Pim Jansen
Pim Jansen Life 11 november 2018

Scoor een écht unieke whisky via een whiskyveiling (+ 5 top whisky’s)

Vaak kost een goede malt whisky een aardig vermogen, om maar te zwijgen over het geduld wat je moet hebben om die ene unieke whisky te kunnen kopen. Dat wil niet zeggen dat het zo lastig is, maar veel slijterijen hebben enkel een standaard assortiment. Zit je favoriete whisky daar niet bij of wil je jezelf gewoon eens verwennen, dan zal het vaak besteld moeten worden. Het kopen van een whisky op een online whiskyveiling kan dan vaak een goede mogelijkheid zijn om iets bijzonders aan te schaffen tegen een redelijke prijs.

Het betere alternatief: de whiskyveiling

Een zoektocht binnen veilingsites biedt vaak uitkomst voor écht bijzondere whisky’s. Een 19 jaar oude Jura The Paps is een goed voorbeeld. Online is deze lastig te verkrijgen en als je die al tegen zou komen, mag je al snel rekenen op een bedrag van 100 euro of meer. Met een beetje pech komen de verzendkosten er nog bij en ben al met al een leuk bedrag kwijt aan een speciale whisky. Diezelfde Jura The Paps kun je bij een online veiling site, bijvoorbeeld via catawiki.com al aantreffen voor een startprijs van 49 euro. Met een beetje geluk koop je dus een unieke whisky tegen een veel lager bedrag.

Natuurlijk is het kopen van whisky via een online veiling niet altijd succesvol. Er zijn meerdere slimmeriken die jouw smaak delen, bovendien loop je altijd het risico te worden overboden. Door je goed voor te bereiden voorkom je dat de emoties een rol gaan spelen. Hou je de volgende tips in de gaten, dan is de kans op een goede aankoop stukken groter en kun je met plezier genieten van je favoriete whisky:

  • Bepaal per aangeboden whiskyfles wat je maximale budget is en maak gebruik van het automatisch bieden om het hoogste bod te behouden
  • Onthoud dat je bij een online veiling altijd te maken krijgt met veilingkosten
  • In veel gevallen kun je enkel met een creditcard betalen, zorg er dus voor dat je die hebt of schaf een oplaadbare prepaid creditcard aan
  • In veel gevallen dien je het gewonnen kavel binnen een bepaalde, vaak korte tijd, te betalen. Bied je wel op een kavel, maar koop je het niet, dan zijn daar vaak ook kosten aan verbonden

Gewoon lekkere whisky

Gelukkig zijn er voldoende goede malt whisky’s die je gewoon bij je lokale slijterij kunt aanschaffen. Mocht je dus op een online whisky veiling net naast die ene whisky grijpen, ga dan onderstaande malt whisky’s uitproberen. Grote kans dat je spoedig een waardig alternatief ontdekt.

Muckle Flugga Malt Whisky – 70 cl – 44,49 euro

Een echt fascinerende whisky, Muckle Flugga, welke is gemaakt door het mengen van zes single malts die vervolgens worden verscheept naar Unst, in de buurt van de Muckle Flugga vuurtoren in de Shetlands. De whisky rijpt een jaar op het eiland door en overleeft de barre seizoenen voordat hij wordt teruggebracht naar het vasteland voor de botteling.

Muirhead’S Silver Seal 16 Years – 70 cl – 44,99 euro

Muirhead’s Silver Seal 16 Year Old is een Speyside Single Malt Scotch Whisky en is  gerijpt in eikenvaten gedurende 16 jaar. De geschiedenis van de Muirhead gaat terug tot 1824 en is het paradepaardje in de Silver Seal-reeks van Single Malts van Muirhead; een prachtig verpakt assortiment van single malt whisky van topkwaliteit, speciaal geselecteerd door de meesterdistilleerder.

Glenrothes Peated Cask – 70 cl – 47,99

Bekend om het produceren van vintage single malt whisky’s die zijn gekozen op het hoogtepunt van hun volwassenheid, introduceerde The Glenrothes voor het eerst de Reserve Collection in 2015. Elke botteling is gekozen om het uiteindelijke product karakter, rijpheid en evenwicht te geven, terwijl het karakteristieke smaakprofiel van de Glenrothes-distilleerderij behouden blijft. De Peated Cask Reserve weerspiegelt een tijd in de geschiedenis van de distilleerderij toen het een associatie vormde met de Islay Distillery Co Ltd. in 1887.

Met dit historische precedent als inspiratiebron, koos The Glenrothes Distillery voor de Vintage 1992 single malt en gaf het een tijdelijk onderkomen in een vat uit Islay, waardoor de whisky een hint van turfrook kreeg om de gebruikelijke Glenrothes-kenmerken aan te vullen maar niet te overheersen. Volgens Ronnie Cox, directeur van The Glenrothes Brand Heritage, is deze Peated Cask Reserve: “Het eerste moderne huwelijk van elegante, fruitige en natuurlijk gerijpte Glenrothes met de subtiele maar intrigerende veenmist van Islay.”

Tallisker Port Ruighe – 70 cl – 49,99 euro

In het kader van de recente opknapbeurt van Talisker, is er deze nieuwe, afgewerkte versie genaamd Talisker Port Ruighe. Gerijpt in gebruikte vaten (van Amerikaanse en Europese eik), werd het vervolgens overgebracht naar diep verkoolde vaten en opnieuw overgebracht op vaten waarin ooit port heeft gerijpt.

The Corriemhor Cigar Reserve – 70CL – 49,99 euro

Een prachtige single malt whisky geproduceerd door de Master Blender van Whyte & Mackay Whisky Company. Paterson is beroemd om zijn werk met Dalmore (met wie hij ook een Cigar Malt produceerde). Hij is ook een grote sigarenliefhebber en weet dus wat er precies nodig is voor een goede combinatie. Dit is zo’n whisky, zoals geïllustreerd door de Cubaanse kleuren op de doos. Deze mooie dram is gerijpt in een combinatie van voormalige sherry en bourbon vaten, resulterend in een geweldige balans. Een mooie whisky om te combineren met een Habano sigaar, maar even plezierig voor niet-rokers om gewoon zo te drinken.

Reageer op artikel:
Scoor een écht unieke whisky via een whiskyveiling (+ 5 top whisky’s)
Sluiten