De gezondheidsvoordelen van whisky

Whisky: dé mannendrank bij uitstek. Whisky is natuurlijk geen medicijn (helaas!) maar het heeft – indien je het met mate drinkt – wel een aantal gezondheidsvoordelen.

Gewichtstoename beperken

Binnen de alcoholische dranken is whisky één van de meest verantwoorde keuzes qua caloriën. Per dram zijn dit er zo’n 35. Om dit te verbranden moet je een kwartiertje stevig wandelen of tien minuutjes fietsen. Daarnaast bevat whisky weinig tot geen suikers, vetten of koolhydraten.

Geniet met mate en blijf gezond

Goed voor je hart

Dat je hart sneller gaat kloppen bij het zien van een mooie fles whisky, was al duidelijk. Maar wist je ook dat je hart ook betergaat kloppen van dit distillaat? Net als wijn heeft ook whisky de eigenschap om de kans op bloedproppen en hartproblemen te voorkomen. De antioxidanten zorgen er namelijk voor dat cholesterol zich minder goed in je aderen kan nestelen en het boost je goede cholesterolwaarden.

Extra Bescherming tegen kanker

Zoals eerder genoemd, is whisky is rijk aan antioxidanten. Ellaginezuur is één zo’n stof, die ook in groenten en fruit te vinden is. Dit stofje heeft zogeheten anti-carcinogene en anti-mutagene kwaliteiten. Dat zijn niet alleen goede Scrabblewoorden, maar ze helpen ook de groei van tumoren in te dammen of te voorkomen.

Goed voor je hersenen

Wellicht komt dit volgende feitje als een schok, aangezien je na een avond drinken vaak minder kunt herinneren dan je zou willen, maar het drinken van whisky is bevorderend voor je hersenen en je geheugen. Onderzoek in 2003 heeft aangetoond dat whisky in beperkte hoeveelheden het risico op Alzheimer of dementie kan verlagen. Ook houdt het de doorbloeding in je hersenen gaande, wat gunstig is voor de vitaliteit van je geheugen en je hersenen zelf.

Beroertes tegengaan

Whiskey helpt niet alleen om cholesterolvorming in je aderen tegen tegen te gaan; het helpt tevens om reeds opgebouwd cholesterol af te voeren. Het ontspant daarbij ook de wanden van je vaten, wat er voor zorgt dat bloed zich moeiteloos door je vaten kan verplaatsen. Hierdoor wordt de kans op beroertes verlaagd.

Stressvermindering

Iedere whiskyliefhebber weet hoe ontspannend een glas kan zijn na een drukke dag. Whisky is goed voor zowel je mentale als fysieke gesteldheid. Door het drinken van een bescheiden glas whisky neemt je bloedcirculatie toe, waardoor je organen van vers, zuurstofrijk bloed worden voorzien.  Daarbij kalmeer je je zenuwen, verminder je angst, stress en ontspan je je lichaam.

Goed voor de spijsvertering

Wist je dat whisky jarenlang gebruikt is als middel voor de spijsvertering? Het wordt vaak geconsumeerd om je lichaam te helpen ontspannen na een (zware) maaltijd. Daarnaast werkt het goed om je hongergevoelens tegen te gaan, waardoor je de kans op overeten verkleint.

Verlengt de levensduur

Met een gezond hart en lichaam leef je vanzelfsprekend langer. Alle antioxidanten en voedingsstoffen helpen daarnaast ook om te beschermen tegen ziektes en gaan de afbraak van belangrijke cellen in het lichaam tegen. Dit is belangrijk om op latere leeftijd nog in goede gezondheid te leven, doordat je lichaam minder aftakelt door de jaren heen.

Reageer op artikel:
De gezondheidsvoordelen van whisky
Sluiten