Deze platen slepen je zeker weten door het weekend

Het weer is slecht, maar de muziek op z’n allerminst. Een sfeervolle plaat kan op elke donkere dag de zon doen laten schijnen. Ook als het nog zo hard regent hoef je je niet opgesloten te voelen, in tegendeel. Het maakt voor het ideale excuus om even helemaal niks te doen, behalve dan te genieten van heerlijke muziek

De sfeervolle platen die we kozen zijn ideaal voor een lange middag wegdromen, om zo even helemaal tot jezelf te komen. De muziek is uitgekozen op wat een ware ‘gent’ kan waarderen, schroom niet om de muziek extra hard te zetten, schenk een goed glas whisky en dan doen we allemaal even helemaal niks. Mannen, geniet ervan.

Kind Of Blue – Miles Davis

Een heerlijke melange van zachte slow-jazz die naar verluidt voor het grootste deel ongerepeteerd is opgenomen. Miles besloot in 1959 de studio in te duiken met een handjevol melodieën en akkoorden die hij snel had opgeschreven. Het resulteerde in een diepe jazzplaat waar je na de tiende keer beluisteren nog steeds nieuwe dingen hoort. Met opzet zijn er delen van het opnameproces meegenomen. Het wordt verkocht als hét beste jazz album ooit en daar gaan wij in mee. Met bar en boos weer is dit de ultieme muziekkeuze.

A Love Supreme – John Coltrane

Misschien is melancholische jazz niet helemaal jouw ding, dat kan. Dan dagen we je uit om met een zware regenstorm eens naar de snellere variant te luisteren. De Koning op dat gebied is John Coltrane. De vierdelige plaat ‘A Love Supreme’ kwam tot stand in 1965 en werd ingezet als wapen voor gelijke rechten voor de Afro-Amerikanen. De boodschap van deze heerlijke jazzplaat wordt op een energieke manier gebracht. Aan diepgang geen gebrek.

How Blue Can You Get – B.B. King

Melodramatische slow-blues wat moeiteloos overvloeit in een swingend ensemble is precies wat de dokter voorschrijft als je last hebt van een decemberdipje. B.B. King’s How Blue Can You Get is heerlijk om lekker bij weg te dromen. De poëtische teksten over materialisme, vrouwen, liefde en seks zijn net diep genoeg zodat je nog net wat dieper over het leven kunt nadenken, terwijl je tegelijkertijd alles even van je af laat glijden. Deze sleept je gegarandeerd het weekend door.

TRY! – John Mayer Trio

De plaat van B.B. King is 20 jaar oud. Niet dat daar iets mis mee is, het bewijst maar hoe tijdloos deze muziek kan zijn. We blijven nog even bij de live muziek, maar we springen wel 10 jaar vooruit in de tijd. Wederom een geniale uitvoering van funky- en slow blues. John Mayer, Steve Jordan en Pino Palladino weten wel hoe je deze combinatie laat slagen. Het upbeat tempo geeft je genoeg energie om de dag fatsoenlijk af te sluiten.

Head Hunter – Herbie Hancock

Heb je een zware week achter de rug? Ontspan dan eens met deze psychedelische meesterplaat. Het is maar een ‘kortje’ van 41 minuten, maar dat geeft je net genoeg tijd om eens lekker onderuit gezakt in een comfortabele stoel na te denken over alles wat er deze week voorbij kwam. Herbie Hancock maakte met Head Hunter in 1973 zijn doorbraak in het jazz funk genre. De licht psychedelische tonen zetten je dieper aan het denken, wat helemaal niet verkeerd is als het met bakken uit de hemel komt.

Machine Gun – Commodores

Als de zon buiten niet achter de wolken vandaan komt, dan moeten we hem maar in gedachten opzoeken. De funk van Commodores is het muzikale vliegtuig naar de zon. Machine Gun swingt je heerlijk uit jouw winterdip. Het album uit 1974 raakt precies de juiste snaar als het komt op funk en R&B. Het swingt, het is mellow, het is precies wat je nodig hebt dit weekend.

Het weer wordt dit weekend erbarmelijk, maar met deze platen ga je daar geen last van hebben. We noemen het met oprecht platen. Ook al staat de Spotify lijst eronder, deze albums luisteren het beste weg op een goede pick-up. Het warmere geluid en geknisper geven toch een extra dimensie aan de muziek. Daarom verkiezen wij altijd de authentieke plaat over de digitale Spotify versie.

Reageer op artikel:
Deze platen slepen je zeker weten door het weekend
Sluiten