De Harry Potter-tekenfilm van Steven Spielberg die er niet kwam
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F12%2Fharry-potter-tekenfilm-steven-spielberg-tekenfilm.jpg)
De Harry Potter-films gaan nooit vervelen. Vooral tijdens de wintermaanden is een nostalgische filmmarathon altijd een goed plan. Niet voor niks staat de top 20 van Pathé Thuis op het moment van schrijven vol met de magische films.
Veel van ons zijn er echt mee opgegroeid. De boeken, maar vooral de films hebben bepaald wat je voor je ziet als iemand over de tovenaarswereld van J.K. Rowling begint. Dan zie je waarschijnlijk direct Daniel Radcliffe als Potter voor je, of natuurlijk Ralph Fiennes als Voldemort.
Harry Potter x Steven Spielberg
Die nostalgie had er echter bijna heel anders uitgezien. De ontwikkeling van grote filmfranchises kent altijd een hoop what if’s. Keuzes die destijds haast arbitrair waren, maar die compleet zouden hebben veranderd hoe de films uiteindelijk uitpakten.
Zo was Harry Potter bijna een tekenfilm geworden. Warner Bros. bemachtigde in 1999 de filmrechten voor de boeken van J.K. Rowling. De eerste film ging direct in ontwikkeling.
Goud
Steven Spielberg had op dat moment een bijzonder succesvol decennium achter de rug. Jurassic Park, Hook, Schindler’s List, Saving Private Ryan: praktisch alles wat de beroemde regisseur die jaren aanpakte veranderde in goud.
Warner Bros. zag een samenwerking dan ook wel zitten. Spielberg weet immers als geen ander hoe je een magische kinderfilm moet neerzetten die ook ouders aanspreekt.
Tijdens de ontwikkeling van de eerste Harry Potter-film kreeg Spielberg dan ook de klus aangeboden om de film te regisseren. Tijdens de resulterende onderhandelingen werkte de regisseur samen met Steve Kloves aan een concept voor het project. De E.T.-regisseur sleutelde maar liefst zes maanden aan zijn plannen voor Harry Potter.
Animatiefilm
Helaas concludeerde hij uiteindelijk dat het project niet de juiste match was. Exit Spielberg. Warner Bros. koos uiteindelijk voor Chris Columbus, en de rest is geschiedenis.
Sindsdien heeft Steven Spielberg meermaals tijdens interviews teruggeblikt op zijn beslissing. Hij is een van de medeoprichters van DreamWorks Pictures. Spielberg was van plan om met de animatie-divisie van die studio een Harry Potter-animatiefilm te maken.
Boeken combineren
Ook wilde hij, in tegenstelling tot Warner Bros., meerdere Harry Potter-boeken combineren voor de eerste film, in plaats van per boek een film te maken. De toenmalige Warner Bros.-president zag zowel het animatie-plan als het combineren van boeken niet zitten, waardoor beide partijen besloten de samenwerking te beëindigen.
Spielberg heeft ook sindsdien toegegeven dat hij er ook niet helemaal zeker van was of hij wel trek had in het maken van een kinderfilm. Hij had toen al het gevoel dat de Harry Potter-films culturele fenomenen zouden worden op basis van de populariteit rond de boeken, maar hij gaat alleen akkoord met een project als hij een persoonlijke band voelt met het materiaal.
A.I.
Dat was niet het geval met het werk van Rowling, dus in plaats daarvan regisseerde Spielberg A.I. Artifical Intelligence.
Gelukkig maar, want anders hadden we nooit zoveel Harry Potter-films gehad. Al blijven we ons afvragen hoe zo’n animatiefilm eruit zou hebben gezien, zeker gezien J.K. Rowling zo strikt de touwtjes in handen blijft, waardoor er naast de boeken en films amper materiaal is, zeker vergeleken met bijvoorbeeld Star Wars.