Jan de Raab
Jan de Raab Stuff 26 dec 2018

Test: dit is de slimste ‘slimme speaker’ tot nu toe

Inmiddels is het gevecht tussen de producenten van slimme speakers in alle hevigheid losgebarsten en vechten namen als Google, Apple en Amazon om de gunst van de consument. De ene slimme speaker is de ander niet en dus willen we graag weten wat de meest intelligente slimme speaker is tot dusver.

Naast de meest voorkomende systemen zoals Google Assistant, Alexa, Cortana en Siri is een proefpersoon absolute noodzaak. Gelukkig was Gene Muster, in het dagelijks leven analist bij Piper Jaffray, bereid om maar liefst 800 vragen af te vuren op een aantal slimme speakers.

Dit is de slimste slimme speaker

Natuurlijk is het niet de eerste test waarbij werd onderzocht wat de beste slimme speaker is. Eerder werd een vergelijkbare test georganiseerd waarbij Google als winnaar uit de bus kwam. De overige producenten zitten uiteraard niet stil en dus is het de vraag of Google erin zou slagen om de ruime voorsprong te behouden. Destijds behaalde de Google Assistant een ruime score van 81% correct beantwoorde vragen. Dit gaat overigens over de Engelstalige versie, in niet de Google Assistent die onlangs in Nederland is gelanceerd.

Google’s Assistant is indrukwekkend

Van alle gestelde vragen wist de Google Assistant er nu maar liefst 87.9% goed te beantwoorden. Knappe prestatie dus. Dat wil niet zeggen dat de overige slimme speakers het slecht deden. Zo haalt Apple’s Siri een knappe score van 74.6%. Alexa en Cortana halen respectievelijk 72.5% en 63.4%. Nu zul je denken, leuk om een score van 87.9%, maar dat geldt natuurlijk alleen voor de vragen die Google ook echt heeft begrepen. Logische redenatie, maar Google begreep alle vragen correct en behaalde dus een score van 100% op dat punt.

De slimste speaker van 2018

Verbeteringen in de toekomst

Het verschil met de concurrenten op het gebied van het begrijpen van de vragen is niet groot. Alexa behaalde met 99% de laagste score, terwijl Siri en Cortana een score behaalden van 99.6% en 99.4%. Het begrijpen van de vragen zit dus wel goed, het beantwoorden daarentegen geeft aanleiding tot flinke verbeteringen. Lees ook onze review over de Sonos Beam, die slimme speaker die alle assistenten kan ondersteunen.

Want

Reageer op artikel:
Test: dit is de slimste ‘slimme speaker’ tot nu toe
Sluiten