Jan
Jan Stuff 20 sep 2018

De iPhone Xs (Max): een goede investering of geldverspilling?

Hij komt eraan! De iPhone Xs (Max) is vanaf vrijdag te koop. Een aantal geluksvogels mochten het apparaat al voordat het in de schappen van je telecomboer ligt aan een test onderwerpen. De meest opvallende conclusie: men loopt er nog niet echt warm voor. 

In het kort: iPhone XS

  • De camera’s zijn beter, vooral bij weinig licht, en de nieuwe dieptecontrole voor portretten werkt goed
  • De A12 Bionic-chip van Apple is weer sneller dan elke andere Android-telefoon
  • Het iPhone Xs Max-model is aantrekkelijker dan de iPhone X vanwege het grotere 6,5-inch scherm en de langere levensduur van de batterij
  • Het ontbreken van USB-C snellader in de doos is een dealbreaker

Kortom, Apple’s nieuwe iPhone Xs is het waard als je een iPhone 7 of ouder apparaat hebt, maar zeker niet als je een iPhone X hebt. Als je echter de beste iPhone wilt die Apple heeft gemaakt, dan is de iPhone XS het zeker, maar zijn de aanpassingen binnenin echt het prijskaartje waard en zijn ze voldoende exclusief qua functionaliteit om de steeds beter wordende concurrentie af te weren? Het is iets wat je zelf zal moeten beslissen. –> Lees ook: ‘Apple-CEO Tim Cook reageert op de hoge prijzen van de nieuwe iPhone’

Het scherm van de iPhone Xs

Van het scherm werd gezegd dat het een zestig procent betere kleurweergave zou hebben. Dat valt in de praktijk tegen. Nilay Patel van The Verge zegt de zestig procent betere kleurweergave niet te zien. Zwart is nog steeds heel diep zwart en het scherm ziet er verder top uit. “Een van de beste smartphone-schermen van dit moment”, concludeert hij. Buzzfeed News onderschrijft de stellingname. John Paczikowski schrijft: “Het display is mooi, maar is het zwart echt zwarter dan dat ik op de X zie? Ik schaam me dat ik die vraag zelfs stel.”

iPhone Xs scherm

Weinig verschil met de iPhone Xs Max

De iPhone Xs met een 6.5 inch scherm heet iPhone Xs Max. Afgezien van de afmeting is er iets wat opvalt in negatieve zin: iOS 12 is niet geoptimaliseerd voor gebruik in combinatie met grotere schermen, dat is dus een tegenvaller. Er is geen extra rij iconen beschikbaar en extra functies zoals een split screen zijn ook afwezig. De verslaggever van The Wall Street Journal merkt fijntjes op dat Samsung op dit punt Apple voorbij is gestreefd omdat die wel de mogelijkheid bieden om picture-in-picture-video te kijken terwijl je een andere app opent. Apple’s iOS heeft die functie wel, alleen is het enkel beschikbaar in combinatie met de iPad.

Een ander punt van aandacht is de noodzaak om apps aan te passen aan de grote van het scherm. Twitter toont bijvoorbeeld precies dezelfde hoeveelheid informatie, alleen groter. Volgens Nilay Patel geeft het surfen met en Safari en het bekijken van video’s wél een prettige ervaring op het grote scherm. “De iPhone Xs Max is groter dan je denkt, maar niet onhandelbaar groot”, aldus de bevindingen van The Verge.

De portretmodus is top

Over de kwaliteit van de camera zijn alle reviewers te spreken, maar ze zijn niet erg enthousiast over de verbeteringen. Het goede nieuws is echter wel dat de nieuwe iPhone-toestellen de Samsung Galaxy 9 op afstand zetten. Zo is de reactiesnelheid duidelijker verbeterd, de camera-app opent razendsnel waardoor je in staat bent om supersnel actiemomenten vast te leggen.

Een opvallend detail is de intensiteit van de portretmodus, deze kan je achteraf instellen. Scott Stein van CNET zegt hier het volgende over: “Het is niet zo indrukwekkend als een DSLR-camera, maar komt aardig in de buurt.” Ook The Verge is onder de indruk van de prestaties. Door Smart HDR zijn ook de opnames van de iPhone in het donker duidelijk beter.

iPhone Xs
Links iPhone X, rechts iPhone Xs

Face ID is een klein beetje sneller

Face ID is nog steeds Face ID. De problemen zijn dus niet opgelost, in de horizontale stand werkt Face ID nog steeds niet. Het goede nieuws is echter wel dat het iets sneller werkt. De verbetering is echter niet schrikbarend, je merkt het echter wel.

iPhone-XS face id

De batterij van de iPhone Xs

De iPhone Xs Max heeft niet alleen een groter scherm, maar ook een grotere accu en dat is te merken. Voor Nilay Patel van The Verge is het een hele vooruitgang: “Het is beter dan Apple claimt. Ik kon er makkelijk twaalf uur mee doen en maakte me geen zorgen over opladen.” Met name voor de iPhone Xs Max is de winst in batterijduur duidelijk te merken, de andere toestellen laten geen significante verbeteringen zien.

iPhone Xs batterij

Conclusie: wacht toch maar op de iPhone Xr

Als we alles op een rij zetten zijn de nieuwe iPhone-modellen beter dan de voorganger. De vraag is of de verbeteringen dusdanig goed zijn dat het de hogere prijs waard is. Met de nu beschikbare informatie is het zinvoller om nog even te wachten tot het moment dat de iPhone Xr beschikbaar is. Pas dan kan een goede vergelijking worden gemaakt.

Reageer op artikel:
De iPhone Xs (Max): een goede investering of geldverspilling?
Sluiten