Redactie
Redactie Kapsels & Baarden 28 jan 2016

Alle mannenkapsels, haar- en baardtrends op een rijtje

Het is inmiddels een jaarlijks terugkerend fenomeen: een indicatie van de herenkapsels en haartrends van het komende jaar. Dit keer hebben we het volledig anders aangepakt dan voorheen door niet zelf op onderzoek uit te gaan, maar op de kapperstoel te ploffen en ons te laten informeren door 132 jaar aan knip-, scheer- en verzorgingservaring. Aan het woord: de heren van New York Barbershop in Rotterdam, de oudste en meest gerenommeerde gentlemen-barbershop van Nederland. Niet alleen over de haartrends van 2016 en herenkapels van 2016 maar ook over de baardtrends van 2016.

De shop is in 1884 opgericht in het hart van Rotterdam, door de overgrootvader van de huidige eigenaar Robert Lagerman. ‘Sinds een kleine 23 jaar huist deze zaak in de kelder van hotel New York, aan de kop van de Wilhelminapier. Vanaf dit gebouw vertrok de Holland-Amerika Lijn begin 19e eeuw richting New York. Dat authentieke gevoel hebben we samengevoegd met Italiaanse charme en moderne technieken.


So far, so good
. De reden van ons bezoek aan deze mannen en hun prachtige barbershop is de vraag naar de mannen kapsels die populair zijn. Robert: ‘Uiteraard volgen we alle trends op de voet, maar nog veel belangrijker is kwaliteit. We bekijken per situatie wat de behoeftes zijn van de betreffende persoon, maar ook wat bij de gezichtsvorm past. Dat moet naar onze mening altijd de eerste prioriteit zijn, los van elke trend. Daarbij zul je een hype als de naar achteren geknoopte vlechtjes bij mannen (cornrows, red.) bij ons niet vinden. Wij focussen ons op korte en voornamelijk tijdloze kapsels voor mannen, die zijn gebaseerd op de film- en sporthelden van vroeger en nu. Denk aan Marlon Brando, Jon Hamm en voetballer Pelle – een vaste klant bij ons.

 

Populaire mannenkapsels

Meer en meer worden de strak gekamde kapsels ingeruild voor een nonchalante variant, veelal met bedekte zijkanten: de disheveled look. Barber Jason Verhaeghe ‘Ik zie steeds vaker dat mannen niet meer kammen, maar het haar juist losjes dragen aan de bovenkant. Soms wordt het aan de zijkanten opgeschoren, maar het kan ook prima bedekter werken door de flanken naar de zijkant te kammen (slicked back, red.) zoals het kapsel van David Beckham. Maar goed, het hoeft dus niet per se allemaal superstrak meer. Het voelt ook lekker om met je handen door je haar te kunnen gaan, zonder dat het verkeerd gaat zitten.’ Jason voegt de daad bij het woord door enthousiast zijn hand door z’n haar te halen, voor hij zijn verhaal vervolgt. ‘Daarbij is het een handig kapsel voor mannen met dun haar, want je creëert alsnog veel volume. De beste manier om dit kapsel te vormen is door het omhoog en zijwaarts te föhnen en daarna aan te sterken met een matte wax of American Crew Boost Powder. Daar wordt het lekker sterk van.

Hoe creëer je een kort kapsel voor mannen?

Houd de lengte van je haar gelijk en modelleer het in de vorm die je wil. De fringe, een pony in de meest mannelijke vorm (schrik niet), kan net dat beetje extra geven als je voor gedurfd gaat (tip: scheer de zijkant op en laat de fringe langs je gezicht lopen, zoals je in de gallery hierboven ziet). Je kunt ‘m ook omhoog gooien, als een soort beginnende hanenkam (faux-hawk). Laat in dat geval de voorkant iets langer groeien dan de rest. Zorg te allen tijde dat je het haar eerst droog föhnt voor je een haarproduct gebruikt. Richting de lente kun je de zijkanten voorzichtig gaan opscheren voor een frisse look. Producten die je kunt gebruiken zijn American Crew’s Defining Paste, Molding Clay, Mr Natty Clay, L’Oreal Poker Paste, GO 24/7 Styling Cream, Lock Stock & Barrel’s Ruck Putty of het huismerk van New York Barbershop: Corleone.

Tijdloos kapsel voor mannen

De pompadour met een flinke undercut blijft ook dit jaar een geliefde coupe. Weet wel dat dit kapsel vooral geschikt is voor mannen met dik haar. Jason: ‘Inmiddels is iedereen er aan gewend dat de zijkanten goed kort mogen. Onderaan bijna doorschijnend tot gevulder richting de bovenkant (fade, red.), vrouwen houden ervan, haha! Bovenop wordt het haar strak maar goed gevormd naar de zijkant gekamd, eventueel met een ingeschoren scheiding. Ook populair is het kapsel van Brad Pitt in de film Fury. Zijkanten kaal, bovenkant strak naar achteren.‘ Deze trend komt niet aanwaaien: ook in 2014 en 2015 zagen wij dit kapsel reeds. Het wordt één van de populaire herenkapsels van 2016 maar is tegelijkertijd een tijdloos kapsel.

Robert vult zijn jongste werknemer aan: ‘Het zijn klassieke herenkapsel die opnieuw leven in geblazen zijn door voorbeeldfiguren als Pelle. Indien je voor een ingeschoren scheiding kiest, zorg dan dat ‘ie niet te breed is. Dat is geen porum. Als je geen undercut wilt, kun je het ook prima dragen door de zijkanten lang te laten en naar de achterkant te kammen.‘ Zie hieronder de coolste pompadours die gecreëerd zijn door meesterbarbiers Ivan Rodríguez en Jason Verhaeghe (klik = Instagram-account).

Kapsels half lang

Jason: ‘Los van de kapsels die we hier creëren, zie ik steeds vaker dat mannen hun haar weer laten groeien. Ik denk eigenlijk niet dat het ooit zal verdwijnen. Knotjes zijn wel een beetje gedaan, maar netjes achterover gedragen kan prima.

Zo laat je een baard staan

En dan zijn er nog de baarden. Of juist het gebrek aan baarden. Jason: ‘Er is al veel over gezegd, maar als je het mij vraagt is het dragen van een baard eerder een lifestyle dan een trend. Je draagt een baard omdat je mooi vindt en het een volwassen look geeft, of niet. Los van welke subcultuur dan ook. Ik heb niet het idee dat we nu ineens minder baarden langs zien komen. Sterker nog: zelfs in de zakenwereld wordt het steeds vaker toegestaan. Zelfs in het nieuwe seizoen van Suits komt een baard langs, haha. Ik zie wel dat veel mannen hun baard strakker gaan bijhouden, met strakke lijnen of een beard fade.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alle mannenkapsels, haar- en baardtrends op een rijtje
Sluiten