Redactie
Redactie Human Interest 23 feb 2018
Leestijd: 9 minuten

De Nederlandse Wiebe Wakker rijdt naar Australië zonder brandstof te verbruiken

Naar Australië reizen is natuurlijk geweldig, maar hoe mooi is het als je dat in een auto kan doen zonder brandstof te verbruiken?! Wiebe Wakker doet het. De jongeman rijdt met zijn elektrische vehikel van Nederland naar Australië en doet dat op een zo groen mogelijke manier.

Volledig elektrisch

Duizenden en nog eens duizenden kilometers rijdt Wiebe met zijn elektrische auto: hij heeft al meer dan 31 landen bezocht. Zijn reis, getiteld Plug Me In, deelt hij met de hele wereld. Niet alleen om de mensen bewust te maken van de mogelijkheden met elektrisch vervoer, maar ook omdat iedereen hem kan helpen. Wiebe heeft namelijk iedere nacht een slaapplaats nodig én hij moet zijn auto opladen, natuurlijk.

Allereerst, hoe ben je op dit idee gekomen?
“Ik volgde de opleiding Event Management aan de HKU en toen ik ging afstuderen kreeg ik de mogelijkheid dat te doen in het zogeheten ondernemerslab. Daar ga je je eigen ondermening of project opzetten en richt je je scriptie daar op. Ik had al jaren een droom om een wereldreis te maken. Ik vertelde een docent dat ik als afstudeerproject een wereldreis wou gaan organiseren en hij verklaarde mij voor gek: het zou niet geschikt zijn als final project.
Ik vertelde hem dat ik echt iets creatiefs wilde neerzetten en hierin alles wat ik heb geleerd op school over bv marketing, storytelling en beleveniseconomie wou verwerken. Hij zei dat ik eerst een concept moest verzinnen en dan zouden wij verder kijken.”

Wiebe ging niet bij de pakken neerzitten en brouwde zijn plan.
“Ik had eerder al veel gereisd en wilde niet meer een standaard backpacker zijn en van hostel naar hostel trekken om het Lonely Planet-lijstje afwerken (wat natuurlijk nog steeds gaaf is maar ik wou wat anders). Ik wilde culturen ontdekken, mensen ontmoeten en iets van betekenis doen. Road trips vond ik altijd al fantastisch en na veel brainstormen en inspiratie op te doen kwam ik op het idee van Plug Me In.”

En wat vond de docent?!
“Toen ik met dit idee terug kwam bij mijn docent was ie gelijk om.”

Je hebt dus groen licht gekregen. Hoe begin je dan aan zo’n avontuur?
“Ik heb er heel lang over gedaan om het plan tot in detail te gaan uitschrijven. Toen heb ik geïnventariseerd wat ik voor middelen nodig heb en heb ik bedrijven aangeschreven om te vragen of ze mij dit konden sponsoren. Zo kreeg ik een camera van Canon en software van Adobe om mijn beelden te bewerken. Ik kwam in contact met Bundles die het helemaal geweldig vonden wat ik wilde gaan doen. De eigenaar, Marcel, leende mij zelfs zijn omgebouwde Volkswagen Golf uit!”

“Met een vriend Rik maakte ik een website en toen die online ging werd het verhaal al snel verspreid, met name onder elektrische rijders en kreeg ik zo mijn eerste adresjes. Veelal in het westen van Europa maar ook al uit Mongolië, Thailand en Irak.”

“Verder kon ik me eigenlijk niet voorbereiden op de reis omdat de route niet bekend was: ik had geen idee hoe het ging lopen en wat er op met mijn pad zou komen. Zo komt het ook dat ik wel eens wat vertragingen of pech heb als ik visa aanvraag, iets moet regelen met autoverzekeringen en ook met de auto zelf.”

Ja, want wat als je pech hebt onderweg?
“Ik heb daar bijna geen verstand van dus als ik wat problemen moet oplossen ben ik afhankelijk van locals of handige mensen in Nederland die met behulp van WhatsApp mij aanwijzingen toesturen.”

Wat voor spullen pak je in als je naar de andere kant van de wereld gaat reizen?
“Zo min mogelijk. Wat kleding voor warm en koud weer, een hoop laadkabels met adapters voor alle verschillende landen en vooral veel tools om de hele reis vast te leggen. Inmiddels zit de auto wel helemaal vol met souvenirs die ik onderweg ontvangen heb.”

Wiebe in Brunei

Plug Me In

Je hebt nu al 31 landen gezien op deze reis, welk land zal je het meest bijblijven? Waarom? “Iran was voor het meest bijzonder. Ik wist weinig van het land en was erg verrast over hoe welkom en gastvrij ik hier ontvangen werd. Voor mijn adresjes ben ik afhankelijk van social media en in Iran is dit verboden (behalve Instagram). Ik was dus bang dat ik de hele reis door dit land elke dag onbekenden om hulp moest vragen, dit zou zwaar worden. Gelukkig kwam ik via een vriend in contact met autobloggers in Teheran. Zij plaatsten een oproep over mij op hun Instagram-account en daar werd heel goed op gereageerd. Binnen een dag kreeg ik 100 aanbiedingen door het hele land en kon ik nu verschillende routes kiezen.”

Zo gastvrij is Iran

“Iran is heel lang het land geweest waar de meeste aanbiedingen vandaan kwamen. Ook werd ik door die bloggers een beetje beroemd en vaak herkend, dan werd ik weer op straat uitgenodigd voor een kop thee of maaltijd. Een keer werd ik zelfs herkend op de snelweg, sneden ze mij de pas af om samen een selfie te maken. Mooie herinnering.”

Wat een pech

Heb je wel eens pech gehad in the middle of nowhere?
“Een keer kwam ik met een lege batterij te staan in Polen. Toen kwam er na een half uur iemand langs die mij sleepte naar de volgende laadpaal.”

“In India heb ik de meeste problemen gehad. Het begon met een gebroken veer, die kon niet vervangen worden omdat ze dit type auto niet hadden in India en toen hebben ze die veer gelast. Later kreeg ik een lekke band en bij inspectie in het volgende dorp bleken de onderste steunarmen versleten te zijn. Toen ik bij die garage de auto wou opladen was er een kortsluiting en ontplofte de lader van de auto.”

“De auto moest worden naar de volgende stad. In het dorp werd de auto vanaf een uitgegraven helling een truck in geladen. Aangekomen in de stad hadden ze er even niet aan gedacht dat hier geen helling was en hadden ze geen tools om de auto uit te laden. Het heeft drie dagen geduurd voordat er een oplossing was. Vanaf een verlaten treinstation konden we de auto het perron op rijden en vanaf daar weer naar de weg.”

Wiebe in Surabaya, Indonesië

Plug Me In

Je reist alleen, is dat niet saai?
“Nee, ik ben elke dag weer met mensen die mij allemaal mooie dingen laten zien. Ik denk dat juist omdat ik alleen ben het makkelijker wordt voor mensen om mij uit te nodigen. Soms is het inderdaad wel fijn om iemand bij je te hebben waarmee je dingen kan delen want de keerzijde is dat ik elke dag weer hetzelfde verhaal moet vertellen aan mensen die ik ontmoet, dat kan wel eens eentonig worden”

Wat voor muziek luister je als je aan het touren bent?
“Vaak naar de lokale radio. Ik vind het altijd leuk om te ontdekken wat er speelt in de verschillende landen. Soms zet ik mijn eigen muziek op. Ik luister heel breed maar met name elektronisch. Veel house en soms hardstyle om scherp te blijven bij lange ritten.”

Twee doelen met deze mooie reis

Heb je een bepaald doel voor ogen?
“Ja, ik heb twee concrete doelen: enerzijds wil ik mensen laten zien wat de voordelen van elektrische auto’s zijn: ze zijn stil, snel, kosten weinig in onderhoud en gebruik en natuurlijk beter voor het milieu. Er zijn nog veel voordelen over elektrisch rijden. Eén daarvan is dat de actieradius niet voldoende is voor dagelijks verkeer. Dat hoop ik te doorbreken door te laten zien dat je ermee naar de andere kant van de wereld kan rijden. Inmiddels heb ik dus 60.000 kilometer gereden zonder een tankstation bezocht te hebben.”

“Anderzijds stop ik in alle landen om met bedrijven, organisaties en mensen te praten over hun visie over duurzaamheid. Ik wil weten welke problemen er in de verschillende landen zijn en wat voor oplossingen zij daarvoor hebben. Daarmee wil ik meer aandacht brengen voor duurzaamheid en laten zien dat dit ook op een toffe manier kan. Over alle projecten die ik bezoek maar ik korte videos die ik op Facebook plaats.”

Nog even door

Je reist gaat uiteindelijk naar Australië, rijd je dan ook weer terug?
“Voor nu zie ik Sydney als de finish van de reis en gaat de auto daarna met een container terug naar Nederland. Als ik na bijna 2,5 jaar reizen nog genoeg energie over heb overweeg ik om terug te rijden.”

Wiebe in Pagan, Myanmar

Plug Me In

Eind in zicht!

Het einde van je reis komt in zicht. Is dat jammer?
“Op zich wel want wat ik allemaal meemaak deze reis is uniek en een once in your lifetime dingetje. Maar de tocht door Australië is nog een lange en ik verwacht nog acht maanden onderweg te zijn dus ik heb nog genoeg tijd om ervan te genieten.

Zou je zo’n reis nog eens maken?
“Ja, dan zou ik overwegen om het rondje om de wereld compleet te maken en vanaf het zuidelijkste puntje van Argentinië naar Alaska te rijden.”

Auto of huis?

We kunnen wel stellen dat je al twee jaar als nomade leeft, kun je hierna nog wel in een huis wonen?
“Dat vraag ik mijzelf ook wel eens af, maar ik denk toch wel dat ik de overstap makkelijk kan maken. Ik zit nu door problemen met de auto even vast en woon al vier weken in een appartement, terwijl ik normaal gesproken iedere dag verder reis. Toen ontdekte ik opeens de kledingkast weer en vond ik het zo fijn dat ik niet elke dag mijn koffer weer opnieuw moest indelen.”

Volg Wiebe op zijn reis

De avonturier is te volgen via Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.

Of help hem!

De reislustige Nederlander zoek op dit moment vooral mensen die hem energie kunnen aanbieden in Indonesië, Oost-Timor en Australië. Ken jij mensen die hierbij kunnen helpen? Stuur hen dan deze pagina door! Je kunt hem ook op een andere manier helpen: Wiebe heeft op dit moment problemen met zijn accu en kan jouw financiële steun goed gebruiken. Je kunt hier doneren!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Nederlandse Wiebe Wakker rijdt naar Australië zonder brandstof te verbruiken
Sluiten