Redactie
Redactie Stuff 3 jun 2017

De items waarin een gentleman investeert

Er is veel meer te koop dan dat jij je daadwerkelijk kunt veroorloven. Zelfs als je miljoenen op je bankrekening hebt staan, blijft er nog wel iets te wensen over. Dat neemt niet weg dat er ongeschreven regels zijn van zaken waar jij als waardige moderne gentleman in dient te investeren. Niet omdat wij zeggen dat het moet (maar voel je vrij om naar ons te luisteren) maar voor je eigen leefcomfort en okay, ook een beetje omdat dit échte gentlemen’s stuff is.

Een goede audioset

Wat je verstaat onder een goede audioset, is een beetje subjectief. Het hang er natuurlijk ook vanaf of jij een hardcore muziekliefhebber bent of niet. Dit vervolgens weer afgezet tegen het beschikbare of maximaal te besteden budget. Voor de één telt een instap Sonos-systeem als goede audioset, voor de ander begint dit pas bij losse versterkers en speakers. Wij gaan je niet voorkauwen wat je moet kopen, maar hopen wel dat je begrijpt dat je met een hifi-setje uit de jaren 90 of een simpele draagbare bluetooth-speaker niet meer weg komt.

Jouw stoel

Niet een stoel: jouw stoel. Een gentleman waardige fauteuil waarin je echt tot rust kunt komen en die het – indien nodig – rechtvaardigt dat je tegen andere mensen schreeuwt als zij erin zitten. Een zetel voor de koning des huizes. Enfin, je begrijpt ons. Zorg niet alleen dat-ie lekker zit, maar ook dat-ie de ruimte verfraait.

Een stuk kunst met persoonlijk sentiment

Een schilderij, sculptuur, decoratief wandkleed: wat dan ook, als het je maar oprecht raakt en voor jou veel emotionele waarde heeft.

Een horloge for life

Investeer in op z’n minst één horloge dat je de rest van je leven zou willen dragen, of dat je over kunt doen op jouw (eventueel toekomstige) zoon. Regels? Mwah, niet echt. Je kunt natuurlijk gaan voor een fraai vintage exemplaar, maar vergeet niet dat-ie nog minstens twintig jaar om jouw pols moet liggen alvorens jij ‘m aan de volgende generatie schenkt. Kies wel voor een handopwinder of automaat en laat ‘m elke zoveel jaar onderhouden.

Koffietafelboeken

Fraaie koffietafelboeken sieren de ruimte en vormen een extensie van jouw persoonlijkheid. Koop niet lukraak boeken die er alleen maar verdomd fraai uitzien; ga voor onderwerpen en exemplaren die je ook écht interesseren zodat je ze nu, maar ook jaren van nu nog regelmatig in wilt kijken.

Goede drankcollectie + thuisbar

Een beetje gentleman kan zijn gasten altijd serveren wat zij willen drinken. Hij doet dat in stijl ook: dus een toffe bar cart of thuisbar is een pré. Beperk je bij de dranken niet tot wat jij zelf graag drinkt, want hoe fijn is het dat je jouw vrienden, familie en gasten hun favoriete drank kunt schenken? Zorg dus altijd voor wat mooie wijnen (rood sowieso), een fles champagne (de Nederlander mag écht wel wat vaker champagne drinken dan alleen op NYE), whisky, rum, cognac, gin, wodka en vermout. We weten het: als je dit nog niet in huis hebt, is het best een investering. Je hoeft echt niet alles in één keer te kopen. Je hoeft sowieso helemaal niets; wij geven slechts aan dat het wel erg classy zou zijn.

Fraaie glazenset

In het verlengde van het vorige punt: behoudens een glaasje prik serveer jij jouw dranken natuurlijk niet in glazen van de eerste de beste woonwinkel. Investeer in de juiste glazen.

Een chique reistas of -koffer

Onderneem je een trip of reis, dan vervoer je jouw spullen niet in zo’n verlepte tas die je al hebt sinds je op de middelbare school zat. Hoe vaak we dit nog tegenkomen…. Investeer in een fraaie (leren) reistas en/of een goede koffer zodat je stijlvol op reis gaat.

Een propere gereedschapsset + tools

Heb je wat te klussen in huis en moet je voor elk wissewasje je oude man of buurman bellen om een sleutel, tang of boormachine te lenen? Tisk, tisk. Zorg dat je deze spullen in huis hebt.

Een mooie paraplu

Echt waar: in de paraplu wordt véél te weinig geïnvesteerd. Hoe vaak zie je wel niet een goed geklede kerel over straat lopen met zo’n lullig parapluutje dat hij net even op het station op de kop heeft getikt? Wees niet die kerel.

Goede kookboeken + cocktailboek

En echte gentleman is ook een gent in de keuken en dat betekent dat je méér op tafel kunt zetten dan een standaard lasagne uit een pakkie. Investeer in goede kookboeken die je helpen om de essentials uit jouw favoriete keukens te bereiden. Daag jezelf vervolgens ook een beetje uit met wat meer gevorderde exemplaren. Als je toch bezig bent: een goed cocktailboek kan ook nooit kwaad.

Leren portemonnee

Hoe kun je zeggen je carrière en financiën serieus te nemen, terwijl je jouw geld en pasjes bewaart in zo’n vod? Precies. Een goede leren portemonnee is een echte gentleman’s essential. Vervang ‘m zodra hij slecht wordt.

Een degelijke fiets

Niets is zo treurig als een volwassen man op een afgetrapte fiets (of erger nog: een afgetrapte fiets van zijn vriendin) rond te zien rijden. Met nog zo’n flutparaplu ook. Brr. Heb respect voor jezelf en beweeg je voort op een degelijke fiets. Dat hoeft écht geen exemplaar van 1000 euro plus te zijn (we snappen het als je in de binnenstad woont/werkt), maar een nette herenfiets is wel een basisvereiste.

Een goede koptelefoon

Muziek moet je ook als muziek in de oren klinken en met alle respect: dat gaat met die oordopjes van je telefoon niet lukken. Investeer daarom in een kwalitatieve koptelefoon en while you’re at it: ga niet voor zo’n schreeuwerig exemplaar met felle kleuren en knipperende lichtjes. Keep it classy.

Inspirerende boeken

Naast koffietafelboeken is het ook zeker gentlemanwaardig om een aantal inspirerende boeken in je collectie te hebben. Boeken waarvan je hebt geleerd. Boeken die jou een betere man, vader of professional hebben gemaakt.

Een goede garderobekast

Bonuspunten voor die fraaie walk in closet, maar wij begrijpen dat dit niet voor iedereen haalbaar is. Zorg daarom op z’n minst voor een goede garderobekast die jouw kleding netjes houdt, presentabel is en als het even kan ook je kleed- of slaapkamer van extra elan voorziet.

Leren handschoenen

Voor de winter een ab-so-lu-te must. Comfortabel en stijlvol. Zwart of cognacbruin aub.

Een goede koffiemachine

Koffie is leven. Investeer daarom in een goede koffiemachine. Of je nu gaat voor een klassiek espresso-apparaat of een multifunctionele alleskunner: voorzie ‘m van goede bonen. Altijd.

Reageer op artikel:
De items waarin een gentleman investeert
Sluiten