Jan
Jan Cars 5 mei 2018

Tesla heeft het zwaar; een korte analyse over lege zakken van Elon Musk

Tesla verkeert in zwaar weer. Volgens financieel onderzoeksbureau Bloomberg begint het vermogen van de autofabrikant op te raken. De grote baas Elon Musk ziet voorlopig geen reden tot zorg.

Als de berichtgeving van Bloomberg klopt, dan zijn de uitgaven van Tesla bijzonder hoog. Het bedrijf zou per minuut 5.400 euro uitgeven. Per dag is dat 7.78 miljoen euro. Zonder nieuwe investeringen zullen de financiële middelen bij Tesla snel op zijn, aldus Bloomberg.

Hoge personeelskosten

Het is al langer beken dat de onderneming van Elon Musk weinig winstgevend is. Dit is met name te wijten aan de hoge personeelskosten en de relatief lage omzet per werknemer. Om een goed beeld te geven: in 2010 had Tesla ongeveer negenhonderd werknemers in dienst, momenteel is dat aantal gestegen tot veertigduizend. De omzet per werknemer is daarnaast lager in vergelijking met bedrijven als General Motors en Ford.

Bloomberg is overigens niet de enige partij die met een dergelijke voorspelling komt. Al eerder wist Moody’s Investors bij monde van Bruce Clark te melden dat Tesla minstens twee miljard dollar aan investeringen nodig zou hebben om het hoofd boven water te houden. Zelfs met een dergelijke financiële injectie is het bedrijf er nog niet. Vanaf volgend jaar dient Tesla te beginnen met het aflossen van 1.2 miljard dollar uit uitstaande schulden.

Elon Musk houdt vertrouwen

Elon Musk blijft de toekomst echter rooskleurig inzien. Volgens de CEO zal Tesla positieve resultaten laten zien zodra de productie van de Tesla Model 3 stijgt tot vijfduizend wagens per week. Tesla ontkent zelf dat het geld nodig heeft, maar analisten denken er anders over. Jeff Osborne van Cowen & Co., meldt desgevraagd aan Bloomberg dat de autofabrikant in het vierde kwartaal mogelijk aandelen gaat verkopen om zodoende drie miljard dollar op te halen.

Reageer op artikel:
Tesla heeft het zwaar; een korte analyse over lege zakken van Elon Musk
Sluiten