Redactie
Redactie Life 21 december 2016

De do’s en dont’s tijdens de kerstborrel op kantoor

De kerstborrel staat een dezer dagen voor velen op de planning. Hét moment waarop je een carriere grandioos naar de filistijnen kunt helpen of juist een boost kunt geven. Om de juiste weg te kiezen tijdens de befaamde borrel, lees je in dit artikel een paar essentiële do’s en dont’s. 

Laat de roddels voor wat ze zijn

Verleidelijk doch dodelijk. Wie zich te fanatiek met roddels bezighoudt, kan de bal terugverwachten. De kans dat je – met dank aan het spraakwater in je hand – het verkeerde roept tegen de verkeerde personen, is behoorlijk groot. Daarbij zijn roddels altijd onaangenaam voor een ander, dus laat ze waar ze horen: in de krochten van het kantoor.

Val je collega’s niet lastig met superlange verhalen

Het is een makkelijke valkuil: je hebt iemand gevonden waarmee je het aardig kunt vinden en besluit daarom (on)bewust om de rest van de avond bij die persoon te blijven hangen. De collega in kwestie doe je er in negen van de tien gevallen minder plezier mee. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat een gesprek van tien tot vijftien minuten meestal genoeg is voor een voldaan gevoel.

Kom opdagen en ga niet te vroeg weg

De kerstborrel is goed voor het – komt ‘ie – bedrijfsmoraal. Soms is een avondje drinken genoeg om van collega’s vrienden te maken. Besluit je te gaan, ga dan niet na een uurtje al weg. Meestal zit er veel werk in het plannen van de kerstborrel, dus direct na de officiële momenten richting de uitgang van het pand spurten oogt niet heel sociaal. Plus: de mooie momenten komen meestal pas later op de avond.

Kleed je naar het moment

Als fervent Manners-lezer is dit eigenlijk een onnodig punt om te noemen. Hier vind je wat inspiratie, evenals hier, hier en hier.

Pak je kansen

Netwerken is niet voor iedereen een hobby. Toch is dit het moment om uit je comfortzone te stappen en met anderen – wellicht degene ‘boven’ je – te spreken. Geen ellenlange uiteenzetting over jouw toekomstvisie voor het bedrijf (zie punt 2), maar kort jezelf kenbaar maken kan alleen maar voordelen opleveren. Mits je niet te blauw bent natuurlijk, zie het punt hieronder.

Ga niet tot het gaatje

Iedereen weet het, bijna niemand doet het: voorzichtig omgaan met alcohol. De kerstborrel – het zit letterlijk in het woord – lijkt zich bij uitstek te lenen voor het moment waarop alle stress van het afgelopen jaar wordt afgevlakt met een paar flinke borrels. De nadelen van te veel alcohol zijn alom bekend, wees dus voorzichtig.

Zorg dat je handen kunt schudden

Zie het derde en vierde punt. Gaat een beetje lastig met twee bier, een sigaret en een bordje met eten in je handen. Is ook geen gezicht natuurlijk. Bescheidenheid siert de man.

Laat collega’s niet alleen staan

Degenen met een groot sociaal hart zorgen meestal dat de roedel compleet blijft en er geen eenzame schapen achterblijven. Mocht je toch in een verstokt gesprek raken (zie punt 2) en een Houdini willen doen, doe het dan wel in stijl. Zorg dat dat persoon naast je een nieuwe gesprekspartner krijgt vóór je wegvlucht.

Deel bedankjes uit

Bedank de organisatoren en je werkgever voor de goede zorgen. Doet het altijd goed.

Reageer op artikel:
De do’s en dont’s tijdens de kerstborrel op kantoor
Sluiten