Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 16 apr 2022

Budget auto kopen? Skip deze, getuige de zeldzaam lage crashtest

Euro NCAP heeft de Dacia Jogger getest op zijn veiligheid. De auto gaat na de crashtest naar huis met een rampzalige score van slechts één ster.

Het Roemeense budget automerk valt onder de Renault Group. Je zou denken dat ze weten hoe je veilige auto’s maakt. Toch scoort de fabrikant slecht.

Slechts één van de vijf sterren voor de Dacia Jogger

De zevenzits Dacia Jogger haalt bij de Euro NCAP crashtest slechts één van de vijf sterren. De Sandero Stepway, waarmee de Jogger het platform deelt maar vijf zitplaatsen heeft, behaalde eerder slechts twee sterren. Eén meer dus dan de Jogger.

De Jogger kreeg een score van 41 procent voor de bescherming van kwetsbare weggebruikers (als overstekende voetgangers) en 39 procent voor zijn veiligheidsfuncties, zoals automatisch remmen. Twee onderdelen, of beter gezegd het ontbreken ervan, hadden veel invloed op de score. Zo ontbreekt op de achterste zitplaatsen een gordelwaarschuwing wanneer iemand zijn veiligheidsriem niet draagt.

Ook is er volgens de crashtest van Euro NCAP een probleem met de airbag. De luchtzak aan de zijkant zou niet ver genoeg naar achteren reiken. Hierdoor kun je bij een ongeval meer letsel oplopen dan wanneer de airbag een groter oppervlak zou hebben.

Reactie op rampzalige Euro NCAP-crashtest

Een woordvoerder van Dacia laat de Britse media weten: “Bij Dacia nemen we de veiligheid van onze klanten uiterst serieus. Als autofabrikant is het altijd de doelstelling geweest om voertuigen te produceren die voldoen aan de verwachtingen van onze klanten: modern, betaalbaar en volledig conform Europese regelgeving.” De woordvoerder voegt hieraan toe dat Dacia niet op jacht is naar Euro NCAP-sterren en geen functies en technologieën implementeert waar klanten geen gebruik van willen maken en/of willen betalen.

Dacia Jogger, Euro NCAP, crashtest
(Afbeelding: Euro NCAP)

“De Dacia Jogger is een veilige nieuwe auto uit het C-segment die voldoet aan de Europese veiligheidsvoorschriften. Hij is veilig en beschermt de inzittenden op een hoog niveau”, vervolgt de woordvoerder in een statement.

De scores zijn relatief

Bij de resultaten van de Dacia Jogger in de Euro NCAP-crashtest moet een kanttekening geplaatst worden. De organisatie stelt steeds de scores bij naarmate auto’s veiliger worden. De uitslag is dus relatief. Logisch is dat een goedkope auto minder veiligheidssystemen kan bieden dan een dure bolide. De zevenzitter is er immers al vanaf 20.050 euro.

Dacia Jogger, Euro NCAP, crashtest
(Afbeelding: Euro NCAP)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Budget auto kopen? Skip deze, getuige de zeldzaam lage crashtest
Sluiten