Puur genot: 3 betaalbare single malt whisky’s uit Nederland

De kans dat je whisky associeert met beelden van grazige weilanden, molens die in bedrijf zijn of lammetjes die net genieten van hun eerste dag in de buitenlucht, is minimaal. Waarschijnlijk denk je eerder aan hoge rotspartijen, rivieren met zuiver water en indrukwekkende potstills. Toch heeft Nederland een aantal producenten die, zij het op bescheiden schaal, het goedje produceren die meer dan de moeite waard is. Gelukkig zijn er een aantal vakidioten die een alleraardigste whisky weten te maken die een ontdekkingstocht waard maakt. Het goede nieuws, ze vallen stuk voor stuk in de categorie ‘betaalbare whisky’.

Millstone Lightly Peated (5 jaar) – 47,50 euro

Als je niet beter zou weten, zou je denken dat je te maken hebt met een alleraardigste Schotse whisky. De Millstone Lightly Peated is gerijpt op Amerikaans eikenhouten vaten. Door de rijping van minimaal vijf jaar komen de zoete tonen van honing en vanille naar boven. De lichte kleuring wordt veroorzaakt doordat het graan op turf is gestookt, hetgeen een licht rokerige smaak tot gevolg heeft. De Millstone Lightly Peated vijf jaar oude whisky is zacht van smaak en de ideale drank om de avond mee af te sluiten.

MillStone betaalbare Nederlandse whisky

Veenhaar 2010 (6 jaar oud) – 70 cl – 64,95 euro

Een Veenhaar is uniek voor Nederlandse begrippen. Ondanks de jonge leeftijd is dit een zeer volwassen whisky die een enorm arbeidsintensief proces heeft doorlopen voor het gebotteld werd. Door een aantal unieke handelingen heeft het een unieke, fruitige smaak gekregen waarin je honing en vanille kunt herkennen. Net als Ierse whiskey, is de Veenhaar  drievoudig gefilterd. Door rijping op zowel oude sherryvaten en bourbonvaten wordt de donkere kleur verkregen. De intens lange afdronk heeft tonen van karamel, vanille, tanines, toffee en fruit in zich. Wil je deze whisky uitproberen, wees er dan snel bij in verband met de beperkte productie.

VanDool betaalbare Nederlandse whisky

Frysk Hynder Single Malt (5 jaar oud)– 70 cl – 39.95

Dat een Nederlandse whisky het niet onder hoeft te doen voor zijn Schotse evenknie laat de Fryske Hynder als jarenlang zien. Deze whisky uit Friesland behoort tot de betere varianten buiten Schotland. De Frysk Hynder is ontstaan als hobbyproject en maakt gebruik van mout uit eigen mouterij. De rijping op eikenhouten vaten geeft de drank zijn karakteristieke smaak. Het is de allereerste versie van Hollandse bodem en werd voor het eerst gebotteld in 2005. Fryske Hynder wordt geproduceerd in de Friese Us Heit Distillery te Bolsward.

Het produktieproces is op zijn minst uniek te noemen Het drankje wordt namelijk gedistilleerd uit een speciaal bier, welke wordt gebrouwen uit gerookt mout. Na het tweevoudige destillatieproces wordt de drank drie jaar gelagerd (gerijpt) op eikenhouten vaten. De vaten zijn, in tegenstelling tot hetgeen gebruikelijk is, afkomstig van wijnboeren uit Frankrijk en Portugal. De whisky wordt un-chillfiltered gebotteld. De jaarproductie is beperkt en bedraagt tienduizend liter of veertienduizend flessen. Nog niet genoeg gehad? Check ook deze heerlijke Schotse websites uit de Speyside regio. 

FryskHynder betaalbare Nederlandse whisky
Reageer op artikel:
Puur genot: 3 betaalbare single malt whisky’s uit Nederland
Sluiten