Alrik de Jong
Alrik de Jong Sport 11 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

De pijnlijke tekenen van verval in het keizerrijk van Cristiano Ronaldo

Het is pijnlijk om een van de beste voetballers ooit zo te zien sukkelen met zijn vorm. Natuurlijk is het te vroeg om de 34-jarige Cristiano Ronaldo af te schrijven, maar zijn verval is niet meer te ontkennen.

Dat een keizer ooit van zijn sokkel valt, is onvermijdbaar. En als de eerste barstjes zichtbaar worden, kan het snel gaan. Waar Cristiano Ronaldo niet anders gewend is dan dat alles in een voetbalveld in dienst van hem staat, lijkt hij dit seizoen op sommige momenten eerder een sta-in-de-weg. Zondagavond werd hij tegen AC Milan voor de tweede keer in een week tijd vroegtijdig naar de kant gehaald. Uitgerekend zijn vervanger Paulo Dybala zorgde in de slotfase voor de beslissende treffer. Het keizerrijk van Ronaldo brokkelt af, Juventus is niet meer afhankelijk van zijn grote superster.

Barstjes in de fitheid van Ronaldo

Of Ronaldo het doelpunt van Dybala meekreeg, is de vraag. De Portugese superster liep niet alleen boos het veld af, hij zou ook vroegtijdig het stadion van Juventus verlaten hebben. “Het is logisch dat Ronaldo boos is omdat hij gewisseld werd. Ik zou me pas zorgen maken als hij niet boos werd”, zei Juventus-trainer Maurizio Sarri tijdens de persconferentie na de wedstrijd tegen AC Milan. Daarbij beschermde hij zijn sterspeler door te zeggen dat hij niet fit was. “Ik zag dat hij zich niet lekker voelde en vond het beter om hem eraf te halen. Hij heeft al een tijd last van een lichte knieblessure, die hij op de training heeft opgelopen.”

Barstjes in zijn dominantie

Fabio Capello, die trainer was bij onder meer AC Milan en Real Madrid, ziet het als een meer structureel probleem. “Ronaldo is een kampioen en zo zou hij zich ook moeten gedragen na een wissel. Feit is dat hij al drie jaar lang geen tegenstander meer voorbij is gedribbeld”, aldus de Italiaanse succestrainer tegen Sky Sports Italia. Ondanks zijn minder dominante spel was Ronaldo vorig seizoen nog zo’n beetje bij alle beslissende momenten van zijn club betrokken, maar op dit moment is Juventus alles behalve een eenmansteam. “Juventus is niet meer afhankelijk van Ronaldo en heeft laten zien ook zonder hem te kunnen winnen. Spelers als Douglas Costa en Paulo Dybala maken nu juist het verschil met individuele acties.”

Wisseling van de wacht in Stadio delle Alpi (Bron: AFP / Stadio delle Alpi)

Barstjes in zijn snelheid en dynamiek

Het deed pijn aan de ogen van iedere voetballiefhebber om Ronaldo tegen AC Milan te zien spelen. Aanvallen strandden bij hem, ballen sprongen van de voet, passes kwamen niet aan. Ronaldo werd zelfs een paar keer overgeslagen door zijn medespelers. Dit is een tendens die er volgens Capello langzaam aan het insluipen is en dat staat volgens hem niet los van zijn leeftijd (34). “Hij heeft niet meer de snelheid en dynamiek van vroeger. Ronaldo is zichzelf niet en zal snel moeten herstellen.”

Cristiano Ronaldo geeft zijn troon niet zo maar op

Als er bij Ronaldo ergens geen barstjes in komen, is het zijn drive. Zijn trainer maakte dat nog maar eens duidelijk tijdens de persconferentie: “We moeten Ronaldo juist bedanken. Hij heeft een offer gebracht om er tegen AC Milan bij te kunnen zijn. Hij heeft al het mogelijke gedaan om te kunnen spelen, maar ik zag dat hij niet in orde was”. Het is te opportunistisch om Ronaldo nu ineens af te schrijven. De laatste seizoenen bewaart hij het beste voor de laatste maanden, om te pieken op de momenten dat het er écht om gaat. Maar daarbij zal hij zijn medespelers meer dan ooit nodig hebben en een klein beetje nederigheid zou dan ook wel eens gepast zijn.

Check hier het nieuwste horloge van Cristiano Ronaldo, die duurder is dan Lasse Schöne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De pijnlijke tekenen van verval in het keizerrijk van Cristiano Ronaldo
Sluiten