‘De bitcoin is onvoorspelbaar en dat zal altijd zo blijven’

De kosten voor het ‘minen’ van bitcoins zijn hoger dan de huidige waarde van de munt. Er komen dus geen munten bij en wie bitcoins bezit, houdt ze lekker vast. In het kort is dat de reden waarom de munt steeds minder waard wordt. Een beetje het vraag en aanbod verhaal dus. Weinig aanbod, weinig vraag en dus gebeurt er niks, of in ieder geval niks positiefs. Volgens Kenneth Rogoff hadden we dat kunnen zien aankomen want, zo zegt hij, het is niet meer dan een loterij.

Hoogleraar Rogoff over de bitcoin

Kenneth Rogoff is als hoogleraar economie verbonden aan de Harvard Universiteit. Geen domme jongen dus en ook geen vage, zelfbenoemde Twitter-analist of crypto-goeroe. Voorheen was hij in dienst van het IMF als Chief Economist en heeft een glasheldere visie op altcoins en de bitcoin in het bijzonder. Kijk, dergelijke intellectuelen zijn interessant.

De toekomst van Bitcoin en altcoins

Als hoogleraar houdt hij zich niet alleen bezig met het geven van colleges of het begeleiden van promovendi. Zo schrijft hij ook veel over zijn vakgebied en dergelijke pennenvruchten worden dan ook regelmatig gepubliceerd. Een van zijn laatste artikelen verschenen in The Guardian. In dat bewuste artikel stelt de professor dat cryptocoins in feite niks meer zijn dan ‘loten uit een loterij’. Wat hem betreft betekent dat niet automatisch dat het slecht is.

Ook al beweren sommigen dat munten als bitcoin hun langste tijd hebben gehad, wat Rogoff betreft is dat allerminst zeker. Er is namelijk niets zinnigs over te zeggen. Hij is van mening dat de waarde van de verschillende cryptomunten niet zomaar zal verdwijnen. Wat wel gebeurt, en dat hebben meerderen voor hem gemeld, dat de waarde wordt bepaald door het doel van de individuele munt. Hij verwacht dus geen wereldwijde acceptatie van welke cryptomunt dan ook op korte termijn. Sterker nog, Rogoff ziet een heel andere ontwikkeling ten aanzien van de gewenste acceptatie. Hij ziet de acceptatie juist eerder plaatsvinden in de zwakkere economieën. Landen als Iran, Somalië en Noord-Korea dus. In de beleving van de professor is dat dus een reden waarom het voorspellen van de waardeontwikkeling lastig is.

Loterijloten

Met de toenemende populariteit van cryptocoins zal het niet lang duren voor overheden gaan ingrijpen. Met name de mogelijkheid om via digitale munten, crimineel vermogen wit te wassen kan een reden zijn voor landen om cryptomunten toe te staan. Het beperken van de anonimiteit (om acceptatie mogelijk te maken) zal mogelijk leiden tot een lagere interesse bij het grote publiek. Met andere woorden, het succes is ook het zwakke punt.

Koers kan net zo goed stijgen naar 100.000 dollar

Dit alles zal volgens Rogoff zorgen voor een loterij-scenario. Het is dus niet uitgesloten dat de waarde van de bitcoin munt in de buurt van 100 dollar komt te liggen, maar zonder meer ook kan stijging naar een waarde van 100.000 dollar. Er zijn namelijk tal van aspecten die invloed hebben op de waarde ontwikkeling. Het belangrijkste euvel is echter het vertrouwen van het publiek. Deze zal niet lang genoeg stand houden om de waarde te laten stabiliseren. Uiteindelijk zal het ertoe leiden dat overheden zich gedwongen voelen om in te grijpen. Dat kan overigens zowel in positieve zin, als in negatieve zin zijn.

Want

Reageer op artikel:
‘De bitcoin is onvoorspelbaar en dat zal altijd zo blijven’
Sluiten