Pim Jansen
Pim Jansen Life 11/10/2018

Dit is volgens dé grootste whisky-expert de beste whisky van het jaar

Over whisky kan je urenlang discussiëren. Met alle talloze smaakvariaties, afwijkende productiemethodes, rijpingstechnieken, distillatiemethodes ben je niet snel uitgepraat. Zo is het ook met de echte whiskeykenners. De connaisseurs onder ons die feilloos het bocht van de godendrank weten te onderscheiden en die hun kennis en kunde maar al te graag etaleren via boeken, recensies en al dan niet gewenste commentaren. 

Zo zij er in feite twee heren die menen alles te weten over whisky. Aan de ene kant is er de beroemde, in 2007 overleden, Michael Jackson (geen familie van die andere Jackson) en Jim Murray. Die laatst genoemde heeft nu de allerbeste bekend gemaakt. Dat wil zeggen, de beste whisky volgens zijn maatstaven. Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak.

Jim Murray’s Whisky Bible

In zijn laatste bewijs van kunde, Jim Murray’s Whisky Bible, wordt traditiegetrouw de beste whisky prijsgegeven. Niet geheel wonderbaarlijk is het in de uitgave voor 2019, een Amerikaanse whisky, een bourbon die de zegen van Murray krijgt. Het is de Kentucky Straight Bourbon William Larue Weller Whiskey. Inderdaad met een ‘e’. Het is immers geen echte Schotse whisky. Deze William Larue Weller van Buffalo Trace is echter niet voor ieder keeltje weggelegd, deze winnaar kost maar liefst 500 dollar.

Dat is dan een vanaf prijs en enkel als je geluk hebt. Deze bourbon is namelijk niet meer te koop en is enkel nog verkrijgbaar via de bekende whiskey veilingen. Neem dus alvast je spaarpot mee als je deze fles wenst aan te schaffen. Oh, en als je dacht dat deze whisky duur is, dan moet je deze even bekijken.

Wederom een bourbon als winnaar

Opvallend genoeg is het niet de eerste keer dat Murray een Amerikaans whiskey uitroept tot de beste. The Whiskey Exchange merkt op dat de 128.2-proofexpressie uit de Buffalo Trace Antique-collectie sinds 2012 in de top drie van Murray’s keuzes staat. De in Kentucky gevestigde distilleerderij Kolonel E.H. Taylor Bourbon ontving de eer vorig jaar. Je zou dus bijna gaan vermoeden dat Murray een voorkeur heeft voor Amerikaanse whiskey. Is dat vreemd? Neen! Murray is een Engelsman en laten die nou altijd al verwikkeld zijn in een spreekwoordelijk gevecht met de Schotten die ze, op zijn minst, minder hoog hebben aangeslagen.

Verstand van whiskey

Dat laatste wil overigens niet zeggen dat Murray er geen verstand van heeft, integendeel. Kijk maar eens wat Murray hier schrijft over de winnende whiskey:

“Geurige geuren van karamelgraan, nieuw leer, pruimen, lichte toffee en pijptabak. De smaak heeft wat weg van marshmallow, gezouten amandelen, nougat, vijgen en dadels. Deze whisky is glad, gecomponeerd en smaakvol zoet.” Mooi gezegd.

Maxim

Reageer op artikel:
Dit is volgens dé grootste whisky-expert de beste whisky van het jaar
Sluiten