Redactie
Redactie accessories 6 apr 2015

De koopgids voor een goed, betaalbaar horloge

De kans is groot dat jij het liefste rondloopt met een Rolex, IWC of Patek Philippe om je pols, maar dat zit er nu eenmaal niet voor iedereen in. Natuurlijk betaal je bij een dergelijk horloge niet alleen voor het merk en de uitstraling maar ook voor een stukje vakmanschap. Het is echter niet zo dat je dit voor minder geld niét kunt krijgen. Ook met een bescheiden budget kun je een fraaie aankoop doen, je moet alleen wel op een aantal punten letten.

[Bron foto: Ajreafields]

Materiaalgebruik

Wie een horloge uit een hoog segment koopt, mag altijd rekenen op goede materialen en een hoogwaardige afwerking. In de lagere segmenten is dit niet zo vanzelfsprekend, maar wel mogelijk. De juiste materialen kunnen het verschil betekenen tussen een betaalbaar horloge dat goed voelt, of een betaalbaar horloge dat wel erg betaalbaar voelt. Let daarom op de volgende zaken:

– De horlogekast: is deze van staal, zorg er dan voor dat het roestvrij staal betreft. Verricht, als je iets exclusievers wilt, goed speurwerk: ook in de lagere segmenten kun je horloges krijgen met een titanium kast of een eentje met zilveren of (rose)gouden coating.

– De horlogeband: ook hier geldt dat je bij staal altijd moet gaan voor roestvrij staal of titanium. Rubber, leer of canvas zijn ook mogelijk. Vooral bij leer is het echter van belang om goed te kijken naar de kwaliteit. De horlogeband slijt doorgaans als eerste. Een band van slechte kwaliteit, zal het niet lang uithouden.

– Het glas: het is altijd een goed idee om voor saffierglas te gaan: dit is krasvast. Ga je voor kristalglas, dan kun je er zeker van zijn dat je horloge binnen enkele maanden onder de krassen zit.

[Bron foto: Selectism]

Het zit ‘m in de details

Als je een horloge koopt in het middensegment, kan het als eerste fout gaan op de details. In eerste instantie kan een horloge fraai ogen, maar niet zelden valt het tegen wanneer je ‘m van dichterbij bekijkt. Let op de volgende details:

– Indien de kast uit twee delen bestaat, zijn alle naden dan gelijk, smal en recht?

– Hoe zien eventuele knoppen eruit en hoe voelen zij aan? Zijn ze fraai afgewerkt en voelen ze niet fragiel? Werkt de bediening soepel?

– Kijk goed naar de wijzerplaat: hoe is deze afgewerkt? Zijn er onregelmatigheden te zien? Sluiten de randen van de plaat overal mooi aan? En hoe zit het met de cijfers en indicatoren: stralen deze kwaliteit uit?

– Sluit de kroon mooi aan en laat deze zich goed bedienen?

– Kijk vooral naar de afwerking van schroefjes en de aansluiting van de band op de kast. Speling, asymmetrie en ongelijke tussenruimtes zijn uit den boze.

Fashion versus heritage

Het is niet zo dat een horloge van een modemerk per definitie minder goed is dan een horloge van een ‘echt horlogemerk’. Toch kan het gevoelsmatig wel het een en ander uitmaken. Een heritage merk, dat niets anders doet dan horloges maken, kan toch wel ‘echter’ voelen. Daarnaast moet je niet vergeten dat deze merken zich toeleggen op het vervaardigen van horloges. Zij beschikken over jarenlange know-how en hun exemplaren bestaan doorgaans uit kwalitatief hoogwaardige materialen van gerenommeerde leveranciers. Het is een typisch gevalletje van ‘ervaring telt’, waarmee wij wederom niet willen beweren dat horloges van modemerken altijd minder zijn.

[Bron foto: Imagesjewelers]

Inspiratie versus imitatie

Het zal je niet verbazen: de meeste middenklasse horloges zijn geïnspireerd op ontwerpen uit de hogere klasse en daar is niets mis mee. Ga echter nooit voor een schaamteloze kopie. Ook een replica van een duur merk is meestal geen goed idee. Kenners en liefhebbers spotten een fake gemakkelijker dan je denkt en bovendien kun je zelden iets zeggen over de kwaliteit van het uurwerk (waardoor je er vanuit mag gaan dat het significant lager is dan dat van het origineel). Koop dus geen Bolex maar ga gewoon van een model van een serieus merk dat lijkt op dat van jouw favoriete high end merk.

[Bron foto]

Quartz versus automaat

Onder pak ‘m beet 400 euro zul je vrijwel altijd bij een quartzhorloge uitkomen. Voor wie niet weet wat een quartzhorloge is: een dergelijk horloge werkt met een batterij die elektriciteit levert aan een kwartskristal dat daardoor met een bepaalde frequentie gaat trillen. Deze trilling wordt gereguleerd en omgezet in een betrouwbare aandrijving van het horloge. Hoewel het gros van alle horloges quartzhorloges betreft, vind je in de hogere segmenten vrijwel uitsluitend automatische horloges en handopwinders. Dit zijn toch, voor de liefhebbers, de ‘echte’ horloges. Ze zijn significant duurder vanwege de complexiteit. Zoek goed, want het is mogelijk om een automatisch horloge te vinden voor minder dan 500 euro.

[Bron foto: Hodinkee]

Het alternatief: een gebruikt exemplaar

Horloges van de merken uit de hoogste segmenten, dalen nauwelijks in waarde. Sterker nog: talloze exemplaren behouden hun waarde of worden na verloop van tijd alleen maar meer waard. Maar horloges van merken uit het entry level luxe segment (denk aan een nieuwprijs van 1.000 – 2.000 euro) worden na een aantal jaar dikwijls betaalbaar. Stel jezelf dus de vraag: geef je 500 euro uit aan een nieuw horloge, of tik je voor hetzelfde bedrag een mooi gebruikt exemplaar van een gerenommeerd merk op de kop?

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
De koopgids voor een goed, betaalbaar horloge
Sluiten