de achtergrond ananas met een vleugje koffie. Nip het langzaam, en je zult ook citrusfruit, donkere toffee en opwarmende gemberkruiden oppikken.

Isle of Jura Prophecy – 70 cl – 44,95 euro

Dit is een whisky om van te genieten met vrienden terwijl je proost op de toekomst. Combineer het met gerookte Makreel, crème caramel, Dunsyre blauwe en bittere chocolade.

Isle of Jura Journey – 70 cl – 27,50 euro

Dit is een zogenaamde instap variant. Een echt Jura die direct bewondering zal oogsten. Het nieuwe assortiment single malts is bedoeld om zowel de Island- als Highland-whiskystijlen te combineren in één heerlijke dram. De nieuwe stijl richt zich op het gebruik van ex-bourbon-vaten en een beperkte hoeveelheid turf om fruitige mouten met subtiele rook te produceren.

Deze whisky zonder leeftijdsaanduiding heeft gekruid fruit in zich, gecombineerd met tonen van zachte vanille op de neus terwijl de peer, pecannoten en heerlijke kaneel in de mond worden afgeleverd. De afdronk is bevredigend met toffee en fudge. Een geweldige beginners whisky.

Reageer op artikel:
Dit is de meest bijzondere Single Malt uit Schotland: Jura Whisky
Sluiten