Pim Jansen
Pim Jansen Life 29 dec 2018

De bitcoin schommelt en ‘heeft zijn dieptepunt nog niet bereikt’

Als je nog geen bestemming hebt gevonden voor je 13e maand of je jaarlijkse bonus, dan kan het verleidelijk zijn om het te investeren in bitcoins of andere digitale munten. Echt slim is dat waarschijnlijk niet, de munt heeft zijn absolute dieptepunt nog niet bereikt volgens Anthony Pompliano, de oprichter van Morgan Creek Digital Assets.

Na een forse tijd van waardedaling was er opeens goed nieuws van het cryptocoins-front: de bitcoin was aan een opmars bezig. Heel even tikte de munt de grens van 4000 dollar aan en de hoop op forse winsten werd nieuw leven ingeblazen. De opleving was van korte duur, tijdens de kerstdagen daalde de koers weer als voorheen.

Bitcoin is nog steeds een bear market

Anthony Pompliano waarschuwt alvast voor al te positieve sentimenten. Het einde van de koersdaling is nog niet in zicht. Volgens de analist ligt die bodem in de buurt van de 3000 dollar. Tot het moment dat de munt die koers of lager bereikt, zal de koers blijven schommelen. In zijn eigen woorden:  “Op de korte termijn denk ik dat we nog een stuk lager zullen gaan.”

Die waarschuwing is geen ongefundeerde kritiek. Al eerder voorspelde diezelfde Pompliano een flinke daling voor de meest populaire digitale munt. Destijds voorspelde hij een val richting 3000 dollar. Inmiddels weten we dat een dergelijk scenario zich ook inderdaad heeft voltrokken. De tijdelijke opleving van de munt, waarbij een waarde van 4300 dollar werd bereikt, gaf veel investeerders hoop op betere tijden. Toch is een waarschuwing op zijn plek volgens de analist. Voorlopig staat de munt op een koers van 3.295 euro (3.850 dollar) en zijn er weinig aanwijzingen dat de munt voor het einde van het jaar een eindsprint gaat inzetten.

Het verband met traditionele aandelen

Interssant is de vraag of Pompliano in de prijsbeweging van Bitcoin een verband ziet met de ontwikkeling van de koersen van andere bedrijven. Ook de aandelen van  Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google kregen in 2018 een flinke klap te verwerken. Rode cijfers dus. Pompliano is daar stellig over: “Ik ben het er zeker mee eens dat er psychologische factoren spelen als de aandelenmarkt een klap krijgt. Bitcoins correlatie met de S&P 500 is echter nul en met de dollar index vrijwel nul. Oftewel, er is geen verband.”

Toch ruimte voor optimisme

Op de lange termijn is Pompliano nog steeds optimistisch. Het probleem is echter terug te voeren op de hype van een jaar geleden. Tot duidelijk werd dat de bitcoin aan een flinke opmars bezig was, hebben veel mensen in de munt geïnvesteerd, in de verwachting er op korte termijn beter van te worden. Dat gaat zeker niet gebeuren. De meest logische aanwijzing is dat er nog steeds sprake is van een ‘bear market’. Pompliano ziet ook dat niet heel snel veranderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Want

Reageer op artikel:
De bitcoin schommelt en ‘heeft zijn dieptepunt nog niet bereikt’
Sluiten