Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 9 okt 2020

5 redenen om David Attenborough: A Life On Our Planet op Netflix te kijken

Er staat een nieuwe documentaire van David Attenborough op Netflix. Maar A Life On Our Planet is anders dan de natuurdocumentaire die je gewend bent. Reden te meer om te kijken.

David Attenborough is een Britse bioloog die vooral bekend is als televisiemaker. De nieuwe documentaire van de 93-jarige ‘Sir’ kun je zien als een persoonlijke getuigenis. In zijn eerdere natuurdocumentaires als Life, Planet Earth, Blue Planet en Our Planet liet hij vooral zien hoe mooi de aarde is. In de nieuwe Netflix-documentaire komt vooral naar voren wat voor zootje de mens ervan heeft gemaakt.

Netflix-documentaire A Life On Our Planet

In A Life On Our Planet blikt David Attenborough terug op het verleden en vooruit op de toekomst. Als je de Netflix-documentaire halverwege wil uitzetten uit angst voor een acute depressie, raden we je aan om toch even door te zetten. Het einde is hoopvol. Vijf redenen om te kijken.

1. Getuigenis van David Attenborough

“Ik had gewild dat ik deze strijd niet hoefde te voeren, maar de situatie is er nou eenmaal naar. Ik zou een te groot schuldgevoel hebben als ik niks zou doen met de informatie waarover ik beschik.” De Netflix-documentaire is een persoonlijke getuigenis van de documentairemaker. Toen hij begon als bioloog wist de mensheid nog weinig van zijn eigen rol in de natuur. Maar gedurende het leven van de Britse bioloog werd zonder meer duidelijk dat de mens de natuur mer en meer in disbalans brengt. De film is een tijdlijn, waarin op pijnlijke wijze zichtbaar wordt hoe de wereldpopulatie stijgt en wilde natuur verdwijnt. Als het zo doorgaat is de zesde massa-extinctie in de geschiedenis van deze aardbol volgens hem een kwestie van tijd.

2. Kijkje in de spiegel

David Attenborough is de eerste die toegeeft dat zijn levenswerk achteraf bestond uit het vastleggen van een tragedie. Jarenlang keek hij vol verwondering naar alle flora en fauna op deze wereld, maar het bleek één grote farce. Als kijker kun je een voorbeeld nemen aan de documentairemaker. Zie de realiteit onder ogen en handel ernaar. Eet eens wat minder vlees, bijvoorbeeld. Want als er volgens de bioloog iets moet worden aangepast voor het voortbestaan van mens en natuur, dan is het ons dieet. Er is simpelweg geen ruimte op deze wereld om miljarden organismen te voeden met vlees.

3. Mooie beelden van en door de documentairemaker

Je zou bijna depressief worden als je alleen al leest over David Attenborough: A Life On Our Planet. Maar de Netflix-documentaire bevat ook prachtige beelden van de natuur, deels uit eerdere natuurdocumentaires. Daarnaast zorgen beelden van de bioloog in zijn jonge jaren voor een prettige dosis nostalgie.

4. Reality check

Wat mooi naar voren komt in de documentaire is dat de aarde het wel redt als we op deze manier doorgaan. Natuur overwint alles en komt altijd weer terug, zoals David Attenborough laat zien in een gebied dat ooit getroffen werd door de kernramp in Tsjenobyl. De mens redt het alleen niet als het zo doorgaat. Jouw kinderen en kleinkinderen komen terecht in een dystopie. Misschien is dat een stok achter de deur om te handelen.

5. Hoop op een goede toekomst

David Attenborough eindigt de documentaire met zijn missieverklaring en toekomstvisie. Daarbij staan het herstellen van de biodiversiteit op aarde en de overgang op hernieuwbare energie centraal. Hij laat aan de hand van voorbeelden zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om te veranderen. Op kleine schaal is het gelukt om biodiversiteit en daarmee de natuur te herstellen. Je eindigt de Netflix-documentaire A Life On Our Planet dan ook met een goed gevoel. Hop, aan het werk voor een betere wereld. Kijk de docu hier.

🎬 Check ook deze 5 redenen om de Netflix-serie Weissensee te kijken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 redenen om David Attenborough: A Life On Our Planet op Netflix te kijken
Sluiten