Jan
Jan Films & Series 1 feb 2019

Dalí-Stichting wil Netflix serie La Casa de Papel aanklagen, maar waarom?

Geniet je ook zo van de Netflix hitserie La Casa de Papel? samen met jou zijn dat er vele duizenden. Terecht overigens, want laten we eerlijk zijn het is een prachtige serie met veel aandacht voor authentieke details. De kostuums zijn werkelijk prachtig en dan met name de maskers die de hoofdrolspelers dragen. Het zorgt ervoor dat de serie ongelofelijk origineel over komt. Als het echter aan de Dali-stichting ligt, komt er snel een einde aan die verkleedpartij, men wil namelijk het dragen van de Dali-maskers gaan verbieden.

De Dali-stichting is bijzonder blij met alle aandacht voor hun naamgever, maar ze zijn minder gecharmeerd van het gebruik van de maskers. Daar is volgens de stichting namelijk geen toestemming voor gevraagd en dus mag het niet. Tijd om de maskers dus af te zetten als het aan de stichting ligt.

Kansloos volgens juristen

De vraag is of en dergelijke claim ook maar enige kans van slagen heeft. Dmitry Grobokopatel van JPR Advocaten is in ieder geval duidelijk: ‘kansloos’ aldus de raadsman. In ieder geval zou de claim volgens het Nederlands recht geen kans maken. “Die is er alleen als de stichting de nabestaanden van Salvador Dalí, in dit geval ouders, vrouw of kinderen, betrekt in een procedure. De stichting zelf kan het gebruik van het portretrecht niet verbieden”, zegt hij.

Daar wringt een beetje de spreekwoordelijke schoen. Er zijn namelijk geen nabestaanden van Dali, hij stierf kinderloos. Uit zijn huwelijk met zijn vrouw Gala is geen kroost op de wereld gezet en voor zover het is na te gaan, heeft de schilder ook geen kinderen bij andere vrouwen verwekt. Overigens kan er geen sprake van zijn dat een van zijn nabestaanden, in dit geval zijn vrouw, zich bij de procedure zou voegen. Dala overleed namelijk in 1982. En de stichting kan geen overledene erbij gaan betrokken. Kansloos dus.

De maskers zijn geen probleem

Van nabestaanden is geen sprake, aangezien Dalí geen kinderen had met zijn vrouw Gala en voor zover bekend ook niet met andere vrouwen. Gala overleed in 1982. Dat het masker ook daadwerkelijk is gebaseerd op het uiterlijk van Dali zal niemand kunnen ontkennen. Ook de maker van La Casa de Papel geeft dat ruiterlijk toe. Desgevraagd laat hij weten dat er twee opties zijn overwogen: Don Quichote of Salvador Dali. Na het raadplegen van diverse juristen is gekozen voor een masker á la Dali. Toestemming was volgens het team van juristen niet nodig en dus werd dat idee verwezenlijkt. Een eventuele rechtszaak zien de makers van de Netflix-serie dan ook met veel vertrouwen tegemoet.

Toch verbieden?

Is er dan geen manier te bedenken waarop de makers juridisch aangepakt kunnen worden? Simpel gezegd, mag je de maskers gebruiken voor financieel gewin? Op dat punt hadden de nabestaanden best een kans kunnen maken, zegt Grobokopatel. “Het gaat namelijk om het commercieel gebruik van een portret dat herleidbaar is tot Dalì. Daartegen hadden de nabestaanden zich kunnen verzetten.”

Geen inbreuk op het portretrecht

Een ander argument gaat niet op volgens de jurist. Er is namelijk geen sprake van portretrecht. “Als er een portretmerk had bestaan van Dalì, dan had de verkoop van de maskers op basis van het merkenrecht verboden kunnen worden. Maar als ik het zo bekijk, is er geen sprake van een portretmerk”, zegt hij.

La Casa De Papel – Deel 2 | Officiële trailer | Netflix – NL

De grootste geldroof uit de geschiedenis komt in gevaar: gijzelaars en overvallers worden steeds meer moe en nerveus, forensische wetenschappers onderzoeken het huis waar de roof werd gepland, en de politie heeft bijna de identiteit van de Professor achterhaald. Zullen ze in staat zijn hun plan uit te voeren?

Dat de makers hebben gekozen voor Dali is niet zo heel gek. Het is een zeer herkenbaar gezicht. Erg origineel is het overigens niet. Al jarenlang worden er Dali-maskers verkocht, onder andere in Nederland. Kijk maar bij bekende feestwinkels en websites voor feestartikelen. Zo is het masker een vaak gespot items tijdens het carnaval. “De maskers en de kostuums van La Casa de Papel zijn erg populair. Die zijn echt de hit van het jaar en worden heel veel verkocht”, vertelt een medewerker van en feestwinkel.

Carnaval in La Casa de Papel-stijl

Met name in de regio’s die van oudsher carnaval vieren zijn de maskers mateloos populair. “Die zijn inderdaad erg gewild, maar het is niet zo dat die duidelijk meer verkocht worden dan andere producten. Kostuums van de serie Peaky Blinders doen het bijvoorbeeld ook heel goed.”

Wil je weten wanneer het derde seizoen van La Casa de Papel, met maskers, op Netflix gaat verschijnen? Dan moet je even hier klikken.

NOS

Reageer op artikel:
Dalí-Stichting wil Netflix serie La Casa de Papel aanklagen, maar waarom?
Sluiten