Noah Korevaar
Noah Korevaar Netflix 21 jan 2020

Verrassing: Hollywood-legende David Lynch dropt korte film op Netflix

David Lynch kun je gerust een legende noemen. Je kunt de regisseur kennen van films als Mulholland Drive en Blue Velvet, en natuurlijk de hitserie Twin Peaks. Afgelopen maandag was hij jarig, en dat viert Lynch samen met Netflix.

David Lynch is jarig

In plaats van dat wij een cadeautje aan David Lynch moeten geven, heeft de 74-jarige regisseur namelijk een cadeau voor ons.

Op Netflix kun je per verrassing sinds begin deze week namelijk een bijzondere korte film vinden.

What Did Jack Do?

What Did Jack Do? is een korte film van 17 minuten, geheel door David Lynch in elkaar gezet. Hij heeft het script geschreven, stond als regisseur achter de camera en bewerkte het geheel. What Did Jack Do? uitleggen is nou niet bepaald simpel.

Netflix plakt er de labeltjes ‘drama’, ‘crime’, ‘mystery’ en ‘experimenteel’ op. Vooral dat laatste labeltje is accuraat. Lynch speelt een detective die een kapucijnaap ondervraagt. Het aapje draagt een kostuum en wordt verdacht van moord. De twee bevinden zich in een verlaten treinstation, gesloten omdat de misdaad daar plaats heeft gevonden.

Het levert een korte film op die je vooral blanco moet gaan ervaren. Het zijn immers slechts 17 minuten! Dat is korter dan een aflevering van een gemiddelde sitcom. De zwart-witte look doet overigens denken aan de eerste volledige film van David Lynch, Eraserhead (1977).

What Did Jack Do? David Lynch Netflix
Netflix Netflix

Geen nieuwe film?

What Did Jack Do? is overigens geen nieuwe film. De experimentele special is in 2016 gefilmd, het jaar van de aap op de Chinese kalender. In november 2017 ging de korte film in première in het Fondation Cartier pour l’Art Contemporain, een museum in Parijs.

Dat museum was tevens verantwoordelijk voor de productie en het budget van de korte film. Nu hoef je dus gelukkig niet meer naar Parijs af te reizen om ervan te genieten. En Lynch zelf? Die begon al in 2014 met het project, tijdens de productie van het derde seizoen van Twin Peaks.

Bouwen

Destijds zei hij tegenover The Guardian dat hij bezig was met een passieproject: “Ik houd ervan om dingen te bouwen en dit is voor een apenfilm. Ik werk samen met een aap genaamd Jack, en het eindresultaat zal binnenkort uitkomen. Het is overigens geen chimpanzee, de aap moest helmaal uit Zuid-Amerika komen.”

Met het bouwen doelt de 74-jarige regisseur overigens letterlijk op bouwen: in credits van What Did Jack Do? krijgt Lynch de credits voor het bouwen van de set.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verrassing: Hollywood-legende David Lynch dropt korte film op Netflix
Sluiten