De waarheid over een nieuw fenomeen: negatieve-calorieën in producten

Misschien heb je wel iemand in je omgeving die sinds kort de selderij verkoop bij de plaatselijke supermarkt naar grote hoogte laat stijgen. Iemand die krankzinnige hoeveelheden selderij eet, omdat het verteren ervan meer calorieën zou vergen dan dat het product zelf aan calorieën bevat. Dit idee is niet helemaal nieuw, maar wel populairder dan ooit. Alleen, er klopt helemaal niets van.

Het idee van producten met ‘negatieve-calorieën’ is niets meer dan een mythe. Dit blijkt uit een nieuwe studie. Voor het geval dat het idee je nog niet helemaal duidelijk is: sommige mensen die graag van de kilo’s afvallen willen graag geloven dat het eten van bepaalde vezelachtige voedingsmiddelen alleen al meer calorieën verbrandt dan het voedsel eigenlijk zelf bevat. Denk aan prutten als selderij, sla, grapefruit, komkommer en broccoli.

Medische deskundigen hebben om dit als een strategie voor gewichtsverlies te gebruiken altijd afgeraden. Maar nu ontkennen onderzoekers van de University of Alabama de mythe ook met een wetenschappelijk onderzoek. Ze testen de materie op reptielen. Zo werd ontdekt dat de reptielen een kwart van de calorieën van bleekselderij alsnog vasthielden. Dit betekent dat ze niet echt meer calorieën verbrandden dan het voedsel bevatte.

Wat werkt dan wel?

Voedingsdeskundigen kunnen ook weinig met het nieuwste fenomeen in de strijd tegen de kilo’s. Ze wijzen mensen die graag een stuk strakker in hun vel willen zitten erop dat het lichaam al behoorlijk efficiënt is in het verteren van voedsel. In feite gebruik je slechts 5 tot 15 procent van je dagelijkse calorieën om maaltijden te verteren. Dit betekent dat het eten van broccoli je niet in een calorietekort brengt. Minder eten: dat brengt je in een calorietekort. En veel meer dan dat is er niet nodig om af te kunnen vallen.

Maar dit alles wil niet zeggen dat je geen selderij, broccoli of grapefruit moet eten. Vooral doen. Helemaal omdat de beste manier om af te vallen is om rages als deze over te slaan en veel groenten en fruit in je dieet op te nemen. Alleen, wel om de juiste redenen. Omdat groente en fruit nuttige calorieën bevatten, geen negatieve. Dat is kul.

Men's Health

Reageer op artikel:
De waarheid over een nieuw fenomeen: negatieve-calorieën in producten
Sluiten