Redactie
Redactie Cars 25 feb 2016

De bizarste en duurste barn finds ooit gedaan

Met regelmaat worden oude auto’s gevonden in schuurtjes en loodsen, verstopt onder doeken of dikke lagen stof. Negen van de tien keer gaat het om waardeloze barrels maar soms, heel soms, worden pareltjes gevonden die je kaak richting de vloer doen zakken. Zoals deze voorbeelden van de bizarste en duurste barn finds ooit gedaan.

Mercedes-Benz 190SL

Op Petrolicious doet de huidige eigenaar van deze Mercedes-Benz 190SL zijn verhaal. Michael Potiker spotte de auto toevallig tijdens een wandeling met zijn vader. Hij belde aan bij het huis waar de auto stond en mocht even onder het doek kijken. Vervolgens achterhaalde hij het telefoonnummer van het huis en werd in contact gebracht met de waarnemer van de eigenaar. De eigenaar was stervende en onderging palliatieve zorg. Na onderhandelen wist Potiker een prijs te bedingen en tot een akkoord te komen. De 190SL had naar schatting zo’n 8-10 jaar ongebruikt in de schuur gestaan en bevond zich optisch in beroerde staat. Potiker wist ‘m echter prachtig te herstellen. Lees hier het hele verhaal.

Shelby Cobra Daytona

Achter deze barn find schuilen twee prachtige verhalen, zo valt te lezen op Jalopnik. Allereerst de auto zelf. Van deze Cobra Daytona werden slechts zes exemplaren gebouwd. Carol Shelby was een hoog aangeschreven coureur die door hartproblemen moest stoppen. Via enkele omwegen startte hij zijn eigen automerk en keerde hij als constructeur terug in de racerij. Deze Cobra Daytona werd ontworpen voor de lange afstandracerij. Hij verpletterde de concurrentie in de prestigieuze 24 uur van Le Mans. De wagen was zó snel, dat-ie tegen de tijden van de wagens uit de prototypeklasse aan zat. Na een Europese tour gingen de wagens terug naar Amerika en raakten zij in de vergetelheid. En hier komt het tweede mooie verhaal om de hoek kijken. Lang werd namelijk gedacht dat er maar 5 Cobra’s over waren gebleven, totdat bij een onwetende vrouw in 2001 het zesde exemplaar in een schuur werd gevonden. Haar vader kocht ‘m ooit voor 5000 dollar en zij erfde de wagen na zijn overlijden. Ze had geen idee van de reputatie en waarde van de Shelby Cobra Daytona, welke nu geschat wordt op 4 miljoen dollar. Hier lees je het hele verhaal.

Mercedes-Benz 300SL

Verwende mensen weten mooie spullen vaak niet op waarde te schatten, zo bewijst deze barn find waar Hemmings Daily over schreef. De Mercedes-Benz 300SL ‘Gullwing’ is op zich al een onwaarschijnlijk fraaie en waardevolle auto. Nóg specialer zijn de 29 exemplaren met aluminium carrosserie. 28 van de 29 exemplaren waren in omloop maar één exemplaar ontbrak. Rudi Koniczek, een 300SL fan en kenner, hoorde geruchten dat dit laatste ontbrekende exemplaar voor het laatst was gezien in een garage in Santa Monica. Samen met een vriend ging hij op zoek naar de auto. Hij vond hem, op een manier die je zal verbazen. Eigenaar Tom Welmers kreeg de auto in 1955 van zijn ouders als een cadeau voor het behalen van zijn diploma (!). Een kleine twintig jaar later begaf de transmissie het en in plaats van de auto te laten repareren, stalde Tom ‘m in een garage. Daar liet hij hem wegrotten. Tom was de auto niet vergeten, hij wist dondersgoed dat hij hem had maar hij was kennelijk totaal niet op de hoogte van de waarde van zijn zeldzame Duitse sporter. Totdat Koniczek hem hierop wees. Want waar een “normale” Gullwing tegenwoordig ongeveer een miljoen dollar waard is, brengt deze variant naar schatting tussen de 3 en 4 miljoen dollar op. Lees hier het hele verhaal.

Ferrari 166MM Barchetta

Van de Ferrari 166MM Barchetta zijn slechts 25 exemplaren gebouwd. Het zal je dus niet verwonderen dat je een astronomisch bedrag moet betalen voor zo’n wagen. Dat was ruim een halve eeuw terug wel anders. Niet dat een Ferrari destijds goedkoop was, maar dit exemplaar werd voor naar schatting maximaal 8000 euro gekocht door een legersergeant. Een kennis van hem was gestationeerd in Duitsland, maakte een trip naar het Zwitserse Lausanne en zag daar in een showroom deze 166M Barchetta staan. Aanstaande eigenaar Lee Litton kocht ‘m op afstand vanuit Amerika. Eenmaal aangekomen in Californië, kreeg hij ‘m weer aan de praat. Hij reed er met veel plezier in totdat de wagen stuk ging. Hij zette hem in zijn achtertuin en dekte ‘m af maar van herstellen kwam het nooit meer en Litton overleed enkele jaren later. Nog weer enkele jaren later wisten zijn kinderen niet wat ze met de auto aanmoesten en besloten zij de auto aan te bieden aan Ferrari-enthousiastelingen. Het bleek geen slechte beslissing: de auto bracht om en nabij de 1 miljoen dollar op. Hier lees je meer.

Ferrari Dino 246 GTS

Het verhaal van deze Ferrari Dino 246 GTS is zonder twijfel één van de meest schimmige die wij kennen. De auto werd volgens de politie gevonden door twee spelende kinderen die aan het graven waren in een achtertuin. Volgens de ene getuige ging het hier om verzekeringsfraude en volgens de andere om een verstopt gestolen voertuig. Hoe het ook zij, de afloop is nog vreemder. De auto kwam via een verzekeraar uiteindelijk terecht bij een lokale ondernemer die ‘m vervolgens verkocht aan één van de twee agenten die “op de melding af waren gekomen”. Aangezien de waarde van de auto nu op 500.000 dollar wordt geschat, heeft de agent er normaal gesproken in 1978 (de auto was toen pas vier jaar oud) een bedrag voor moeten ophoesten waar de gemiddelde diender niet aan kan voldoen. Normaal gesproken, want wie weet is er wel sprake geweest van een leuke deal… In deze video van Jalopnik zie je hoe het werkelijk gegaan is.

De duurste vondst ooit

Elke barn find die ooit gedaan is, verbleekt bij die op een boerderij in het westen van Frankrijk. Om een lang verhaal kort te maken: de boerderij wisselde een aantal maal van eigenaar binnen dezelfde familie en uiteindelijk hadden de ‘kinderen van’ geen enkel benul meer van de astronomische waarde van de collectie van 60 zeer exclusieve en waardevolle auto’s die stof stond te vergaren. En als wij schrijven ‘exclusief en waardevol’ bedoelen wij ook echt exclusief en waardevol. Want de collectie bestond onder andere uit een Ferrari 250 GT California Spider met een waarde van ruim 10 miljoen euro, een Maserati A6G 2000 Berlinetta Grand Sport Fruas met een waarde van ruim een miljoen euro en verder onder andere een Bugatti, Ferrari, Porsche en nog veel meer moois. Aan deze barn find wordt nu gerefereerd als ‘Het auto-equivalent van de tombe van Toetanchamon’. Bekijk hier alle verbluffende foto’s.

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
De bizarste en duurste barn finds ooit gedaan
Sluiten