Redactie
Redactie Human Interest 15 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Dining Manners: de beste pizza’s van Nederland eet je bij nNea in Amsterdam

Het was de openingsavond toen we een bezoek brachten aan nNea (een afkorting voor ‘new Neápolis’) in de Amsterdamse Bilderdijkstraat. Het personeel was nog wat zenuwachtig en druk in beweging, terwijl er nog praktisch niemand aan de vierkante tafeltjes zat. Zou het allemaal wel goed komen vanavond?

Zonder meer! Een uur later zat de gloednieuwe pizzeria nokvol: niet verkeerde voor een eerste avond. Het personeel had een lekker ritme te pakken en de ene na de andere pizza vloog uit de gigantische, gele pizza-oven. Want hoewel een nNea voelt en proeft als een kosmopolitische plek – een plek waar je gerust een paar uurtjes kunnen vertoeven – kom je hier vooral om pizza te eten. De lekkerste van Amsterdam en misschien wel van heel Nederland – zo klonk de hype die zich door het hoofdstedelijke verspreidde.

nNea beste pizza's van Amsterdam

nNea maakt de hype waar

Een terechte hype, zo bleek. De pizza’s zijn van een uitzonderlijk hoog niveau en proeven nog nauwelijks op hetgeen wij als pizza’s beschouwen. Het brein achter al deze heerlijkheid is Napolitaan Vincenzo Onnembo: een van de tien finalisten van Pizza UNESCO Contest 2017. Die titel geeft al een aardige indicatie van de kwaliteit die je kunt verwachten. Volgens Onnembo, die zelf in de keuken staat te ploeteren, gaat het allemaal om de deeg, oftewel: de pizzabodem. “Het deeg is magisch. Het leeft. Wat je wel of niet op de pizza legt, maakt niet uit als de bodem niet prachtig is”, zo vertelde hij eerder tegen het Amsterdamse platform De Buik. Niet voor niks laat hij het deeg dertig uur rijzen, waardoor je een extreem luchtige bodem kunt verwachten.

nNea beste pizza's van Amsterdam

Traditionele pizza’s met een experimenteel randje

Pizzabodems zijn veelal hard en plat. Niet zoals het hoort, volgens Onnembo. Zijn pizzabodems zijn luchtig en grotesk. Precies zoals de traditie uit Napoli luidt. Een traditie die alle wereldsteden heeft bereikt, behalve Amsterdam. En dus was het tijd om ook de hoofdstad te voorzien van échte pizza’s. Pizza’s met een experimenteel randje, dat Onnembo maar wat graag aan zijn kindjes toevoegt. Op de kaart pronken dan ook classics en bijzondere, experimentele pizza’s. Verwacht dus gewoon de Marinara en de Margherita, maar ook een Kaas ‘n Cactus (ricotta, blue di bufala, parmigiano reggiano, fior di latte, cactus confiture, walnuts), Entroterra (borlotti beans velvet, provola di Agerola, guanciale, topinambur chips) of de Van Gogh (fior di latte di Agerola, oven roasted potatoes, cavolo nero, blue di bufala fondue). Stuk voor stuk kunstwerkjes op een heerlijke bodem.

nNea beste pizza's van Amsterdam

Buiten de pizza’s om houdt nNea de menukaart eenvoudig en kwalitatief: twee voorgerechten (Burrata en Bufala) en één dessert (Tiramisu’). Focus is kwaliteit, een insteek die nNea als geen ander heeft begrepen. De wijnen komen uit Campanië, een vulkanische gebied rondom Napels en één van de oudste wijnregio’s in Italië. Bekijk het volledige menu hier of volg het restaurant op Facebook.

nNea beste pizza's van Amsterdam nNea beste pizza's van Amsterdam nNea beste pizza's van Amsterdam nNea beste pizza's van Amsterdam nNea beste pizza's van Amsterdam nNea beste pizza's van Amsterdam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dining Manners: de beste pizza’s van Nederland eet je bij nNea in Amsterdam
Sluiten