Jan
Jan Life 30 dec 2018

Elon Musk: waarom hij zichzelf altijd tot het uiterste dwingt

Succesvolle CEO’s staan bekend om het extreme werklust. Werkweken van 40 uur zijn niet aan hen besteed en in dat opzicht is Elon Musk geen uitzondering. Als het moet slaapt hij zelfs in de Tesla-fabriek om in de ochtend weer tijdig aan de slag te kunnen. Maar soms is het werkschema van Elon Musk zelfs voor de meest doorgewinterde workaholic extreem te noemen.

Elon Musk’s werkweek: 120 uur ploeteren

Toen hij de productie van de Model 3 Tesla opvoerde, werkte hij maar liefst 120 uur per week. Daarom is het niet gek dat hij onlangs 2018 als ‘het moeilijkste en meest pijnlijke jaar van mijn carrière’ bestempelde. “Het was ondraaglijk,” vertelde hij aan The New York Times.

Elon Musk is echter niet van plan om dat moordende tempo in 2019 een vervolg te geven. Een van zijn goede voornemens is juist om het iets rustiger aan te doen. Eind oktober zei Musk dat hij een veel hanteerbaarder schema aan het maken was. Dit zou hem in staat stellen om een werkweek te hebben van 80 tot 90 uur.

Elon Musk als redder van de mensheid

Dus waarom dwingt Musk zichzelf een dergelijk zwaar werkschema op? Om het in de woorden van Musk te zeggen: hij probeert de planeet te redden. Letterlijk. Musk wil dat Tesla succesvol is, zodat de wereld niet langer afhankelijk is van fossiele brandstoffen voor auto’s. Mobiliteit is dus belangrijk voor Musk, maar dan wel op een duurzame manier.

“Tesla is ongelooflijk belangrijk voor de toekomst van duurzaam transport en energieopwekking. Het fundamentele doel, en daarmee dus ook het fundamentele voordeel van Tesla, is het versnellen van de opkomst van duurzaam transport en energieproductie,” zei Musk tegen Recode’s Kara Swisher. “Het succes van Tesla is veruit de grootste uitdaging voor andere autofabrikanten om in de markt van elektrische auto’s te stappen.”

Alternatieve methoden

In de visie van Elon Musk is het bieden van alternatieve methoden voor massatransport, de sleutel tot het vertragen van de opwarming van de aarde.

“Het is heel belangrijk voor de toekomst van de wereld, het is heel belangrijk voor al het leven op aarde. Dit stijgt gewoon uit boven het belang van politieke partijen, ras, religie, het doet er gewoon niet toe. Als we de huidige milieuproblematiek niet oplossen, zijn we allemaal verdoemd,” aldus Musk.

Bijzonder uitdagend voor een startup

Het bouwen van een bedrijf voor elektrische auto’s, is niet gemakkelijk. Zelfs voor een ondernemer als Musk. “Het is een hele opgave om een ​​autobedrijf te starten. Dus als startup, zoals Tesla destijds, is het veel moeilijker om succesvol te zijn dan wanneer er al sprake is van een gevestigd merk. In dat opzicht is het al een wonder dat Tesla nog steeds overeind staat.” Musk omschrijft Tesla’s overleving als een bijna ‘ondraaglijke opgave’ en iets wat hem ‘honderd uur per week kostte’.

Musk heeft al eerder gezegd dat hij de taak van het runnen van Tesla zou overdragen als er iemand was die er beter toe in staat zou zijn. Lees ook: ‘Het elektrische vliegtuig van Elon Musk, gaat het hem lukken?’ 

CNBC

Reageer op artikel:
Elon Musk: waarom hij zichzelf altijd tot het uiterste dwingt
Sluiten