Martyn de Jong
Martyn de Jong Uncategorized 3 okt 2014

De 10 geboden van klein wonen

Voor de eigenaren van kleine woningen, hebben wij veel respect. Deze mensen zijn niet bang voor een uitdaging en gebruiken hun creativiteit om hun woning optimaal te benutten. Op weinig vierkante meters wonen, is in onze ogen daarom méér dan alleen een keuze of noodzaak, het is een lifestyle. Toch zijn er een aantal tips die jouw op weg kunnen helpen naar een volmaakte (kleine) woning. Zie hier de 10 geboden om klein te wonen en groot te denken.

1. Opbergen

Met name in een kleine woning, is rommel iets dat je absoluut moet voorkomen. Hoe meer overbodige dingen rondslingeren, hoe kleiner je appartement zal lijken. Daarnaast geeft het jou en bezoekers een chaotisch en benauwend gevoel, wat echt niet nodig is. Creëer daarom wat extra opbergruimte om je onnodige spullen uit het zicht te halen, of overweeg in het ergste geval om wat spullen weg te doen. Het verschil is enorm!

2. Je leven organiseren

Wanneer je last hebt van het bovenstaande probleem, kan het een goed idee zijn om je woning iets beter te structureren. Wanneer alles een plek heeft, voorkom je dat dingen rondslingeren en zorgen voor chaos. Woonwinkels hebben genoeg meubels en opbergaccessoires waarmee je voor een paar tientjes structuur kunt scheppen en daarmee je woning op orde kunt krijgen.

3. Vang twee vliegen in één klap

Het gebruik van meubels en items met meerdere doeleinden is een handige manier om de ruimte in jouw kleine huis optimaal te benutten. Zo kan je nachtkastje ook een dressoir zijn, onder je bed kun je lades plaatsen, je koffietafel kan als opbergplek dienen, je eettafel als bureau, ga zo maar door. Kijk om je heen en bedenk welke items meerdere functies kunnen hebben. Zo haal je meer uit je woonruimte en je spullen.

4. Wees voorzichtig met kleur

Kleur is een krachtig middel om je woning een andere vibe te geven, hierdoor moet je erg voorzichtig zijn met de tint waarmee je jouw muren bedekt. Verdiep je daarom in de effecten van kleur op de ruimte en je humeur. Één regel die geldt bij klein wonen: probeer het zo licht mogelijk te houden. Wanneer je een kleine kamer hebt, die je antracietkleurig schildert, zal dit weinig deugd doen voor je ruimtebeleving. Tenzij je van de ‘donkere grot-vibe’ houdt natuurlijk…

6. Benut je muren

Om extra opslag te creëren kun je alles gebruiken, zo ook je muren. Planken en kastjes zijn simpele, effectieve en betaalbare manieren om je vierkante meters optimaal te benutten. Ga uiteraard niet overboord, aangezien die je de visuele harmonie kunt verstoren. Maar een plankje hier een daar kan een hoop verschil maken om je alledaagse items een plekje te geven.

6. Ga niet ‘mini’

Wanneer je in een klein appartement of huis woont, is het verleidelijk om een mini-tafel, mini-bank en mini-alles te nemen. Hierdoor past alles misschien perfect, maar heb je al gauw het gevoel dat je in een poppenhuis woont. Mix je schaal daarom wat af door items van verschillende maten te nemen. Compenseer je kleine bank weer met een flinke flatscreen of kunstwerk, waardoor de dynamiek van je woning zal toenemen en het poppenhuiseffect wegblijft.

7. Overweeg slanke meubels

Een handige tip om je kamer visueel van meer ruimte te voorzien, is door meubels te nemen met smalle geraamtes. Een eettafel en stoelen met smalle poten, of een bank met een eenvoudig frame scheelt een hoop voor je optische beleving van de kamer en resulteert in meer ruimte in je huis. Zoek eens rond, er zijn een hoop ‘slanke’ opties verkrijgbaar. Het verschil zal zeker op te merken zijn.

8. Spendeer tijd buitenshuis

Hoe goed je jouw huis ook hebt ingericht; te lang binnenshuis spenderen is nooit goed en kan resulteren in een benauwend effect in je woning. Maak daarom gebruik van koffiehuizen, openbare parken etc. om je uitzicht even af te wisselen. Dit zal resulteren in het feit dat je je minder opgesloten voelt in je kleine woning en hiermee zogeheten ‘cabin fever’ kunt voorkomen. Heb je een (klein) balkon of een tuin(tje)? Creëer hier dan een fijne plek om rond te hangen.

 

9. Houd de boel schoon

In een klein huis vallen vuil en viezigheid een stuk meer op dan in grotere woningen. Daarnaast kun je er ook lastiger aan ontvluchten, als je bijvoorbeeld een loft of studio hebt. Zorg er daarom voor dat je aanrecht leeg is, je tafel is opgeruimd en de vloeren zijn gedweild. Dit geeft een frisser en ruimer gevoel aan je huis en doet wonderen voor hoe jij je binnenshuis zult voelen.

 

10. Sta stil bij het positieve

Nee, misschien heb je niet de grootste woning die er is en moet je zien te rooien op een paar vierkante meters. Maar daar is niets mis mee. Relativeer het voor jezelf met humor of als dat niet lukt met logica. Elk huis heeft nadelen, jij hoeft tenminste niet 14 verschillende kamers netjes te houden of meerdere WC’s schoon te maken. Daarnaast ga je er waarschijnlijk meer op uit en heb je daardoor een leuker leven dan wanneer je thuisbleef omdat het zo comfortabel en ruim is. In andere woorden: zie de positieve kanten in van klein wonen. Want wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De 10 geboden van klein wonen
Sluiten