Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 dec 2020

Darth Vader-acteur overleden: de schaduwkant van Star Wars

Afgelopen zaterdag bevestigde de familie van acteur David Prowse dat hij op 85-jarige leeftijd is overleden. Prowse werd wereldberoemd door zijn rol als Darth Vader in de originele trilogie. Twitter rouwt.

Om maar meteen een misverstand uit de wereld te helpen: nee, David Prowse zit niet achter de iconische stem van de schurk. De stem van Darth Vader werd ingesproken door James Earl Jones, zoals je in de fascinerende documentaire Een rijk vol dromen: het verhaal van de Star Wars-trilogie op Disney+ kunt zien. Iets waar Prowse overigens niet blij mee was en wat hij pas achteraf ontdekte.

David Prowse, AKA Darth Vader

Thomas Bowington, de manager van Prowse, noemt het een ‘hartverscheurend verlies voor miljoenen fans over de hele wereld’. “David gaf Darth Vader een houding en karakter die essentieel was voor het personage”, Aldus Bowington. “Hij liet Vader uit het script springen en op het grote doek verschijnen. David was voor alles in en droeg bij aan het succes van wat een gedenkwaardig tragisch personage zal worden. Moge hij rusten in vrede.”

Conflicten met Lucasfilm

Prowse speelde in A New Hope, The Empire Strikes Back en Return of the Jedi. Overigens is zijn rol in Star Wars niet enkel een mooi verhaal om op terug te kijken: de acteur raakte in verschillende financiële conflicten met Lucasfilm verwikkeld.

De studio beschuldigde Prowse er tevens van dat hij het plot van de films gelekt zou hebben. Sterker nog: de acteur vertelde aan fans dat Darth Vader de vader van Luke Skywalker is, nog voor de film waarin die bombshell werd gedropt uit was.

Green Cross Code-man

Dat zorgde voor een enorme ruzie met George Lucas, en uiteindelijk voor een exit. Daarna verdween David Prowse grotendeels van het wereldtoneel, en stond hij vooral bekend om zijn rol als Green Cross Code-man in Britse televisiereclames. In de spotjes hielp en leerde hij kinderen veilig oversteken. Een prestatie waardoor hij zich later tot de ‘Most Excellent Order of the British Empire’ mocht rekenen.

Twitter reageert

Op Twitter deelden mede-acteurs uit Star Wars hun medeleven, waaronder Billy Dee Williams, de stem van Darth Vader, en Anthony ‘C-3PO’ Daniels:

I am Your Father

Voor meer informatie over Prowse raden we je de fantastische documentaire I am Your Father: Finding David Prowse aan, waarin de acteur terugblikt op zijn rol in de iconische filmtrilogie. Inclusief de donkere kanten, de ruzies en pijn die de afgelopen decennia een grote rol in zijn leven speelden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Den of Geek

Reageer op artikel:
Darth Vader-acteur overleden: de schaduwkant van Star Wars
Sluiten