Redactie
Redactie Life 11 jan 2017

De man op de achtergrond die Trump in toom moet houden

Barack Obama heeft zijn afscheidstoespraak gehad. Nog iets meer dan een week en Donald Trump neemt plaats in The Oval Office. Voor velen reden tot argwaan en misschien wel paniek, maar achter The Donald staat een man die voor balans moet zorgen. Niet zomaar een man: zijn schoonzoon.

Wie is Jared Kushner?

De naam Jared Kushner zal nog niet veel mensen iets zeggen. Toch wordt de 36-jarige man van Donalds dochter Ivanka een zeer belangrijke speler op de achtergrond, nu hij is benoemd tot senior advisor.

Trump zal stevig leunen op de adviezen van de strategisch sterk onderlegde Kushner. Kushner heeft de positie zelf afgedwongen, maar daarover later meer. In eerste instantie maakte hij onderdeel uit van Donald Trumps campagneteam, maar al snel bleek hij een gevoel te hebben voor politiek, strategie en communicatie. Hij maakte dermate veel indruk dat Trump hem een sleutelpositie aanbod in zijn team.

Maar mag dat wel?

Een president die familie posteert op een belangrijke post: mag dat wel? Normaal gesproken niet, maar in dit geval wél. Formeel gezien bekleedt Jared Kushner namelijk een adviesfunctie waarvoor geen goedkeuring van het Congres nodig is. Trump zette zijn advocaten erop en die kwamen tot de conclusie dat het wettelijk gezien niet verboden is om (aangetrouwde) familie in deze hoedanigheid een job te geven, zo valt te lezen in het NRC. Dit op voorwaarde dat Kushner zijn handen af zou trekken van zijn zakelijke banden met Trump, hetgeen hij gedaan heeft.

Twee handen, één buik

Trump en Kushner lijken prima door één deur te kunnen. Trump zal dan ook veel van zichzelf in zijn nieuwe adviseur terugzien. Net als Trump heeft Kushner zijn geld verdiend met vastgoed. Daarbij lijkt hij een breed ontwikkeld gevoel voor zaken te hebben: hij was ook succesvol met een verzekeringsmaatschappij en een uitgeverij. Wie kritisch kijkt naar de benoeming van Jared Kushner zal kunnen beargumenteren dat Trump criticasters buitenspel zet door iemand te benoemen die eerder als verlengstuk van hem zelf gebuikt kan worden dan als adviseur.

Wat gaat Kushner doen?

Toch moeten critici Kushner wellicht een kans geven. Het vertrouwen van Trump in zijn schoonzoon is groot. Naar verluidt vertrouwt de aanstaande president blind op de adviezen van Kushner. Het feit dat Jared Kushner qua karakter flink verschilt van Donald Trump kan tegenstanders van Trump wellicht wat vertrouwen geven. Kushner staat namelijk bekend als kalm en bedachtzaam, waarmee hij tegengas moet geven aan de impulsieve en eenvoudig te provoceren Trump.

Naar verluidt heeft Kushner al een belangrijke hand gehad in afspraken met andere leiders en speerpunten in het buitenlands beleid van Trump, met name met betrekking tot het midden-oosten. Bronnen melden zelfs dat Trump zijn schoonzoon ziet als de man die daar voor vrede zou kunnen zorgen… Waar Kushner sowieso voor kan zorgen, is nóg meer vastgoedsucces voor de president. Hoewel Trump en Kushner formeel hun handen van hun vastgoedimperium aftrekken, is het natuurlijk verdomde handig dat Kushner uitstekende vastgoedrelaties heeft in Azië.

In werkelijkheid zal Kushner vooral meerwaarde kunnen bieden als verstandige stem en vertrouweling van Trump. Wanneer Trump over een aantal dagen plaatsneemt op de bureaustoel van zijn nieuwe kantoor, zal hij het zich niet meer kunnen veroorloven om wild om zich heen te slaan op Twitter en hele groepen tegen zich op te zetten. Mocht Donald Trump opvallend rustig worden, dan zou Jared Kushner daarop wel eens van grote invloed zijn geweest.

Reageer op artikel:
De man op de achtergrond die Trump in toom moet houden
Sluiten