Vergeet MMA! Dambe is dé vechtsport voor echte mannen

Dat het er in UFC behoorlijk hard aan toe gaat, weten we inmiddels wel. Toch is het nog een redelijk veilige sport. De vechters dragen bescherming en een scheidsrechter is aanwezig om deelnemers te beschermen. In West-Afrika hebben ze die luxe niet en dat maakt Dambe één van de hardste vechtsporten ter wereld.

Dambe kent een lange geschiedenis. De vechtsport werd lang geleden opgericht door een West-Afrikaans volk, genaamd Hausa. Zij riepen deze sport in het leven als vermaak, maar ook om jonge mannen klaar te stomen voor oorlog. Tegenwoordig worden er in landen als Nigeria, Niger en Tsjaad nog steeds Dambe gevechten georganiseerd. Niet meer ter voorbereiding op oorlog, maar als sport en amusement.

Dambe: MMA met wapen

Een gevecht bestaat uit drie rondes zonder tijdslimiet. Een ronde is voorbij wanneer één van de vechters of de scheidsrechter aangeeft te willen stoppen of beide vechters te passief zijn. De derde manier hoe een ronde ten einde kan komen, is wanneer één van de vechters met zijn hand, knie of lichaam de grond raakt.

Dambe is dus een staande vechtsport. Je ziet daarom vooral veel stoten en trappen, maar er mag ook geworsteld worden zolang dit maar staand gebeurt. Dit klinkt als een vechtsport die tussen boksen en MMA in zit, maar Dambe heeft één ding wat de sport echt anders maakt. Je mag namelijk gebruik maken van wapens.

Gebroken glas

We hebben het dan niet over messen en knuppels, maar over touw. Het is namelijk toegestaan om je arm en hand te omwikkelen met touw. Dit is niet alleen ter bescherming van je hand, maar vooral om nog meer schade aan te richten. Vroeger was het zelfs toegestaan om de in touw gewikkelde vuist te dopen in een plakkend middel genaamd resin en daarna in gebroken glas.

Tegenwoordig is dit niet meer toegestaan, maar dat neemt niet weg dat Dambe nog steeds één van de hardste vechtsporten ter wereld is. Wil je meer weten over Dambe? Klik dan hier om het uitgebreide artikel over deze bizarre sport te lezen.

Reageer op artikel:
Vergeet MMA! Dambe is dé vechtsport voor echte mannen
Sluiten