Redactie
Redactie Hebbedingen 11 dec 2018

De beste draadloze koptelefoons van 2018: Sony 1000 XM3 en Bowers & Wilkins PX

Een degelijke ruisonderdrukking (noise cancelling), een lange levensduur van de batterijen, een aangename pasvorm,  een sterk design, een koppeling met een stemassistent en bijzonder degelijk geluid. Dat zijn de basiswensen van een koptelefoon anno 2018. De Sony 1000 XM3 en Bowers & Wilkins PX scoren op (bijna) alle vlakken behoorlijk goed.

De beste draadloze koptelefoon van 2018: Sony WH-1000XM3

Hoewel het modelnaam slechts subtiel is gewijzigd, is dit de derde generatie van Sony’s WH-1000XM serie. De 1000XM-serie is altijd al licht en comfortabel geweest en de huidige generatie M3 verheft beide eigenschappen tot een absoluut topniveau. Deze hoofdtelefoon voelt heerlijk zacht aan en biedt een duurzaam draagcomfort. Onder alle omstandigheden doet deze koptelefoon wat je ervan verwacht.

Sony heeft ook een speciale chip toegevoegd om de ruisonderdrukking te verbeteren. Hiermee onderscheidt het zich duidelijk van de andere modellen in de markt. De noise cancelling is van een bijzonder hoog niveau. De koptelefoon kun je eenvoudig via de USB-C aansluiting opladen, iets wat je steeds vaker terugziet. Met een indrukwekkend lange gebruiksduur van de batterij, gecombineerd met een sublieme geluidskwaliteit, krijgt de 1000X M3 praktisch alles voor elkaar en is het de prijs meer dan waard.

Het alternatief: Bowers & Wilkins PX

In het landschap van draadloze koptelefoons, zijn er niet veel modellen te vinden die zoveel emotie en opwinding veroorzaken als de Bowers & Wilkins PX. Het meest indrukwekkend aan de PX is zonder meer de natuurlijke klank en aangename ruisonderdrukking.

Met een prijs van 350 euro valt de koptelefoon in dezelfde categorie als die van concurrent Sony. Het verschil is dat het PX-model beter klinkt dan de M3’s, terwijl de M3’s aanzienlijk lichter en comfortabeler zijn (en opgevouwen kunnen worden, zodat je ‘m makkelijk kwijt kunt in een tas of koffer).

Beste koptelefoons van 2018: Bowers & Wilkins 2018

Bowers & Wilkins heeft een naam hoog te houden als het gaat om het maken van prachtige desing-koptelefoons. De PX is daarop geen uitzondering. Wie ‘m handen krijgt, voelt de luxe. Het enige nadeel is de druk die de koptelefoon op het hoofd zet. Anderzijds vallen de schelpen perfect over de oren en lijkt ‘ie zich langzaam aan te passen en de vorm van het hoofd. De hoofdband is overigens opnieuw ontworpen en heeft een zachtere en meer comfortabele pasvorm gekregen dan de vorige modellen.

Natuurlijk zijn er koptelefoons beschikbaar die aangenamer zitten. Of die je wél kunt opvouwen. Als het aankomt op de geluidskwaliteit, design en ruisonderdrukking, zijn er weinig modellen die de concurrentie met Bowers & Wilkins aankunnen.

De directe concurrenten

De QC35 II’s van Bose zijn net zo comfortabel als de Sony WH-1000XM3, maar kan de levensduur van de batterij en de uitstekende ruisonderdrukking niet evenaren. De Surface-koptelefoons van Microsoft onderscheiden zich door hun ongeëvenaarde draadloze prestaties, maar zijn als eerste-generatie-product nog niet verfijnd genoeg. En dan is er nog de Dolby Dimension en Audio-Technica DSR9BT, die allebei meer geschikt zijn voor gebruik in huis dan voor onderweg. Wil je voor de absolute top gaan, kies dan de koptelefoon van Sony of Bowers & Wilkins.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Reageer op artikel:
De beste draadloze koptelefoons van 2018: Sony 1000 XM3 en Bowers & Wilkins PX
Sluiten