Pim Jansen
Pim Jansen Life 22 dec 2018

De wonderbaarlijke uitspraken van Elon Musk: waarheid of onzin?

Als er een persoon is waarvan je weet dat hij niet vies is van gewaagde uitspraken, dan is het wel Elon Musk. Vaker wel dan niet, laat hij vriend en vijand in verbazing achter na de zoveelste wereldvreemde mededeling. Nu wil het toeval dat juist in die ogenschijnlijk ondoordachte uitspraken de geest van een pionier zichtbaar is. Nu we tegen het einde van 2018 aanlopen, is het eens interessant om te kijken welke gekke uitspraken we uit de mond van de Tesla CEO mochten optekenen.

De goede en verrassende uitspraken van Musk

Allereerst zijn er citaten die, als je er even over nadenkt, nog geeneens zo gek klinken. Bijna á la Cruyff en toch van een geheel andere orde. ⚡️ Lees ook: ‘Vrouw probeert Tesla vol te tanken met benzine’ ⚡️

  1. de zelfrijdende auto brengt je automatisch waar je heen wil

Nog niet zo gek lang geleden stelde een Twitter-gebruiker aan Musk voor dat hij graag in zijn auto zou willen stappen en hem zou vertellen waar hij naar toe moest rijden. Musk antwoordde dat zal het zelfs beter zijn dan dat: “Het zal je niet eens veel tijd gaan kosten om dat te vragen”.

  1. Er is geen reden waarom een Tesla niet zou kunnen vliegen

Het is zeker mogelijk dat de volgende generatie high-end Tesla Roadster, die Musk al eerder heeft aangekondigd, zal kunnen vliegen bij gebruik voor korte afstanden, zei Musk via Twitter. De vierzitter, die in 2020 uitkomt, kan 250 km per uur rijden. De eerste serie, in een oplage van 1.000 exemplaren, zal een prijskaartje krijgen van ongeveer 250.000 dollar. Het basismodel sprint volgens Musk van 0 tot 100 kilometer per uur in 1,9 seconden en er komt een speciaal optiepakket waardoor het vermogen naar een hoger niveau wordt getild.

  1. Robots gaan zo snel dat je een stroboscoop nodig hebt om ze te zien

In reactie op een Twitter-bericht dat er een menselijke robot is gemaakt door Boston Robotics, reageerde Musk met een waarschuwing. “Dit is niets. Over een paar jaar zal die robot zo snel bewegen dat je een slowmotioncamera nodig hebt om het te zien.”

  1. Robots doen alles beter dan ons

“Er zal zeker een verstoring van de arbeidsmarkt optreden. Want wat er gaat gebeuren, is dat robots alles beter kunnen dan ons…. ik bedoel dat letterlijk: beter dan iedereen. Dat is ook voor mij een probleem, omdat ik simpelweg geen antwoord heb op die nieuwe situatie. Voor mij dat echt een schrikbeeld als ik aan de toekomst denk.”

Vervoerders zullen als eerste hun baan verliezen, zegt Musk. Dat is op zich geen loze uitspraak, volgens het U.S. Department of Transportation is een op de zeven banen in de VS gerelateerd aan transport. “De transportsector zal een van de eerste sectoren zijn die volledige autonomie gaat ervaren.”

  1. Artificial Intelligence (A.I.) zal de volgende wereldoorlog veroorzaken

Een wereldwijde competitie om als land een toonaangevende, zo niet leidinggevende positie te verwerven op het gebied van A.I. zal de oorzaak zijn van de volgende wereldoorlog, voorspelt Musk. Zijn reactie was een antwoord op een verhaal over de Russische president Vladimir Poetin, die voorspelde dat degene die kunstmatige intelligentie weet te beheersen “de heerser van de wereld zal zijn”.

  1. A.I. is een groter risico dan Noord-Korea

Musk plaatste de waarschuwing met een foto van een poster met de tekst: “Uiteindelijk zullen de machines winnen.”

  1. A.I. is een fundamenteel risico voor het voortbestaan ​​van de menselijke beschaving

“Een geavanceerde vorm van A.I. is een schrikbeeld voor de toekomst, en ik denk dat mensen er terecht bezorgd over moeten zijn. A.I. is een fundamenteel risico voor het voortbestaan ​​van de menselijke beschaving op een manier zoals auto-ongevallen, vliegtuigcrashes, slechte medicijnen of slecht voedsel dat nog niet, of in ieder geval nog nooit waren. Dergelijke situaties en producten waren natuurlijk schadelijk voor het individu in de samenleving, maar ze waren niet schadelijk voor de mensheid en de samenleving als geheel.”

Volgens Musk is een essentieel onderdeel van de oplossing juist een proactieve houding en regelgevend toezicht. “A.I. is een zeldzaam geval waarbij ik denk dat we proactief moeten zijn in zelfregulering, eerder dan reactief te zijn”.

  1. A.I. zal de beste of het slechtste ontwikkeling ooit voor de mensheid zijn.

“A.I. zal de beste of het slechtste ontwikkeling ooit voor de mensheid zijn”, zegt de miljardair-ondernemer. Hij beveelt ook een boek aan over het onderwerp: “Life 3.0: Mens zijn in het tijdperk van kunstmatige intelligentie”, geschreven door MIT-hoogleraar Max Tegmark. Elon Musk zegt dat het boek ‘het lezen waard’ is.

De tegenstander: Mark Zuckerberg

Het is de moeite waard om op te merken dat sommige voorspellingen van Musk hebben geresulteerd in onverholen kritiek van prominente captains of industry. Met name Facebook-CEO en miljardair Mark Zuckerberg noemde Musk’s doemscenario ‘behoorlijk onverantwoordelijk’.

“Ik heb hier een behoorlijk sterke mening over, maar ik ben optimistisch gestemd”, zegt Zuckerberg. “Ik denk dat A.I. je in staat stelt om ideeën te realiseren en dat uiteindelijk de wereld er profijt van zal hebben. Maar over het algemeen ben ik erg optimistisch ingesteld. Ik denk ook dat mensen die ‘nee’ zeggen, deze doemscenario’s juist proberen op te roepen. Het is echt extreem negatief en in sommige opzichten vind ik het eigenlijk behoorlijk onverantwoordelijk.” Zuckerberg staat daarin niet alleen. Ook Google’s leidinggevende op het gebied van A.I., John Giannandrea, protesteerde. Hij is, in zijn eigen woorden, tegen “de hype en het negativisme dat sommige mensen hanteren. Ik ben absoluut niet ongerust over de veronderstelde A.I.-apocalyps.” Zal Elon Musk dan toch ongelijk hebben?

CNBC

Reageer op artikel:
De wonderbaarlijke uitspraken van Elon Musk: waarheid of onzin?
Sluiten