Pim Jansen
Pim Jansen Life 7 december 2018

De ultieme whisky gift guide voor de feestdagen

Heb je ooit overwogen om iets écht bijzonders cadeau te doen tijdens de feestdagen? Dan is het misschien een idee om te kijken naar één van onze favoriete dranken: whisky. Er is een hoop variatie qua merken en smaken, maar je kunt een whisky-liefhebber ook blij maken met iets anders dan een mooie fles. Dit is onze whisky gift guide voor de feestdagen. Van een overheerlijke single malt tot een volledig georganiseerde whiskyreis in Schotland.

Whisky Gift #1: Glenfiddich 12 Years whisky

De Glenfiddich 12 Years is een van de meest gedronken single malt whisky’s ter wereld. De Glenfiddich-distilleerderij, bevindt zich in de Speyside regio in Schotland. De naam van het merk betekent: ‘Valley of the deer’ in het oud-Schots, wat verklaart waarom het logo van Glenfiddich een hert is. Het heldere water van de Robbie Dhu Spring wordt gebruikt om deze beroemde single malt whisky te maken.

Soepel, onberispelijk, maar zeker niet karakterloos

Met een lange soepele en zachte afdronk is deze malt een typische Speyside met een fijn subtiel karakter. Het is het type whisky die je zonder problemen aan je gasten kun aanbieden, ook al zijn het geen doorgewinterde whiskydrinkers. Glenfiddich rijpt maar liefst twaalf jaar en is de meest gedronken whisky ter wereld. Voeg daar het feit aan toe dat het ook nog eens de meeste prijzen heeft gewonnen, en je weet dat je een absolute topper in huis haalt. Kortom, je maakt geen fouten met deze whisky, daarom is het juist een aanrader tijdens de feestdagen.

Glenfiddich whisky

 

Whisky Gift #2: Norlan whiskyglas

Om tijdens de feestdagen optimaal te kunnen genieten van een mooie whisky, is een stijlvol whiskyglas natuurlijk essentieel. Niet zo zeer vanwege het showelement, dat geeft geen enkele whisky meerwaarde. Het gaat erom dat het glas de whisky tot zijn recht laten komen. Zo moet de alcohol niet te snel verdampen, bovendien moet het je dwingen om te genieten van de godendrank. De glazen van Norlan doen precies dat.

Bijzonder ontwerp

Hoewel het ontwerp van het glas breekbaar lijkt, voelt het behoorlijk solide in je hand. Het uiterlijk is één ding, het gaat toch voornamelijk om de functie van het glas. Pas dan zie je zelf de voordelen. De whisky ziet er allereerst rijker uit in het Norlan-glas als gevolg van de dubbele wandconstructie. Het maakt de whisky aantrekkelijker. De bredere opening van de Norlan zorgt vervolgens dat de ware aroma’s van de whisky boven komen drijven. Geïnteresseerd? Je vindt de glazen hier.

Whisky Gift #3: Hans Offringa: De keuken in met whisky (kookboek)

Pak twintig geweldige whisky’s, uitgekozen door The Whisky Couple: Hans en Becky Offringa. Combineer ze met lekkere passende gerechten van The Gastronomy Couple: Jonnie en Thérèse Boer. Het resultaat is dit fraai vormgegeven boek met maar liefst 27 heerlijke recepten. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de geselecteerde whisky’s en hun herkomst. Mocht dit concept je als muziek in de oren klinken, dan is dit boek een absolute aanrader.

Whisky als ingrediënt van een diner

Hans Offringa is volgens velen één van de betere whiskykenners. Hij heeft dan ook verschillende bestsellers op zijn naam staan en samen met zijn vrouw Becky organiseert hij bijna overal ter wereld whisky masterclasses. Jonnie Boer is een internationaal bekende chef-kok en eigenaar van driesterren-restaurant De Librije in Zwolle. Hij is getrouwd met Thérèse, tevens eigenaar, sommelier en gastvrouw in De Librije. Al het talent en al de kennis van deze twee culinaire stellen komen samen in het boek dat je hier kunt bestellen.

Whisky Gift #4: Opera whisky karaf

Voor een beetje whiskyliefhebber is alleen het beste goed genoeg. Met de feestdagen in aantocht zet je dus ook geen glas whisky op tafel, maar schenk je de gasten in uit een heuse whiskykaraf. Ze hoeven immers niet te weten welke whisky je in huis hebt, laat ze het maar gewoon raden.

Deze whisky karaf is niet alleen bijzonder vanwege de vormgeving, maar ook vanwege het gebruikte Luxion loodvrij kristalglas. Loodvrij betekent dat het veiliger is om uit deze karaf te drinken omdat er geen lood in je whisky terecht komt. Toch ziet het kristalglas er net zo fraai en helder uit als de variant met lood. Leuke cadeautip: bestel er bijpassende glazen bij om her een complete set van te maken. Bestellen kan hier.

Whisky Gift #5: De fles voor onderweg (met voldoende inhoud)

Heupflessen werden oorspronkelijk ontworpen om het makkelijker te maken om je favoriete drank onderweg mee te nemen. Die noodzaak lijkt te zijn verdwenen, maar in sommige gevallen kan het nog altijd van pas komen. Een leuk cadeau is het sowieso. Het nadeel is echter dat de meeste flesjes slecht 20 cl inhoud hebben. Bij Glenfiddich hebben ze een oplossing bedacht: de 70 cl heupfles.

Of je nu wandelt in de Schotse Hooglanden of een safari maakt op de Veluwe: dankzij deze stijlvolle heupfles kun je een hele fles Glenfiddich single malt whisky meenemen! Het perfecte cadeau voor de whisky-liefhebber in je omgeving.

Whisky Gift #6: De Speyside whiskytour

Een beetje whiskyliefhebber weet wel waar zijn favoriete whisky is geproduceerd. Deze bron daadwerkelijk bezocht hebben is een ander verhaal. Het is daarom het meest ultieme cadeau voor de feestdagen: een whiskyreis door de Speyside-regio, de plek waar ook de distilleerderij van Glenfiddich huist.

Wat is er nu leuker om niet één, maar vele distilleerderijen met eigen ogen te aanschouwen en te bezoeken. In de loop der jaren is er veel veranderd. Toch blijft whisky omgeven met een waas van geheimzinnigheid. Tijdens een whiskyreis krijg je de gelegenheid om antwoord te vinden op al je vragen. Een unieke ervaring en alleen daarom al één van de beste cadeautips. Meer info, vind je hier.

In samenwerking met Glenfiddich

Reageer op artikel:
De ultieme whisky gift guide voor de feestdagen
Sluiten