Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 30 dec 2019

Waarom het einde van The Mandalorian Darth Maul ‘furieus’ maakt

⚠️Je bent gewaarschuwd: Het spreekt voor zich, maar dit artikel bevat grote spoilers voor de achtste en daarmee laatste aflevering voor The Mandalorian!


De waarschuwing gelezen? Top, want het einde van de populaire Disney+ hitshow heeft het internet flink opgeschud. Sterker nog, Sam Witwer is zelfs furieus, naar eigen zeggen. Je kunt hem kennen als de stem van Darth Maul. Niet in The Phantom Menace, maar in de animatieseries The Clone Wars en Rebels.

Darth Maul en The Mandalorian

Beide animatieseries zijn net zo canon als de films. Oftewel, wat in die verhaallijnen gebeurt heeft direct impact op de films en The Mandalorian, en andersom. Het einde van seizoen 1 van The Mandalorian was van begin tot eind ijzersterk, maar fans hebben het online vooral over de laatste paar minuten.

In die laatste shots kwamen kijkers erachter dat Moff Gideon nog leeft. Hij stapt uit de verwoeste TIE Fighter, en pakt zijn wapen erbij. Een vrij cliché-matig uitgewerkte scène, ware het niet dat hij daar een soort zwarte lightsaber erbij pakt. Een wapen wat diehard Star Wars fans direct herkennen.

Maak kennis met de Darksaber

Dat is namelijk niet zomaar een wapen, zoals het in de serie wel lijkt, maar de enige echte Darksaber.

Dat is een speciaal wapen, een voorwerp dat al jaren een belangrijke rol speelt in de Star Wars mythologie. Vooral als je het over de Mandalorians hebt. De Darksaber is namelijk gemaakt door de allereerste Jedi die Mandalorian is geworden, meer dan duizend jaar voor de eerste film.

Het wapen dat Moff Gideon in zijn hand heeft is dus zo’n 1030 jaar oud. Dat hij het wapen gebruikt, is significant. De Darksaber was namelijk altijd in handen van de Mandalorians. Dat hij daarmee op The Mandalorian jaagt, maakt het extra dubbel. Waarschijnlijk kreeg hij het mythische wapen in zijn bezit tijdens dezelfde Purge waarin de ouders van het hoofdpersonage van de Disney+ serie om het leven kwamen.

The Mandalorian
Bron: Disney

Darth Maul

Maar goed, terug naar de Darth Maul acteur. Waarom zou hij zich daarover opwinden? Nou, in de animatieserie The Clone Wars was hij namelijk degene die we het laatst met de Darksaber hebben gezien. Daarin nam hij het duizend jaar oude zwaard over van de Mandalorian Pre Viszla.

Overigens hebben we technisch gezien het wapen voor het laatst gezien in de handen van Sabine Wren, in Star Wars Rebels. Sam Witwer is dan ook allerminst serieus, zoals je al geraden zult hebben. Toch zijn er dus meer links tussen The Mandalorian en Darth Maul dan je in de eerste instantie zou verwachten.

Death Watch

Zo was hij bijvoorbeeld ook eventjes de leider van The Death Watch. Dat is de groep Mandalorians die je in de flashbacks in de Disney+ serie Mando ziet redden. Waar de Mandalorians op dat moment neutraal waren en niet vochten, gaf Darth Maul de leiding aan een splintergroep die wél besloten om in actie te komen.

Mandalorian
The Death Watch in The Mandalorian (Bron: Disney)

Een controversiële zet, die uitmondde in een politieke strijd. Uiteindelijk was de Sith zelfs onderdeel van een complete power struggle op Mandalore, de planeet van de Mandalorians. Door hun leider te doden kreeg hij de Darksaber in handen.

Kenobi_vs_Vizsla
Kenobi vs. Vizsla met de Darksaber (Bron: Disney)

Die gebeurtenissen zijn allemaal canon, en tellen dus net zo goed mee als de films en The Mandalorian. Welke elementen daarvan terugkomen in het tweede seizoen van de Disney+ serie, gaan we herfst volgend jaar ontdekken! Meer lezen over de Darksaber? Check dan Wookipedia

⚡️Check ook: 5 Star Wars boeken en comics die je moet checken na The Rise of Skywalker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wookipedia

Reageer op artikel:
Waarom het einde van The Mandalorian Darth Maul ‘furieus’ maakt
Sluiten