Redactie
Redactie Food & Drinks 15 mrt 2018

I.P.A liefhebbers opgelet: dit is een must-read over de geschiedenis van het biertje

Ai-pie-ee, of gewoon I.P.A is tegenwoordig een erg hip biertje. Verschillende brouwerijen hebben er dan ook eentje in hun assortiment zitten. De bekendste is misschien wel de IPA van Vedett, maar er zijn nog zoveel pareltjes om te ontdekken.

Zoals je weet is IPA ontstaan uit de dorst naar bier van de Engelse aristocraten, die tijdens de tijd van kolonisatie en specerijenhandel met het oosten, in Indië verbleven. Hun favoriete bier bleek niet zo goed tegen de zeereis van zo’n vier maanden tussen Engeland en Indië te kunnen. De brouwer George Hodgson kwam op het idee om een bier te brouwen met een hoger alcoholpercentage en meer hop. Hierdoor bleef het bier een pak langer goed. Het bier was gewoon een blond bier of pale ale, en zo kwam IPA dus aan zijn naam, pale ale voor Indië of Indian Pale Ale.

De aap en de olifant

Een tijdje geleden kon je hier het verhaal lezen van Jack’s Precious IPA en daarmee ook het verhaal van Jack de olifant die ooit in de Gentse dierentuin verbleef, maar door omstandigheden en een ‘gistmarchand’ eindigde als een hoop sossiesen. Hoewel zowel Jack’s Precious IPA als Vedett IPA in Vlaanderen worden gebrouwen wil dit niet zeggen dat je enkel daar je dorst naar IPA kan lessen. Ook bij jullie in Nederland zijn er een aantal goede alternatieven. Eentje hiervan heeft net zoals Jack’s een link met een bijzonder diertje op hun etiket.

Toen de machtige Europese landen zich in navolging van Spanje en Portugal op de internationale handel gingen gooien waren, net zoals de Engelsen, ook de Nederlanders prominent vertegenwoordigd in de specerijenhandel met het oosten. Denk maar aan de machtige VOC. Jaarlijks vertrokken honderden schepen vanuit de havens van Amsterdam of Zeeland naar Indonesië, Java en de Oriënt. Bij hun terugkomst lagen ze diep in het water en zaten ze stampvol met luxeproducten. Tonnen aan specerijen werden zo ingevoerd.

Wat de matrozen, vaak na een reis van vele maanden in moeilijke omstandigheden en met gevaar voor lijf en leden, het liefst wilden was zich vermaken. Ze doken de dichtstbijzijnde tavernes in en dronken hun volledige loon op in een recordtempo. Dit resulteerde in schulden die moesten afbetaald worden aan de waard van de taverne. Wat die matrozen , naast een ongelooflijke dorst, luizen en de occasionele geslachtziekte ook vaak meebrachten waren exotische diertjes, meerbepaald aapjes. Deze soort minimensjes waren grappig, een geliefd huisdier en ze konden als ruilmiddel worden gebruikt om hun schulden in de tavernes af te betalen.

Het duurde dan ook niet lang voordat er in verschillende cafés in Amsterdam aapjes rondliepen om de klanten te amuseren. Deze diertjes brachten ook vaak vlooien mee, die dan welig tierden in de taverne. Bezoekers die er lang verbleven kregen hier dan ook vaak mee te maken. Dit is eigenlijk de oorsprong van de uitspraak ‘in de aap gelogeerd zijn’, wat zoveel wil zeggen als ‘ in een moeilijke situatie terechtkomen’. De bekendste taverne die vol liep met aapjes was ’t aepjen. Dit café is één van de twee historische gebouwen die nog overeind staan in Amsterdam. Tot op de dag van vandaag kan je nog steeds iets drinken in ’t aepjen op de Zeedijk, nummer 1 in Amsterdam.

Lowlander

Het is deze geschiedenis die de mensen achter Lowlander IPA geïnspireerd heeft om een IPA te maken. Toen bieren nog geen hop bevatten waren ze vaak erg zoet, omdat er geen bittere tegenhanger van het tarwe aanwezig was. De brouwers uit de lage landen begonnen te experimenteren met verschillende specerijen die de VOC meebracht uit het oosten. Al snel werd hun bier gewaardeerd om zijn superieure smaak. De Lowlander IPA is eigenlijk geen Indian Pale Ale maar een Indonesian Pale Ale. Omdat de VOC meer handel voerde op Indonesië dan op Indië. En laat we eerlijk zijn, op vlak van specerijen is Indonesië ook niet slecht.

Waar andere brouwers graan, hop, water en gist samenvoegen om bier te brouwen gaan de brouwers van Lowlander op zoek naar botanicals om hun bier een unieke smaak te geven. Om in de traditie van de VOC te blijven, kozen ze uit de vele mogelijkheden voor koreander en wite thee om hun IPA mee te infuseren. De koreanderzaadjes worden gecrushed en geven zo een citrus-achtige smaak af die voor de frisse toets en het aroma in het biertje zullen zorgen. De witte thee staat bekend als één van de meest exclusieve soorten en geeft het bier een zoeter aroma en zorgt dat de smaak nog een beetje blijft hangen. Naast deze twee is natuurlijk de hop ook goed vertegenwoordigd in het mengsel.

Ga op hun site op zoek naar het ideale gerecht bij deze IPA, nodig een paar vrienden uit en laat die mannenavond maar komen. –> Altijd op de hoogte blijven van de laatste bier en whisky achtergronden, schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven door gastredacteur Niels Grootaert.

Reageer op artikel:
I.P.A liefhebbers opgelet: dit is een must-read over de geschiedenis van het biertje
Sluiten