Redactie
Redactie Life 19/01/2018

De rijkdom van UFC-baas Dana White en zijn bijzondere uitgaves

Wie UFC volgt, weet dat de huidige voorzitter van vechtsportorganisatie de grootste winnaar is als het op inkomsten aankomt. Zonder ook maar één klap in de octagon uit te delen of te ontvangen, verdient hij miljoenen per jaar en is hij goed voor een vermogen van driehonderd miljoen dollar. Hieronder lees je hoe hij aan al die knaken komt en waar hij het aan uitgeeft. 

Hoe is Dana White rijk geworden?

Het verhaal van Dana White is er eentje voor in de boeken. De miljardair was ooit een schoolverlater met een goed hart, die zijn hobby besloot in te zetten om andere te helpen. Zo zette hij bokslessen op voor verloren jongeren in Las Vegas. In 1992 riep hij de Dana White Enterprises in het leven en begon hij met het coachen van MMA-vechters Tito Ortiz en Chuck Liddell.

Niet veel later hoorde hij dat de Semaphore Entertainment Group, destijds de eigenaar van UFC, de vechtsportorganisatie wilde verkopen. Dana toonde interesse en stelde het idee voor aan zijn jeugdvriend en zakenman Lorenzo Fertita, die het samen met zijn broer Frank kocht voor twee miljoen dollar. Een schijntje! White werd president van UFC en kreeg negen procent van de aandelen. In 2016 werd UFC verkocht aan een groep  investeerders die handelen onder de vlag van WME-IMG, waardoor White ineen klap goed was voor drie miljard euro.

Eddie Alvarez, Dana White en Conor McGregor
Naast UFC-opperhoofd, treedt Dana White met regelmaat op als toezichthouder tijdens staredowns

Waar geeft Dana White zijn geld aan uit?

In tegenstelling tot UFC’s grootste ster – je weet wel, die bijdehante Ier – is Dana White niet heel opschepperig rond zijn uitgaves. Een rondje over het internet leert ons wel dat hij drie huizen heeft gekocht in Las Vegas, niet vies is van een potje gokken (naar verluidt heet hij zo’n vijf miljoen dollar gewonnen en een miljoen verloren) en doneert hij met regelmaat aan goede doelen.

Zo doneerde hij vijftigduizend dollar aan de Francisco Espinoza Foundation, besteedde hij honderdduizend dollar aan zijn oude middelbare school toen bleek dat het gebouw een serieuze restauratie nodig had en doneerde White eveneens honderdduizend dollar aan een fondswerving rond een een goed doel. Ook is UFC groot sponsor van goede doelen die betrekking hebben op veteranen.

Daarnaast staat hij bekend als iemand die investeert in individuele situaties. Hij  doneerde achtduizend dollar om de hersenoperatie van de destijds tweejarige Ruby Owen te bekostigen, nadat de oom van het meisje (en een groot UFC-fan) hem via de mail om steun vroeg. Een andere fan die met hoge snelheid door Las Vegas was gereden om White te ontmoeten, kreeg driehonderd dollar toegestopt om zijn verkeersboetes te bekostigen. Ook heeft ‘ie standaard flappen van honderd dollar in zijn zak zitten, die hij uitdeelt aan mensen die kleine diensten voor hem uitvoeren – zoals het openhouden van een deur. Toch best lief voor iemand die leider is van een groep mensen die elkaars hersenpan moedwillig vermorzelen.

Reageer op artikel:
De rijkdom van UFC-baas Dana White en zijn bijzondere uitgaves
Sluiten