Pim Jansen
Pim Jansen Life 5 aug 2018

Feit of fictie: ‘Bitcoin gaat naar 500.000 dollar in 6 jaar’

De koersdaling van de Bitcoin die was ingezet medio december 2017 mag dan wel tot stilstand zijn gebracht, voorlopig wijst niks op een aanstaande klim naar hogere regionen. Het record van december vorig jaar is verder weg dan ooit, de SEC heeft de ETF aanvraag afgewezen en toch blijven er deskundigen zijn die hardnekkig volhouden dat de munt naar nog grotere hoogten zal gaan stijgen.

Dat dergelijke uitspraken gepaard gaan met voorspellingen over een ongekend hoge waarde tot maar liefst vijfhonderdduizend dollar zorgt voor de nodige vraagtekens. Is dat realistisch, is dit een marketingstunt om de verkopen te stimuleren of zijn er onbekende aanwijzingen voor een opleving van de koers van ongekende omvang? Kortom, wat is er aan de hand?

Mark Yusko: deskundige of fantast

Even voorstellen, Mark Yusko, hedgefond manager en een vurig pleitbezorger van het positivisme als het gaat om BTC. Hij voorspelt dat de bitcoin munt het helemaal gaat maken. Sterker nog: in zijn beleving staan we aan het begin van een ongekende revolutie waarbij de munt uiteindelijk een waarde kan behalen van vijfhonderdduizend dollar.

Voor een investering van (momenteel) 26.000 euro, ben je over een paar jaar dus dik miljonair. Dat gaat je met de aandelen Berkshire Hathaway van Warren Buffet niet lukken. Nu zijn we ondertussen wel wat gekke uitspraken van mijnheer Yusko gewend, zo voorspelde hij ook al eerder dat de munt de grens van één miljoen dollar zou kunnen bereiken in pakweg tien jaar.

500.000 dollar in 2024

Mark Yusko gaat uit van een schema waarbij de munt nog dit jaar een waarde gaat krijgen van 25.000 dollar, in 2019 zou dat moeten oplopen naar 75.000 dollar en in 2020 – je raadt het al – 200.000 dollar. Het bedrag van 500.000 dollar wordt volgens hem in 2024 bereikt.

De hedgefund manager gaat bij zijn voorspelling uit van een toenemende acceptatie van BTC als leidinggevende crypto munt. Nou zijn we de laatste die willen ontkennen dat acceptatie een belangrijke factor is om een koersstijging te kunnen realiseren. Er zijn echter meer factoren die een rol spelen bij een substantiële koerswinst.

Zo is stabiliteit een eerste vereiste. Een munt die weinig stabiel is zal niet snel aan populariteit winnen. Het ontbreken hiervan mag dan wel gecompenseerd worden door spontane koerswinsten, op de lange termijn is dit zeker geen garantie. Dat hebben we inmiddels gezien.

De andere voorwaarden

Een andere niet onbelangrijke factor is de schaalbaarheid en de daaraan gekoppelde transactiesnelheid. Een munt die snel verhandeld kan worden, ook in grote hoeveelheden, zal aan populariteit winnen waardoor de vraag stijgt. Voorlopig is dat echter nog een utopie en zal de waarde van de munt (nog) niet in de buurt van de voorspellingen van Yusko komen.

Morgan Creek Capital

Nu is Yusko zeker geen man om diens uitspraken met een korreltje zout te nemen. Als oprichter van Morgan Creek Capital is het wel iemand om rekening mee te houden. Het eerder dit jaar opgerichte cryptocurrency fonds haalde in een mum van tijd maar liefst vijfhonderd miljoen dollar op, dat doe je natuurlijk niet zonder goed verhaal.

Bijzonder is daarnaast de wetenschap dat geen enkele partner binnen Morgan Greek Capital, ooit een van de vele investeringen in de crypto-markt heeft verkocht. Dit geeft al aan dat een investering in blockchain technologie, een investering voor de lange termijn is. Dat is wellicht nog het beste advies.

–> Lees ook: ‘De Bitcoin stijgt, maar heeft het nog wel nut om te investeren?’ <–

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Feit of fictie: ‘Bitcoin gaat naar 500.000 dollar in 6 jaar’
Sluiten