Redactie
Redactie Health 15 dec 2016

De meest voorkomende dromen verklaard

Dromen komen in ontelbare vormen, maar iedereen heeft wel eens gedroomd dat hij vliegt, of maar blijft rennen en nooit op de bestemming aankomt. Dit zijn volgens wetenschappers de betekenissen van enkele van de meest voorkomende elementen in dromen.

De verklaring van deze dromen is afkomstig van Dr. Kelly Bulkeley, een gerenommeerde droomexpert verbonden aan de Berkeley-universiteit in Californië.

Aangevallen of achtervolgd worden

Het opvallende aan dit type droom is dat-ie bij mannen en bij vrouwen ongeveer even vaak voorkomt. Deze droom start vrijwel altijd in de jeugd. Dit zijn de dromen die mensen vaak de rest van hun leven bijblijven. Volgens Dr. Kulkeley zijn er drie mogelijke verklaringen voor deze droom:

  1. Het is een uiting van een innerlijke (onbewuste) angst.
  2. Je ziet iets of iemand in je leven (onbewust) als een bedreiging.
  3. Het is een overblijfsel van ons oerinstinct om snel te kunnen reageren om te overleven.

Dromen over school, studeren of leraren

Van alle regelmatig terugkerende dromen heeft deze wellicht de duidelijkste verklaring. Dromen over je school- of studietijd is volgens onderzoek niets meer en niets minder dan een manifestatie van een indrukwekkende periode in je leven die jou als persoon heeft gevormd. Duidelijk.

Dromen over seks / seksuele ervaringen

Ook dromen over seks en/of seksuele ervaringen lijken in eerste instantie eenvoudig te verklaren. Het verlangen naar seks zit diepgeworteld in onze genen, dus dromen over seks is logisch en niet meer dan normaal. Dat eens in de zoveel tijd die vergeten ex in je droom langskomt, is lastiger te verklaren en de reden hiervoor is waarschijnlijk per persoon verschillend. Maar nu komt het mafste: onderzoek wijst uit dat mannen veel vaker over seks dromen dan vrouwen.

Deze conclusie is voer voor discussie: dromen mannen vaker over seks omdat zij van nature nu eenmaal meer seks-gedreven zijn óf dromen mannen alleen in moderne tijden vaker over seks dan vrouwen, omdat de vrouw in onze maatschappij en cultuur het symbool is van seks en sensualiteit? Onderzoekers bakkeleien nog over de verklaring: is het nature of nurture?

Dromen over vallen

We hebben allemaal wel eens gedroomd over vliegen, maar nog veel vaker droomt men over vallen. Hiervoor zijn twee verklaringen te geven: een fysiologische en een psychische. De sensatie van vallen treedt namelijk vaak op wanneer je abrupt in je slaap wordt verstoord of wanneer de ene fase van slaap overgaat in de andere.

Maar slaap jij stabiel (en is er dus geen sprake van verstoring), dan heeft dromen over vallen vrijwel altijd een negatieve oorzaak, stellen onderzoekers. Als je valt, is dit vaak een uiting van het feit dat je moeite hebt met het omgaan met een nieuwe situatie, een plotselinge verandering, een verlies of een trauma. In zeer extreme gevallen dromen mensen van grote structuren die uit elkaar vallen, tot aan de wereld zelf: dit is een serieuze indicator van een gebrek aan mentale rust en stabiliteit.

Repetitie

Zo’n droom waarin dingen zich maar blijven herhalen: je doet of probeert iets keer op keer zonder effect. Dit staat ergens symbool voor, uiteraard. Grote kans dat als je deze droom ervaart, hij komt op een rustig moment in je leven. Een te rustig, zeg gerust saai moment. Volgens de onderzoekers is deze droom een uiting van een sluimerende angst voor saaiheid en gezapigheid. Droom jij vaak hierover, dan moet jij je wellicht afvragen of je geen nieuwe impulsen in je leven nodig hebt.

Reageer op artikel:
De meest voorkomende dromen verklaard
Sluiten